Områdesstyrelsen, möte 17-09-2024

Protokollet är granskat

§ 186 Fullmäktigemotion om omedelbar begäran om åtgärder på grund av biverkningar orsakade av coronavaccin

VAKEDno-2024-3960

Beskrivning

Ärendets beredare: specialsakkunig inom förvaltning Kerttu Pöntinen

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 9.9.2024 § 62 lämnade Tiina Keskimäkis fullmäktigemotion "Begäran om omedelbara åtgärder på grund av de biverkningar som coronavaccinerna har orsakat". 1 fullmäktigeledamot har undertecknat fullmäktigemotionen. Fullmäktigemotionen löd enligt följande:

”Begäran om brådskande förfarande angående fullmäktigemotionen som fullmäktigegruppen Valta kuuluu kansalle ry lämnade in 4.3.2024: ”Inrättande av krisgrupp och utveckling av vårdvägen för personer som lider av coronavaccinskador”: https://vakehyva.cloudnc.fi/fi FI/Organ/Regionfullmäktige/Sammanträde_432024/Fullmäktigeinitiativ_lisapykala(11923) 

Vi undertecknade kräver omedelbara åtgärder av Vanda och Kervo välfärdsområde på grund av de biverkningar som coronavaccinerna orsakar. 

1 Inledning 

Välfärdsområdenas uppgift är att garantera hälsan och säkerheten för alla medborgare som bor i området. Under den senaste tiden har det uppstått allvarlig oro på grund av den finska statens vaccinpolitik och dess inverkan på medborgarnas välfärd. Det har särskilt framkommit frågor om tillgången till coronavaccin och deras säkerhet. Denna motion framställs i syfte att trygga rättigheterna och säkerheten för varje medborgare som bor i välfärdsområdet och motionen grundar sig på straffrättsliga och juridiska synpunkter. 

1.1 Vaccinpolitikens nuläge

Att utvidga tillgången till coronavaccin till apoteken är en betydande förändring vars syfte är att underlätta medborgarnas tillgång till vaccin och på så sätt främja folkhälsan. 
https://thl.fi/sv/teman/infektionssjukdomar-och-vaccinationer/vaccin-a-o/coronavacciner.  

Samtidigt är det viktigt att säkerställa att denna förändring inte äventyrar medborgarnas hälsa och säkerhet. Det har förekommit oro över vaccinernas säkerhet och biverkningar, vilket kräver en grundlig granskning och övervakning. 

Välfärdsområdenas primära uppgift är att skydda, garantera och främja hälsan och välfärden för alla medborgare som bor i området. De senaste rapporterna om eventuella allvarliga biverkningar av coronavaccin har väckt motiverad oro. Statistiken över överdödlighet, låg nativitet, ökat antal cancerfall och andra hälsorisker kräver omedelbara åtgärder. Denna motion kommer att läggas fram med beaktande av straffrättsliga och rättsliga aspekter. 
 
2. Beskrivning av problemet 

2.1 Överdödlighet
Statistiken visar att överdödligheten i Finland har ökat med 40,5 procent. 
https://thl.fi/sv/teman/infektionssjukdomar-och-vaccinationer/vaccin-a-o/coronavacciner/fragor-om-coronavaccinationer/fragor-om-hur-coronavaccinen-utvecklats 

https://thl.fi/-/fimea-ja-thl-seuraavat-koronarokotteiden-haittavaikutuksia-ja-turvallisuutta-tarkasti-yllattavia-haittavaikutuksia-ei-ole-ilmennyt?redirect=%2Ffi%2Fweb%2Finfektiotaudit-ja-rokotukset%2Fajankohtaista%2Finfektio-ja-rokotusuutiset. (Artikeln är på finska.) 

Denna betydande ökning kräver en grundlig utredning och brådskande åtgärder. Det bör undersökas om coronavaccinerna har ett direkt samband med detta fenomen. 

 2.2. Låg nativitet
Det har rapporterats om uppenbart låg nativitet i Finland. Denna demografiska förändring kan påverka samhällsekonomin och samhällsstrukturerna på lång sikt. Det är viktigt att utreda om vaccinerna bidrar till denna utveckling. 

2.3 Ökning av cancer
Den explosionsartade ökningen av cancerfallen är en annan fråga som är föremål för allvarlig oro. Det finns tecken på att coronavaccinerna kan påverka förekomsten av cancer. Detta kräver omedelbar och omfattande forskning. 

https://thl.fi/sv/teman/infektionssjukdomar-och-vaccinationer/vaccin-a-o/coronavacciner/fragor-om-coronavaccinationer/fragor-om-hur-coronavaccinen-utvecklats.

2.4 Blodproppar och andra hälsorisker
Blodproppar, hjärtinfarkter och andra allvarliga hälsorisker har rapporterats att har ökat efter att coronavaccinerna började användas. Det är av största vikt att dessa fall undersöks närmare och att eventuella orsakssamband utreds. 

https://thl.fi/-/fimea-ja-thl-seuraavat-koronarokotteiden-haittavaikutuksia-ja-turvallisuutta-tarkasti-yllattavia-haittavaikutuksia-ei-ole-ilmennyt?redirect=%2Ffi%2Fweb%2Finfektiotaudit-ja-rokotukset%2Fajankohtaista%2Finfektio-ja-rokotusuutiset. (Artikeln är på finska.)

3 Rättsliga aspekter

3.1 Grundlagen
Enligt 7 § i Finlands grundlag har alla rätt till liv och till personlig frihet, integritet och trygghet. Välfärdsområdet ska säkerställa att vaccinpolitiken inte äventyrar dessa grundläggande rättigheter. 

 3.2 Strafflagen
Strafflagen innehåller bestämmelser om orsakande av kroppsskada eller sjukdom hos någon annan (SL 21 kap. 5 §). Välfärdsområdet ska se till att vaccinpolitiken inte leder till situationer där medborgarna orsakas skada uppsåtligen eller av oaktsamhet. 

3.3 Patientlagen
Lagen om patientens ställning och rättigheter (785/1992) definierar patientens rättigheter inom hälso- och sjukvården. Patienten har rätt att få tillräcklig information om behandlingarna och deras effekter så att han eller hon kan fatta ett medvetet beslut om behandlingen. 

4 Åtgärdsförslag 

4.1 Oberoende undersökning
Välfärdsområdet ska inrätta en oberoende och opartisk undersökningskommitté som grundligt och objektivt utreder eventuella biverkningar av coronavaccinerna. Denna kommitté består av medicinska experter, statistiker och jurister. 

 4.2 Omfattande datainsamling
Ett system som samlar in och analyserar uppgifter om vaccinernas eventuella biverkningar ska skapas. Systemet omfattar de symptom som medborgarna har anmält, sjukjournaler och statistikuppgifter. 

https://thl.fi/-/fimea-ja-thl-seuraavat-koronarokotteiden-haittavaikutuksia-ja-turvallisuutta-tarkasti-yllattavia-haittavaikutuksia-ei-ole-ilmennyt?redirect=%2Ffi%2Fweb%2Finfektiotaudit-ja-rokotukset%2Fajankohtaista%2Finfektio-ja-rokotusuutiset. (Artikeln är på finska.) 

4.3 Omedelbar information och utbildning
Välfärdsområdet ska på ett heltäckande och transparent sätt informera medborgarna om eventuella risker med vaccin. Dessutom ska utbildningar ordnas för hälso- och sjukvårdspersonal så att de kan identifiera och rapportera vaccinernas biverkningar. 

4.4 Omvärdering av vaccinpolitiken
Välfärdsområdet ska på nytt utvärdera de forskningsresultat som erhållits utifrån vaccinpolicyn. Om vaccinernas biverkningar visar sig vara betydande ska alternativa åtgärder för att skydda folkhälsan övervägas. 
 
5 Slutsats 

Välfärdsområdet VAKE är skyldigt att trygga varje medborgares hälsa och säkerhet. Denna motion föreslår konkreta åtgärder för att säkerställa att vaccinpolitiken är säker och etiskt hållbar. 
 
Vi ber att välfärdsområdets ledning behandlar denna motion som brådskande och vidtar åtgärder för att genomföra det. 

--- 

Källor: 
Yle: Tillgången på coronavacciner på apoteken 
https://yle.fi/a/74-20099305 (Artikeln är på finska.) THL: Frågor om hur coronavaccinen utvecklats.
https://thl.fi/sv/teman/infektionssjukdomar-och-vaccinationer/vaccin-a-o/coronavacciner/fragor-om-coronavaccinationer/fragor-om-hur-coronavaccinen-utvecklats.  Coronavaccinernas biverkningar och säkerhet
https://thl.fi/sv/teman/infektionssjukdomar-och-vaccinationer/vaccin-a-o/coronavacciner/biverkningar-av-coronavaccinationer.
Ytterligare grund för begäran om påskyndande:
Två specialistläkare Tamara Tuuminen (specialistläkare i klinisk mikrobiologi, docent i medicinsk mikrobiologi) och Sylvi Silvennoinen-Kassinen (specialistläkare i klinisk mikrobiologi och docent i immunologi) har per e-post kontaktat alla välfärdsområden i Finland, alla välfärdsområdes fullmäktigeledamöter och även finska medborgare i detta ärende med ett öppet brev 30.8.2024. 
 
Specialistläkarnas vädjan inklusive alla bilagor finns på länken: 

Https://pelastetaansuomenlapset.fi/erikoislaakarit-vetoavat-c19-injektioiden-lopettamiseksi/.  (Texten är på finska.) 

Vid Vanda och Kervo välfärdsområdes välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 9.9.2024”

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och skicka den vidare för beredning av sektordirektör för koncerntjänster senast 9.3.2025.

Beslut

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisätietoa päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.