Områdesstyrelsen, möte 17-09-2024

Protokollet är granskat

§ 178 Godkännande av DigiFinland Oy:s ägarstrategiska mål

VAKEDno-2024-3055

Beskrivning

Ärendets beredare: förvaltningsdirektör Riikka Rajahalme

DigiFinland Oy är ett bolag med specialuppgifter som främjar digitaliseringen inom den offentliga förvaltningen. Från och med början av 2023 ägs bolaget av välfärdsområdena, Helsingfors stad, HUS-sammanslutningen och staten. Bolagets specialuppgift är att som en del av helheten inom den offentliga sektorn utveckla nationella digitala lösningar som förbättrar produktiviteten och effektiviteten inom social- och hälsovården, räddningsväsendet och andra sektorer. Bolaget har dessutom som specialuppgift att stödja utnyttjandet av myndigheternas nationella stödtjänster för e-tjänster samt att främja integrationen av den offentliga förvaltningens IKT och dess interoperabilitet. Bolaget främjar också kunskapsbaserad ledning samt genomförande av kundorienterade och kostnadseffektiva lösningar samt att framtida digitalisering blir möjligt.

Vid DigiFinland Oy:s delägarstämma 3.10.2023 kom aktieägarna överens om att bereda en gemensam ägarstrategi. Ägarna (välfärdsområdena, Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen) har tillsammans under finansministeriets koordinering i mars–juni 2024 berett och uppnått samförstånd om målen för DigiFinlands ägarstrategi.

Finansministeriet har lämnat in ett utkast till bolagets ägarstrategiska mål till välfärdsområdena, Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen för behandling/godkännande. Intressebevakningssektionen har för sin del behandlat utkastet vid sitt sammanträde 27.8.2024 § 30.

Utkastet DigiFinland Oy:s ägarstrategiska mål är bifogat.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar godkänna det bifogade utkastet till DigiFinland Oy:s ägarstrategiska mål.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.