Områdesstyrelsen, möte 17-09-2024

Protokollet är granskat

§ 185 Fullmäktigemotion om tryggande av social- och hälsovårdstjänster för personer som saknar digitala färdigheter och digital marginalisering

VAKEDno-2024-3959

Beskrivning

Ärendets beredare: specialsakkunig inom förvaltning Kerttu Pöntinen

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 9.9.2024 § 62 lämnade Antero Eerolas fullmäktigemotion "Tryggande av social- och hälsovårdstjänster för personer som saknar digitala färdigheter och som är digitalt marginaliserade". 21 fullmäktigeledamöter har undertecknat fullmäktigemotionen. Fullmäktigemotionen löd enligt följande:

"Digitaliseringen av social- och hälsovårdstjänsterna innebär att utvecklingen går i en positiv riktning. I bästa fall ökar digitaliseringen tillgången till service och tillgängligheten, produktiviteten, mångsidigheten och användarvänligheten. Till exempel inom hälsovårdstjänsterna sparar behandlingen av enkla besvär på distans eller digital tidsbokning också kostnader. På så sätt är det möjligt avveckla vårdköer och frigöra resurser för sådan vård och sådana klientgrupper som kräver fysiska möten med personalen.


Samtidigt måste det också säkerställas att digitala social- och hälsovårdstjänster erbjuds endast dem som säkert vill och kan använda dem. I Finland finns det en stor grupp människor som helt eller delvis står utanför den digitala världen. 

Enligt Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas senaste rapport om digital kompetens (Rapport om digital kompetens 2023 (dvv.fi), rapporten är på finska) har cirka en fjärdedel av finländarna inte ens grundläggande digitala färdigheter. Till exempel har endast 22 procent av befolkningen i åldern 75–89 år grundläggande eller bättre färdigheter. Å andra sidan står 6–7 procent av befolkningen som är 44 år eller yngre också utanför den digitala världen. I hela landet innebär detta att det handlar om tiotusentals människor. 

Enligt 19 § i grundlagen skall det allmänna ”tillförsäkra var och en tillräckliga social-, hälsovårds- och sjukvårdstjänster samt främja befolkningens hälsa”. Denna rättighet kan inte vara beroende av människors datatekniska färdigheter. Svaga digitala färdigheter eller direkt digital marginalisering får inte heller vara en port till marginalisering då det handlar om social- och hälsovårdstjänsterna. 
  
Utifrån det ovan nämnda framställer vi undertecknade följande motion: 

* Vanda och Kervo välfärdsområde sammanställer åtgärder genom vilka social- och hälsovårdstjänsterna till fullo tryggas även för de invånare i välfärdsområdet som står utanför de digitala tjänsterna. Vid välfärdsområdesfullmäktiges möte i Vanda 9.9.2024”

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och skicka den vidare för beredning av sektordirektör för koncerntjänster senast 9.3.2025.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.