Områdesstyrelsen, möte 17-09-2024

Protokollet är granskat

§ 187 Fullmäktigemotion om att avstå från privata indrivningsbolag vid indrivning av social- och hälsovårdsavgifter

VAKEDno-2024-3961

Beskrivning

Ärendets beredare: specialsakkunig inom förvaltning Kerttu Pöntinen

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 9.9.2024 § 62 lämnade Antero Eerolas fullmäktigemotion "Välfärdsområdet bör avstå från att använda privata indrivningsbolag vid indrivning av social- och hälsovårdsavgifter". 8 fullmäktigeledamöter har undertecknat fullmäktigemotionen. Fullmäktigemotionen löd enligt följande:

”Till de centrala grunderna för Finlands ekonomiska system hör att fakturorna betalas i tid. Detta gäller även avgifter som tas ut för social- och hälsovårdstjänster. 
 
Ibland uppstår det ändå situationer då det inte lyckas att göra betalningen i tid, till exempel på grund av små inkomster, svårigheter med försörjningen eller livshanteringen, på grund av till exempel rusmedel eller psykiska problem. Försenade betalningar beror sällan på betalarens lättsinnighet eller likgiltighet, eftersom långa betalningsförseningar kan leda till andra problem - i värsta fall till och med till att man förlorar sin kredithistoria. 
 
Vanda och Kervo välfärdsområde har ett avtal om indrivning av avgifter med det överstatliga bolaget Intrum Oy. På så sätt erbjuder välfärdsområdet ett stort internationellt skuldindrivningsbolag en möjlighet att driva affärsverksamhet på bekostnad av välfärdsområdets kunder. 
 
När betalningarna går till indrivning av ett privat bolag ökar beloppen snabbt, till och med mångdubbelt jämfört med det ursprungliga beloppet. Detta försvårar ytterligare situationen för människor som av en eller annan orsak har betalningssvårigheter. Samtidigt höjs tröskeln ytterligare för att betala avgiften. Detta är inte heller till fördel för välfärdsområdet, eftersom avgifterna innebär inkomster för välfärdsområdet. Den enda som drar nytta av situationen är det privata indrivningsföretaget. 

Utifrån det ovan nämnda framställer vi undertecknade fullmäktigeledamöter följande motion: 
* Vanda och Kervo välfärdsområde avstår från att använda privata indrivningsbolag vid indrivning av klientavgifter. 
 
Vid välfärdsområdesfullmäktiges möte i Vanda 9.9.2024”
Vantaalla aluevaltuuston kokouksessa 9.9.2024"

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och skicka den vidare för beredning av sektordirektören för sektordirektör för koncerntjänster senast 9.3.2025.

Beslut

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisätietoa päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.