Områdesstyrelsen, möte 17-09-2024

Protokollet är granskat

§ 183 Fullmäktigemotion om ökad trivsel och säkerhet i Myrbacka centrum

VAKEDno-2024-3953

Beskrivning

Ärendets beredare: specialsakkunig inom förvaltning Kerttu Pöntinen

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 9.9.2024 § 62 lämnade Ulla Kaukolas fullmäktigemotion "Fullmäktigemotion för att öka trivseln och säkerheten i Myrbacka centrum". 33 fullmäktigeledamöter har undertecknat fullmäktigemotionen. Fullmäktigemotionen löd enligt följande:

”Vi som undertecknat motionen är oroliga för Myrbacka, i synnerhet för centrumområdet (Påltorget, området framför stationen, Eldstadstorget, Myrmanni). Människors välbefinnande blir allt sämre och det syns i gatubilden. Det finns många som använder olika rusmedel. Ordningsstörningar, till och med våld, är vanliga. Rusmedel används synligt och försäljningen av droger är öppen. Väsentlig service för invånarna finns i Myrbacka centrum (bl.a. Kilteri skola, hälsostation, ungdomslokal, bibliotek, konstmuseum, köpcentrum, Vanda-info, invånarutrymme) och alla borde kunna använda dessa tjänster utan att känna sig rädda. 

För att lösa problemen i Myrbacka centrum krävs samarbete mellan Vanda stad och välfärdsområdet, eventuellt även samarbete med tredje sektorn, församlingarna och polisen. Problem finns också på andra håll i Vanda, men att söka och hitta lösningar i Myrbacka kunde vara ett pilotprojekt för samarbetet mellan välfärdsområdet, staden och tredje sektorn, som absolut måste intensifieras och vara mer organiserat. 

Vi föreslår att Vanda och Kervo välfärdsområde tillsammans med Vanda stad fastställer konkreta åtgärder för att öka trivseln och säkerheten i Myrbacka centrum. 

En motsvarande motion har lämnats in i augusti även till Vanda stadsfullmäktige. 

Motionen lämnas in till Vanda och Kervo välfärdsområdesfullmäktige 9.9.2024"

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och skicka den vidare för beredning av sektordirektör för koncerntjänsterna senast 9.3.2025.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.