Områdesstyrelsen, möte 17-09-2024

Protokollet är granskat

§ 174 Översikt över utvecklingen av ekonomin och servicen i välfärdsområdet augusti 2024

VAKEDno-2024-2147

Beskrivning

Ärendets beredare: sektordirektör för koncerntjänsterna Mikko Hokkanen

Enligt 42 § 2 mom. i lagen om välfärdsområden och 24 § i välfärdsområdets förvaltningsstadga leder välfärdsområdesstyrelsen välfärdsområdets verksamhet, förvaltning och ekonomi. Enligt 77 § i förvaltningsstadgan följer välfärdsområdesstyrelsen vidare upp budgetresultatet på det sätt som beslutats i samband med godkännandet av budgeten. Välfärdsområdesstyrelsen och välfärdsområdesfullmäktige får i enlighet med budgeten rapporter om läget då det gäller verksamheten och ekonomin i delårsöversikterna samt budgetårets situation i bokslutet och verksamhetsberättelsen. Dessutom rapporteras resultatet för välfärdsområdets ekonomi vid välfärdsområdesstyrelsens och -fullmäktiges informationstillfällen.

Utöver delårsöversikterna och den ekonomiska rapporteringen som presenterades vid informationstillfällena har välfärdsområdet för avsikt att genomföra en effektiviserad månatlig uppföljning av ekonomin för välfärdsområdesstyrelsen under slutet av 2024. Utöver ekonomin granskas utvecklingen av välfärdsområdets tjänster i översikten.

Översikten över utvecklingen av ekonomin och servicen i välfärdsområdet från augusti 2024 finns som bilaga. Översikten behandlar:

  • Lägesöversikt över välfärdsområdets sektorer från augusti 2024
  • Tillgänglighetsöversikt
  • Översikt över serviceproduktionen
  • Översikt över resurserna
  • Ekonomiskt resultat: Välfärdsområdet utan specialiserad sjukvård
  • Ekonomiskt resultat: Specialiserad sjukvård

Avsikten är att vidareutveckla månadsrapporteringen utifrån välfärdsområdesstyrelsens anvisningar.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar anteckna den bifogade översikten över utvecklingen av ekonomin och servicen i välfärdsområdet från augusti 2024 för kännedom.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.