Områdesstyrelsen, möte 17-09-2024

Protokollet är granskat

§ 181 Utnämning av representant till HUS-sammanslutningens stämma 3.10.2024 och givande av anvisning till representanten vid sammanslutningens stämma

VAKEDno-2024-210

Beskrivning

Ärendets beredare: förvaltningsdirektör Riikka Rajahalme

HUS-sammanslutningens styrelse har vid sitt sammanträde 2.9.2024 § 107 beslutat att sammankalla sammanslutningens stämma torsdagen 3.10.2024. Sammanslutningens stämma hålls som ett elektroniskt möte och allmänheten har i enlighet med HUS-sammanslutningens förvaltningsstadga möjlighet att följa det elektroniska mötet via det allmänna datanätet.

Kallelsen till sammanslutningens stämma skickas till HUS-sammanslutningens medlemmar till deras registratorskontors adresser. Kallelsen till sammanslutningens stämma ska skickas till medlemmarna i HUS-sammanslutningen minst en månad före stämman, om det inte av särskilda skäl är nödvändigt att iaktta en kortare kallelsetid. En föredragningslista som innehåller en redogörelse för de ärenden som ska behandlas och förslag till beslut som organet fattar skickas i samband med möteskallelsen, om inte särskilda skäl hindrar detta. Sammanslutningens styrelse beslutar om tid och plats för sammanslutningens stämma.

Medlemmarna ombeds utse en representant och en personlig ersättare till hen till sammanslutningens stämma och skicka möteskallelsen till den utsedda representanten och för kännedom till ersättaren. Namnen på de utsedda representanterna ombeds skickas för kännedom även till HUS-sammanslutningens centralregistratur.

Representanterna vid sammanslutningens stämma deltar i sammanträdet via Teams. Allmänheten har möjlighet att följa mötet via webben. Länken till livestreamen publiceras närmare mötestidpunkten på https://www.hus.fi/ajankohtaista.

Sammanträdets föredragningslista:

  • § 13 Konstituering av sammanträdet och fastställande av röstlängden
  • § 14 HUS-sammanslutningens koncerndirektiv
  • § 15 Val av medlem i sammanslutningens styrelse
  • § 16 Val av ersättare i sammanslutningens styrelse

Sammanträdets föredragningslista finns som bilaga.

Enligt 44 § i förvaltningsstadgan utser välfärdsområdesstyrelsen representanter till bolagsstämmor då det gäller dottersammanslutningar och intressesamfund och en representant till HUS-sammanslutningens stämma samt ger dem de anvisningar som ägarstyrningen förutsätter.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar:

  1. utse jurist Tiia Tuovinen som representant på HUS-sammanslutningens stämma 3.10.2024 och koncerntjänsternas sektordirektör Mikko Hokkanen som ersättare;
  2. att representanten på HUS-sammanslutningens stämma får som anvisning om de ärenden som behandlas på sammanträdet att ärendena kan behandlas enligt föredragningslistan för sammanslutningens stämma.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Möte hantering

Välfärdsområdesstyrelsens ledamöter Teemu Purojärvi och Marjo Vacker meddelade anställningsjäv och de avlägsnade sig från sammanträdet medan ärendet behandlades och beslut fattades kl. 10.11. Efter att beslutet hade fattats återvände de till sammanträdet.