Beskrivning
Ärendets beredare: sektordirektören för hälsovårdstjänster Kati Liukko och sektordirektör för vuxensocialarbete och funktionshinderservice Kirsi Leväpelto
Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 2.5.2023 § 39 lämnade Ulla-Maija Kopras och Funda Demiris fullmäktigemotion ”En tillnyktringsenhet ska inrättas i Vanda och Kervo välfärdsområde”. Fullmäktigemotionen har undertecknats av 34 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen lydde enligt följande:
I tillnyktringsenheten behandlas under övervakning av hälsovårdsexperter starkt berusade personer, vars psykiska och fysiska hälsotillstånd förutsätter ändamålsenlig bedömning och uppföljning. Med detta förebygger man och/eller strävar efter att minska på den berusade personens mänskliga lidande, allvarliga fysiska och psykiska hälsoolägenheter och i värsta fall dödsfall. Man ska beakta, att dödsfall i häkten tyvärr sker ofta.
Införandet av tillnyktringsenhet minskar på dödsfallen i häktet. Personer som har hamnat i häktet av polisen eller andra myndigheter har ofta allvarliga alkohol- och drogproblem, som förutsätter vård och övervakning av vårdpersonal som specialiserat sig på missbrukarvård. Att föra eller placera någon i häktet är inte heller etiskt eller mänskligt rätt åtgärd för att behandla berusning.
Tillnyktringsenheten kan genomföra missbrukarservice snabbt och med låg tröskel, varefter man kan ge personen täckande information om välfärdsområdets missbrukartjänster och även hänvisa personen till fortsatt behandling. En berusad person bör få ändamålsenlig och professionell hälsovård för sitt hälsotillstånd. Särskilt för berusade personer som är i dåligt skick har till exempel polismyndigheten lyft fram (SHM 2011), att hälsovårdspersonalen ska ansvara för övervakningen av berusade personer, och sådana berusade, som till exempel har fallit och slagit sitt huvud eller annars är i behov av hälsovårdens åtgärder.
Det är känt, att till exempel personalens resurser vid Pejas jour belastas av att för personer till tillnyktringsutrymmets uppföljning, utan att de skulle ha somatiska eller psykiska symtom eller sjukdomar förutom sitt berusningstillstånd som skulle kräva vård. Patientplatsresuserna tas istället av de personer, vars mål med vården endast är att nyktra till från berusningen. I tillyktringsenheten som riktar sig till att behandla berusade personer kan man genomföra övergripande bedömning och uppföljning av akut missbrukarvård. Dessutom skulle det vara möjligt i tillyktringsenheten att starta substitutionsvård och vårdhänvisning till ändamålsenliga missbrukstjänster.
I de största välfärdsområdena, så som Birkalands välfärdsområde och Välfärdsområde samt Helsingfors har egna tillnyktringsenheter och de fungerar som en del av rusmedelsvården. Vanda och Kervo välfärdsområde är till befolkningsmängden och storleken ett av de största välfärdsområdena. Tillnyktringsenheten skulle frigöra patientplatser på Pejas sjukhus åt dem, som på grund av somatisk eller psykisk sjukdom behöver vård och det skulle även lugna ner jourens verksamhet, minska på dödsfall i finkan och skulle även vara mer kostnadseffektivt.
Vi vill, att välfärdsområdet börjar undersöka inrättandet av en tillnyktringsenhet i Vanda och Kervo välfärdsområde.”
Välfärdsområdesstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde 30.5.2023 § 159 att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och vidarebefordra den till sektordirektören för hälso- och sjukvårdstjänster samt sektordirektören för vuxensocialarbete och funktionshinderservice för beredning senast 2.11.2023.
Svar på fullmäktigemotionen:
Syftet med den lagstadgade tillnyktringsvården dygnet runt är att skydda personens hälsa och säkerhet. Vid enheterna för tillnyktringsvård vårdas kraftigt berusade klienter vars berusning orsakar behov av övervakning av hälsotillståndet utan andra symtom på sjukdom eller skada.
Tillnyktringsvården genomförs för närvarande vid Pejas samjour som en vårdperiod på högst 24 timmar och klienten får avlägsna sig när vårdbehovet har upphört. I samband med tillnyktringsvården bedöms vid behov patientens behov av missbrukartjänster i samarbete med socialvården för att trygga den fortsatta vården. Hälso- och sjukvårdstjänsterna håller på att intensifiera samarbetet med Pejas sjukhus och i synnerhet med samjouren, som en del av missbrukartjänsterna i samband med samjouren.
Inom serviceområdet för vuxensocialarbete ansvarar man för säkerheten hos klienter som använder rusmedel. Sådana situationer möter man till exempel vid boendejouren vid Kvesvedsstrandens servicecentral, som tar emot bostadslösa dygnet runt och vid boendeserviceenheter som fungerar enligt modellen Bostad först.
Som en del av projektet Vantaan - Keravan sote-asukkaan asialla för klienter inom social- och hälsovården i Vanda–Kervo utarbetades 2021 en utredning om framtidens missbrukartjänster vid Pejas campus. I rapporten presenteras inrättandet av en tillnyktringsenhet som en del av campusfunktionerna. I samband med projektplaneringen av Pejas campus bör de totala kostnaderna uppskattas. I utredningen ska man beakta antalet klienter som är i behov av tjänster i välfärdsområdet, olika yrkesgruppers personalbehov, lokalitetsbehov samt övrig planering. I planeringsskedet är samarbete mellan olika aktörer nödvändigt bland annat med socialvården och polisinrättningen.
Sektorn för hälso- och sjukvårdstjänster samt sektorn för vuxensocialarbete och funktionshinderservice stöder förslaget och föreslår att inrättandet av enheten för tillnyktringsvård omprövas i takt med att planeringen av Pejas-campuset framskrider. Utöver den vård som klienten får stöder enheten för tillnyktringsvård hälso- och sjukvårdstjänster samt socialvårdstjänster på ett omfattande sätt bland annat genom att erbjuda konsultationshjälp till personalen (24/7) samt genom att fungera som samarbetspartner i fråga om klientens fortsatta utredningar.
Inrättandet av enheten för tillnyktringsvård utreds i takt med att planeringen av Pejas-campuset framskrider.
Beslutsförslag
Välfärdområdesstyrelsen beslutar att
- ge Ulla-Maija Kopra, Funda Demir och 34 andra fullmäktigeledamöter som undertecknat fullmäktigemotionen svar på motionen enligt redogörelsedelen ovan
- föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige antecknar redogörelsen som svar på fullmäktigemotionen för kännedom och konstaterar att fullmäktigemotionen är slutbehandlad.
Beslut
Beslutsförslaget godkändes enhälligt.
Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.