Områdesstyrelsen, möte 18-06-2024

Protokollet är granskat

§ 130 Svar på fullmäktigemotionen gällande stärkande av familjevården som en serviceform inom barnskyddet

VAKEDno-2024-1331

Beskrivning

Ärendets beredare: sektordirektören för tjänster för barn, unga och familjer Hanna Mikkonen 

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 4.3.2024 § 16 lämnade Pirjo Luokkalas fullmäktigemotion "Stärkande av familjevården som en serviceform inom barnskyddet". Fullmäktigemotionen har undertecknats av 23 ledamöter i välfärdsområdesfull­mäktige. Fullmäktigemotionen lydde enligt följande:

"Vi som undertecknat initiativet föreslår att Vanda och Kervo välfärdsområde vidtar alla möjliga och ännu oanvända åtgärder för att stärka familjevården så att barn som är i behov av barnskydd mer beslutsamt och bättre kan skyddas proaktivt både med hjälp av familjevård dygnet runt i barnets hem och hos familjevårdaren.

Dygnetruntvård och vid behov även långvarig familjevård hemma hos barnet och/eller familje­vårdaren tryggar barnets liv, välbefinnande och uppväxt på ett mänskligt sätt och hjälper till att förebygga placering utanför hemmet, vilket är tungt för barnet."

Välfärdsområdesstyrelsen har vid sitt sammanträde 26.3.2024 § 53 beslutat anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och vidarebefordra den till sektordirektören för tjänster för barn, unga och familjer för beredning senast 4.9.2024.

Svar på fullmäktigemotionen:

Med familjevård avses vård av eller annan omsorg om en person under en del av dygnet eller dygnet runt i familjevårdarens privathem eller i den vårdbehövandes hem. Välfärdsområdet ska ingå ett uppdragsavtal med familjevårdaren eller avtal om ordnande av familjevård med en producent av privat familjevård. Familjevård kan även ges som professionell familjevård, varvid familjevården ges i professionella familjehem med stöd av tillstånd enligt 7 § i lagen om privat socialservice. (Familjevårdslag 3 §, 4 §.)

Målet med familjevården är att ge barnet som är i familjevård möjlighet till vård under hemliknande förhållanden och till nära, varaktiga människorelationer. Familjevård kan ordnas för att ordna vård och omsorg för barn som omhändertagits eller placerats i brådskande ordning eller när ett barn placeras i vård utom hemmet som en stödgärd inom öppenvården. Familjevård genomförs också som eftervård enligt barnskyddslagen. Enligt barnskyddslagen ska man för vård utom hemmet i första hand välja familjevård i stället för anstaltsvård.

Barnskyddet i Vanda och Kervo välfärdsområde har ungefär 200 fosterfamiljer som tillhandahåller långvarig familjevård genom uppdrag. Antalet mottagningsfamiljer som tillhandahåller kortvarig familjevård är 30 och i dem finns platser för ungefär 50 barn. Den egna familjevården kompletteras vid behov med familjevård i form av köpta tjänster. Den professionella familjevården produceras för närvarande helt som en köpt tjänst.

I slutet av 2023 hade Vanda och Kervo välfärdsområde ungefär 750 barn som klienter inom vård utom hemmet. Enligt THL:s statistik var per den 31.12.2023 av de barn i Vanda och Kervo välfärdsområde som omhändertagits 40 procent placerade i fosterfamiljer och 14 procent i professionella familjehem. Familjevårdens andel av vården utom hemmet var per den 31.12.2023 sammanlagt 54 procent.

Inom barnskyddet genomförs familjevård i regel i familjevårdarens privata hem så att familjevårdaren tar hand om barnet som är placerat i vård utom hemmet. Vanligtvis placeras i familjevård barn, hos vilka anledningarna till omhändertagandet har att göra med förhållandena i hemmet, såsom vanvård av barnet eller allvarliga problem hos den person som svarar för barnets fostran, såsom föräldrarnas svåra missbruksproblem och psykiska ohälsa. Innan barnet placeras i vård utom hemmet har man oftast ordnat flera intensiva stödåtgärder för familjen i familjens hem, till exempel hemtjänst och intensifierat familjearbete. Hos en del av familjerna har stödåtgärderna provats flera gånger, utan att med hjälp av dem åstadkomma en varaktig och tillräcklig förändring i barnets uppväxtförhållanden. Då är familjevård i barnets eget hem inte ett lämpligt alternativ och inte tillräckligt för att trygga en sund uppväxt och utveckling för barnet.

I familjevården i Vanda och Kervo välfärdsområde har man även testat en modell där barnet placeras hos familjevårdaren tillsammans med sin förälder, som en placering av hela familjen. Erfarenheterna från dessa placeringar där föräldern och barnet placeras i familjevård tillsammans har varit varierande och modellen vidareutvecklas.

I Vanda och Kervo välfärdsområde råder brist framför allt på fosterfamiljer som tillhandahåller långvarig familjevård. Som familjevårdare behövs familjer från olika bakgrunder som har möjlighet att ta hand om barn i olika åldrar. I välfärdsområdet har man stärkt familjevården genom att satsa på rekryteringen och utbildningen av familjevårdare samt stödet till dem. Antalet utbildare inom familjevården har ökats genom att utbilda ytterligare en socialarbetare till familjevårdsutbildare, vid sidan av en tidigare utbildare, och utöver dessa deltar i utbildningen två familjevårdare-utbildare. För närvarande finns det beredskap att ordna tre utbildningsgrupper per år. Rekryteringen av familjevårdare har utvecklats i samarbete med välfärdsområdets kommunikation.

Till familjevårdarna betalas skattepliktigt vårdarvode och kostnadsersättning. Arvodena och kostnadsersättningarna till fosterfamiljerna och mottaningsfamiljerna ligger på en mycket god nivå i välfärdsområdet och de är i linje med de närmaste välfärdsområdena. Familjerna erbjuds också starkt stöd. Som stöd för nya långvariga fosterfamiljer finns under de första två åren en egen socialhandledare som träffar familjevårdaren regelbundet och ger familjevårdaren stöd för barnets anpassning och i olika praktiska ärenden. Mottagningsfamiljerna får under det första året stöd av en erfaren mentor och de har egna, namngivna ansvariga medarbetare som ser till att familjerna får stöd och handledning. Utöver stödet i det inledande skedet och därefter ordnas som stöd för familjevårdarna arbetshandledning, mentorverksamhet samt mångsidig fortbildning, kamratstödsgrupper samt rekreationsverksamhet.

Att stärka och utveckla barnskyddets familjevård är ett av de centrala målen för sektorn för tjänster för barn, unga och familjer. I fortsättningen kommer det att göras ännu kraftigare satsningar på rekryteringen av fosterfamiljer och på rekryteringsmarknadsföringen i samarbete med kommunikationen. Man vill även hålla fast vid de nuvarande familjevårdarna och detta förutsätter att villkoren för familjevårdarnas uppdragsavtal och stödet till familjevården hålls på en god nivå. Det har identifierats att familjevårdarnas arbete tidvis är belastande och utmanande, och stödformerna som man tillhandahåller familjevårdarna vidareutvecklas så att de stöder familjevårdarnas ork och varaktighet.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att

  1. lämna till Pirjo Luokkala och de 22 andra ledamöterna i välfärdsområdesfullmäktige som undertecknat fullmäktigemotionen det svar på fullmäktigemotionen som återfinns i beskrivningsdelen ovan,

  2. föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att välfärdsområdesfullmäktige antecknar för kännedom den erhållna redogörelsen som svar på fullmäktigemotionen och konstaterar att behandlingen av fullmäktigemotionen har slutförts. 

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ges av sektordirektör för koncerntjänster Mikko Hokkanen, mikko.hokkanen@vakehyva.fi.