Aluehallitus, kokous 14.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 180 Eteva kuntayhtymän esitys arkiston siirrosta

VAKEDno-2022-369

Perustelut

Eteva kuntayhtymän toiminta päättyy 31.12.2022 ja kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain (519/1977) 6 §:n 1 momentissa tarkoitetut erityishuoltopiirit siirretään varoineen ja velkoineen sekä sitoumuksineen hyvinvointialueille 1. päivänä tammikuuta 2023. Eteva kuntayhtymän toiminta siirtyy kuudelle eri hyvinvointialueelle; Itä-Uusimaa, Keski-Uusimaa, Länsi-Uusimaa, Vantaa-Kerava, Kanta-Häme ja Päijät-Häme. Voimaanpanolain mukaan hyvinvointialueiden on sovittava jakaantuvaan kuntayhtymään kohdistuvista vastuista. 

Asiakirjojen siirtymisestä hyvinvointialueille otetaan kantaa voimaanpanolain 64 §:ssä. Pykälän 3 momentissa säädetään, että muut kuin 1 momentissa tarkoitetut asiakirjat siirtyvät sen hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista järjestämisestä vastaavalle toimivaltaiselle viranomaiselle, jonka alueeseen kuntayhtymä kuuluu. Jos edellä tarkoitetun kuntayhtymän jäsenkunnat sijaitsevat useamman hyvinvointialueen alueella, siirtyvät kuntayhtymän hallinnassa olevat muut kuin 1 momentissa tarkoitetut asiakirjat sille hyvinvointialueelle, jonka alueella sijaitsee eniten kuntayhtymän jäsenkuntia, jolleivät hyvinvointialueet toisin sovi. Eniten Eteva kuntayhtymän jäsenkuntia on Kanta-Hämeen alueella. 

Eteva kuntayhtymän keskeinen arkisto muodostuu henkilöstötiedoista, asiakastiedoista ja hallinnollisista asiakirjoista. Arkistot ovat osittain sähköisessä muodossa ja osittain fyysisinä asiakirjoina. Fyysinen päätearkisto sijaitsee Mäntsälässä. Sujuvan siirtymisen ja tietojen saatavuuden turvaamiseksi tulisi hyvinvointialueiden sopia arkistojen siirron periaatteista.  

Edellä esitettyjen vastuiden osalta mahdollisesti tarvittava henkilötyö jakaantuu usealle työntekijälle. Eteva kuntayhtymän työntekijät tulevat sijoittumaan usealle eri hyvinvointialueelle ja mahdollisesti myös tukipalveluita hyvinvointialueille myyviin organisaatioihin. 

Eteva on aiemmin tehnyt esityksen ICT –kokonaisratkaisusta, jolla palvelutoiminta voi ICT:n näkökulmasta jatkua keskeytyksettä ja tietojen saatavuus myös 1.1.2023 on turvattu. Esitetyssä kokonaisratkaisussa Keski-Uudenmaan hyvinvointialue ottaa vastuun tarvittavista tietojärjestelmistä ja kustannukset jakautuvat hyvinvointialueille omistusosuuksien suhteessa. 

31.5.2022 järjestetyssä palaverissa, jossa oli läsnä viranhaltijaedustus kaikilta kuudelta hyvinvointialueelta ja Etevasta, on käsitelty yllä esitettyjä asioita sekä vastuun- ja kustannustenjakoa. Lisäksi Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen va. hyvinvointialuejohtaja ja Etevan toimitusjohtaja ovat yhteistyöpalaverissaan käyneet tilannetta läpi. Käydyissä keskustelussa todettiin, että esitettyjen vastuiden keskittäminen yhden hyvinvointialueen vastuulle takaisi parhaiten toiminnan sujuvuuden. Kustannukset ja mahdolliset muut erät jaetaan omistusosuuksien mukaisesti. Eteva kuntayhtymästä siirtyvät työntekijät ovat tarvittavilta osin käytettävissä siirtyvien vastuiden täytäntöönpanossa ja myös näiltä osin työpanoksen käytöstä aiheutuvat kustannukset voidaan jyvittää hyvinvointialueille omistusosuuksien mukaisesti. 

Eteva kuntayhtymän yhtymähallitus käsitteli kokouksessaan 17.6.2022 §81 Eteva kuntayhtymän arkiston siirtoa. Yhtymähallitus päätti esittää Itä-Uudenmaan, Keski-Uudenmaan, Länsi-Uudenmaan, Vantaa-Keravan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen hyvinvointialueille, että ne päättävät 30.8.2022 mennessä omalta osaltaan  

  1. hyväksyä Eteva kuntayhtymän arkiston hoitamisen vastuiden hallinnoinnin siirtämisen Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelle ja  
  2.  käynnistää asiaan liittyvät keskinäiset sopimusneuvottelut. 

Eteva kuntayhtymä on myöntänyt Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle päätöksentekoon lisäajan 15.9.2022 asti.

Ehdotus

Aluehallitus päättää:

  1. hyväksyä Eteva kuntayhtymän arkiston hoitamisen vastuiden hallinnoinnin siirtämisen Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelle ja;
  2. käynnistää asiaan liittyvät keskinäiset sopimusneuvottelut.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

Kokouskäsittely

Riitta Särkelä ilmoitti § 177 kohdalla olevansa esteellinen myös tässä asiakohdassa (§:t 177-180) yhteisöjääviyden perusteella ja oli pois asian käsittelyn ja päätöksenteon ajan. Päätöksenteon jälkeen hän saapui takaisin kokoukseen klo 18.05.