Aluehallitus, kokous 14.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 172 Hyvinvointialueen tietoliikennepalvelujen hankinta

VAKEDno-2022-370

Perustelut

Asian valmistelija: ICT-hankintapäällikkö Aulis Ante ja ICT-valmistelujohtaja Timo Pitkänen

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen on välttämätöntä hankkia tietoliikenteen palvelut ulkopuoliselta palveluntuottajalta. Vantaan kaupunki on julkisena hankintana kilpailuttanut vuonna 2017 kaupungin tietoliikenteen palvelut ja päätöksellään 29.3.2017 § 33 valinnut palveluiden toimittajaksi DNA Oy:n. Hankintasopimus tuli voimaan 30.8.2017 (VD/7970/02.08.00.00/2016). DNA Oy on sittemmin muuttunut julkiseksi osakeyhtiöksi DNA Oyj:ksi. 

Alkuperäisessä Vantaan kaupungin ja DNA Oyj:n välisessä hankintasopimuksessa on ehto, jonka mukaan: 

”Tilaajaa koskevan Olennaisen organisaatiomuutoksen johdosta Tilaajalla on oikeus siirtää Sopimus tai sen osat sen tuomine oikeuksineen ja velvollisuuksineen sekä liitteineen toisiin julkis- tai muihin yhteisöihin, joihin Tilaajan tehtävät siirtyvät Toimittajalle tehtävällä kirjallisella ilmoituksella. Mikäli Olennainen organisaatiomuutos on osittainen, Osapuolet neuvottelet organisaatiomuutoksen vaikutuksista esimerkiksi Ratkaisuun, Jatkuvaan palveluun, laskutukseen sekä immateriaalioikeuksiin.  Tilaajan tässä Sopimuksessa määritellyt immateriaalioikeudet kattavat myös julkis- tai muuhun yhteisön, johon Tilaajan tehtävät siirtyvät. Tämä Sopimus voi siirtyä Olennaisen organisaatiomuutoksen johdosta toisiin julkis- tai muihin yhteisöihin, joihin Tilaajan tehtävät siirtyvät osittain myös siten, että tämä Sopimus jää edelleen voimaan myös alkuperäisten Osapuolten välillä. Tällöin Osapuolet neuvottelevat tämän Sopimuksen sekä siirtyvien osien, että jäävän osan vaikutuksista esimerkiksi Ratkaisuun, Jatkuvaan palveluun, laskutukseen sekä immateriaalioikeuksiin. Mikäli Osapuolet eivät pääse sopimukseen yllä mainituissa neuvotteluissa, Tilaajalla on oikeus irtisanoa Sopimus päättymään tämän Sopimuksen luvun 27.2.1 mukaisesti.”

Lisäksi alkuperäisessä Vantaan kaupungin ja DNA Oyj:n välisessä hankintasopimuksessa sovelletaan JIT 2015 sopimusehtoja. JIT 2015 Yleisten ehtojen kohdassa 15 Sopimuksen siirto todetaan seuraavaa:

”(1) Tilaajalla on oikeus siirtää sopimukseen liittyvät oikeutensa ja velvollisuutensa kolmannelle, jolle tilaajan hoitamat tehtävät kokonaan tai osittain siirtyvät tai siirretään, ottaen kuitenkin huomioon mitä kohdassa 16.1 valmisohjelmiston siirrosta todetaan. Siirrosta on ilmoitettava toimittajalle etukäteen kirjallisesti.”

DNA Oyj on 6.9.2022 päivätyssä tarjouksessaan tarjonnut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle tietoliikennepalveluja vuosille 2023–2026. Tarjous sisältää seuraavia palvelut:

  • asiantuntijapalvelut hyvinvointialueen irrottamiseksi hallitusti Vantaan tietoliikenneverkosta,
  • tarvittavat täydentävät palvelut sekä
  • jatkuvat palvelut vuosille neljälle (4) vuodelle.
     

DNA Oyj:n tarjouksen mukaan hyvinvointialueen verkon erottamisen kustannukset Vantaan kaupungin tietoliikenneverkosta ovat yhteensä 837 773,90 euroa (alv 0 %). Erottamiskustannukset ovat budjetäärisia ja laskutetaan toteutuneiden kustannusten mukaan. Erottamiskustannukset kohdistuvat vuodelle 2023. Jatkuvien palveluiden kustannukset neljälle (4) vuodelle ovat 1 829 681,60 euroa (alv 0 %). Tietoliikennepalvelujen kokonaiskustannukset neljälle (4) vuodelle ovat 2 667 455,50 euroa (alv 0 %).

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, jäljempänä myös hankintalaki) 136 §:n 1 momentissa säädetään, että hankintasopimusta tai puitejärjestelyä ei saa EU-kynnysarvot ylittävissä hankinnoissa tai kansalliset kynnysarvot ylittävissä liitteen E mukaisissa palveluhankinnoissa taikka käyttöoikeussopimuksissa olennaisesti muuttaa sopimuskauden aikana ilman tämän lainmukaista uutta hankintamenettelyä. Lainkohdan 136 §:n 2 momentissa säädetään poikkeuksista 1 momentissa mainittuun pääsääntöön. Hankintalain 136 §:n 2 momentin 1) kohdan mukaan hankintasopimuksen muuttaminen on sallittua, kun se perustuu hankintamenettelyn aikana tiedossa olleisiin ja hankinta asiakirjoissa mainittuihin sopimusehtoihin tai niiden muuttamista koskeviin ehtoihin, niiden rahallisesta arvosta riippumatta, ja nämä ehdot ovat selkeät, täsmälliset ja yksiselitteiset, eivätkä ne muuta hankintasopimuksen tai puitejärjestelyn yleistä luonnetta.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen on välttämätöntä hankkia tietoliikenteen palvelut ulkopuoliselta palveluntuottajalta. Vantaan kaupungin ja DNA Oyj:n välisessä alkuperäisessä hankintasopimuksessa on todettu, että Vantaan kaupungilla on oikeus siirtää sopimus osittain tai kokonaan sen tuomine oikeuksineen ja velvollisuuksineen sekä liitteineen tilaajan organisaatiomuutoksien perusteella julkishallinnolliselle kolmannelle osapuolelle. Lisäksi sopimuksen liitteenä olevissa yleisissä sopimusehdoissa on sopimuksen osittaisen siirron mahdollistava lauseke. Näin ollen sopimus on siirrettävissä hyvinvointialueelle siltä osin kuin sosiaali- ja terveystoimi sekä pelastustoimi siirtyvät hyvinvointialueelle, kun sopimuksen ehdot pysyvät alkuperäisen sopimuksen mukaisina.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 40 §:n mukaan aluehallitus päättää yli 1 000 000 euron hankinnoista, sopimuksista ja sitoumuksista. Asiasta päättäminen kuuluu em. määräyksen nojalla aluehallituksen toimivaltaan.

Päätöksen perusteet

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016) 136 § 2 mom 1) kohta

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosääntö 40 §

Oheismateriaali:
DNA Oyj:n tarjous 6.9.2023, julkinen ja
Tarjouksen liite 1 Hinnoittelu, 6.9.2022, salassapidettävä JulkL 24 § 1 mom 20) kohta

Ehdotus

Aluehallitus päättää:

  1. hankkia DNA Oyj:ltä 6.9.2022 saadun tarjouksen perusteella tietoliikennepalveluja siten, että hyvinvointialueen verkon erottamiskustannukset Vantaan kaupungin tietoliikenneverkosta ovat arviolta ovat 837 773,90 euroa (alv 0 %) ja jatkuvien palvelujen kustannukset neljälle (4) vuodelle (2023–2026) ovat 1 829 681,60 euroa (alv 0 %);
  2. todeta, että kokonaiskustannukset ovat neljälle (4) vuodelle 2 667 455,50 euroa (alv 0 %);
  3. delegoida, että päätösvalta allekirjoittaa hankintasopimus on hyvinvointialueen ICT-valmistelujohtajalla; sekä
  4. todeta, että sitova sopimus ei synny vielä hankintapäätöksen tiedoksi antamisella, vaan vasta myöhemmin tehtävällä erillisellä kirjallisella sopimuksella.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

Kokouskäsittely

Jari Sainio poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana klo 17.59.