Perustelut
Asian valmistelija: HR-valmistelujohtaja Anne Sivula
Hyvinvointialuelain 93 §:n mukaan viran perustamisesta ja lakkauttamisesta päättää aluevaltuusto tai hyvinvointialueen hallintosäännössä määrätty muu toimielin. Kun virka, jossa ei käytetä julkista valtaa, tulee avoimeksi, se lakkautetaan. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 45 §:n mukaan aluevaltuusto päättää hyvinvointialuejohtajan ja toimialajohtajien virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta sekä virkanimikkeen muuttamisesta. Aluehallitus päättää muiden virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta sekä virkanimikkeen muuttamisesta. Hyvinvointialuejohtajan viran kelpoisuusvaatimuksista päättää aluevaltuusto. Muiden virkojen kelpoisuusvaatimuksista päätetään virkaa perustettaessa.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 31 §:n mukaan hyvinvointialueen henkilöstöorganisaatio jakautuu toimialoihin, palvelualueisiin, tehtäväalueisiin ja toimintayksiköihin. Toimialaa johtaa toimialajohtaja, palvelualuetta johtaa palvelualuejohtaja, tehtäväaluetta johtaa tehtäväalueen päällikkö ja toimintayksikköä johtaa toimintayksikön esihenkilö.
Virkojen perustamisissa edetään pala kerrallaan sitä mukaa kuin organisaatio rakentuu ja toisaalta roolien myötä selkiää, missä rooleissa tarvitaan virka. Valtaosa hyvinvointialueen tehtävärooleista ei virkaa edellytä.
Edelleen hallintosäännön 31 §:n mukaan Vantaan ja Keravan hyvinvointialue jakautuu toimialoihin seuraavasti:
- Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimiala
- Aikuissosiaalityön ja vammaisten palvelujen toimiala
- Vanhusten palvelujen toimiala
- Terveydenhuollon palvelujen toimiala
- Pelastustoimen palvelujen toimiala
- Konsernipalvelujen toimiala
Hyvinvointialueen muutosjohtaja on päätöksellään 22.4.2022 § 2 päättänyt, että edellä mainitut toimialat pois lukien konsernipalvelut, jakautuu edelleen yhteensä 11 palvelualueeseen:
- Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimiala
- Perheiden ennalta ehkäisevien palvelujen palvelualue
- Perheitä tukevien palvelujen palvelualue
- Perheiden erityispalvelujen palvelualue
- Aikuissosiaalityön ja vammaisten palvelujen toimiala
- Aikuissosiaalityön palvelujen palvelualue
- Vammaispalvelujen palvelualue
- Vanhusten palvelujen toimiala
- Kotona asumisen palvelujen palvelualue
- Hoiva-asumisen palvelujen palvelualue
- Terveydenhuollon palvelujen toimiala
- Terveysasemapalvelujen palvelualue
- Sairaalapalvelujen palvelualue
- Suun terveydenhuollon palvelujen palvelualue
- Pelastustoimen palvelujen toimiala
- Pelastustoimen palvelujen palvelualue
Edellä mainittuja palvelualueita johtaa palvelualuejohtajat hallintosäännön 31 §:n mukaisesti. Palvelualuejohtajien virat ehdotetaan perustettaviksi.
Edelleen hyvinvointialueen muutosjohtaja on päätöksellään 22.4.2022 § 2 päättänyt, että konsernipalvelut jakautuu seitsemään palvelualueeseen. Konsernipalveluiden alaisista palvelualueista käytetään termiä "asiantuntijapalvelu".
- Talouspalvelut
- Hallinto- ja viestintäpalvelut
- Henkilöstöpalvelut
- Tietohallintopalvelut
- Tutkimus- ja kehittämispalvelut
- Toimitilapalvelut
- Järjestämisen tuen ja hankintojen palvelut
Edellä mainittuja asiantuntijapalveluita johtaa johtaja tai -päällikkö, joiden virat ehdotetaan perustettaviksi seuraavasti:
- Talouspalvelut; talousjohtaja
- Hallinto- ja viestintäpalvelut; hallintojohtaja
- Henkilöstöpalvelut; henkilöstöjohtaja
- Tietohallintopalvelut; tietohallintojohtaja
- Tutkimus- ja kehittämispalvelut; kehittämispäällikkö
- Toimitilapalvelut; tilakeskuspäällikkö
- Järjestämisen tuen ja hankintojen palvelut; järjestämisen tuen johtaja
Johtava ylilääkäri on hyvinvointialueen vastaava lääkäri (terveydenhuoltolaki § 57), vastaa HUS-yhtymän kanssa tehtävästä yhteistyöstä ja palvelujen ylätason koordinoinnista. Hän vastaa tartuntatauti- ja hygieniayksikön toiminnasta ja toimii yksikön ylilääkärin esihenkilönä sekä vastaa opetusterveyskeskustoimintasta.
Perustuslain 125 §:n 2 momentin mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Lain kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta 6 §:n mukaan virkasuhteeseen otettavalla on lisäksi oltava erikseen säädetty tai hyvinvointialueen päättämä erityinen kelpoisuus. Henkilö voidaan ottaa määräaikaiseen virkasuhteeseen erityisistä kelpoisuusvaatimuksista riippumatta, jos siitä erikseen säädetään tai hyvinvointialue erityisestä syystä yksittäistapauksessa toisin päättää. Virkasuhteeseen voidaan ottaa vain 18 vuotta täyttänyt henkilö.
Hyvinvointialue voi päätöksellään tiukentaa laissa tai asetuksessa säädettyjä kelpoisuusvaatimuksia. Sen sijaan kelpoisuusvaatimuksia ei voida lieventää hyvinvointialueen päätöksellä. Kun kelpoisuusvaatimuksia ei ole säädetty lailla tai asetuksella, hyvinvointialueen toimivaltainen viranomainen harkitsee viran tarkoituksenmukaiset kelpoisuusvaatimukset. Viran kelpoisuusvaatimukset voidaan määrätä hallintosäännön määräyksillä, virkaa perustettaessa tai erillisillä päätöksillä. Toimivaltaan päättää kelpoisuusvaatimuksista kuuluu myös kelpoisuusvaatimusten muuttaminen.
Lain kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta 4 §:n mukaan virkasuhteeseen ottaminen edellyttää julkista hakumenettelyä, jollei jäljempänä toisin säädetä. Hakuaika on vähintään 14 kalenteripäivää siitä, kun ilmoitus on julkaistu kuntalain 108 §:ssä tai hyvinvointialueesta annetun lain 113 §:ssä säädetyllä tavalla.
Päätös
Muutettu päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti keskustelun jälkeen.
Lisätietoa päätöksestä antaa hyvinvointialueen muutosjohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.
Kokouskäsittely
Hallintovalmistelujohtaja Mikko Hokkanen saapui takaisin kokoukseen asian käsittelyn aikana klo 18.45.