Aluehallitus, kokous 14.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 169 Hyvinvointialueen esitys Vantaan kaupungille koskien tontin varaamista Tikkurilan terveys- ja hyvinvointikeskuksen rakentamista varten

VAKEDno-2022-367

Perustelut

Asian valmistelija: tilakeskuspäällikkö Pasi Salo

Vantaan väestönkasvu on ollut viime vuosina erittäin nopeaa. Tikkurilan suuralue on asukasmäärältään Vantaan toiseksi suurin suuralue. Alueella asui vuoden 2020 alussa 45 300 henkilöä ja asukasmäärän ennustetaan kasvavan vuosien 2020–2030 välisenä aikana runsaalla 6 400 henkilöllä (Vantaan väestöennuste 2020). Vantaan voimakas väestönkasvu yhdessä väestön ikääntymisen kanssa vaikuttavat merkittävästi sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristöön ja palveluiden kysyntään. Tikkurilan terveysaseman nykyisen rakennuksen laajennusvara on riittämätön ja rakennuksen tontti itsessään liian pieni tarvittavan kokoiselle uudisrakennukselle. Nykyiset tilat eivät riitä tulevaisuudessa kattamaan väestönkasvun aiheuttamaa painetta sosiaali- ja terveydenhuollon toimintojen integroimiseksi ja laajentamiseksi. Nykyinen terveysasemarakennus elinkaarensa päässä. Sen vanhempi osa on valmistunut jo vuonna 1974.

Vantaan kaupunginhallitus on kokouksessaan 15.6.2021 § 41 päättänyt hyväksyä Tikkurilan hyvinvointikeskuksen 30.4.2021 päivätyn tarveselvityksen ja sen kustannusennusteen. Vantaan kaupunginhallitus päätti lisäksi, että Tikkurilan hyvinvointikeskuksen sijainti valitaan vasta hankesuunnitteluvaiheessa kahdesta eri vaihtoehdosta. Sijaintivaihtoehdot olivat Jokiniemessä pääradan itäreunassa, rautatieaseman pohjoisen alikulun välittömässä läheisyydessä kaavamuutoksella muodostettavalla Vantaan kaupungin omistamalla tontilla sekä Tikkurilan keskustassa osoitteissa Kielotie 13 ja Kielotie 28, jossa sijaitsee nykyisin mm. Vantaan kaupunkiympäristön toimialan toimipiste. Vantaan kaupunginhallituksen päätöksessä todettiin myös, että hankkeen toteutuksesta ja toteuttamistavasta päättää Vantaan ja Keravan hyvinvointialue.

Vantaan kaupunki ei ole edennyt tontin luovutusprosessissa Jokiniemestä. Kaupunkiympäristön toimialan valmistelu on ehdottanut mahdolliseksi uuden terveys- ja hyvinvointikeskuksen paikaksi osoitteessa Lummetie 5 sijaitsevaa ns. Aikuisopiston tonttia pääradan länsipuolelta. Aikuisopiston tontilla sijaitsee tällä hetkellä vielä käytössä oleva rakennus, eikä Tikkurilan hyvinvointikeskuksen rakentamiseen soveltuvaa asemakaavaa tontilla ei ole. Mikäli Tikkurilan terveys- ja hyvinvointikeskuksen rakennuspaikaksi valittaisiin Lummetie 5:n tontti, pitäisi tontille hakea siis asemakaavan muutos ja myös aikaisemmin valmisteltu tarveselvitys pitäisi päivittää. Asemakaavan muutosprosessi aiheuttaa hyvinvointikeskushankkeelle paitsi merkittävän aikatauluriskin, niin myös riskin siitä, että tontille ei saada kaavoitettua rakennusoikeutta riittävästi tarveselvityksessä esitettyjä toimintoja varten.

Vantaan kaupunki on käynnistänyt Jokiniemen alueen asemakaavaprosessin alkuvuonna 2022, osallistumis- ja arviointisuunnitelma on julkaistu 27.4.2022. Tikkurilan hyvinvointikeskuksen hanke- ja ehdotussuunnittelua tulisi jatkaa rinnakkain asemakaavan valmistelun kanssa, jotta voidaan varmistaa hankkeen toteuttamisen kannalta laadukas asemakaavaratkaisu.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen tavoitteena on,​että Tikkurilan terveys- ja hyvinvointikeskushankkeen rakentaminen voisi alkaa vuonna 2024 ja että se valmistuisi vuonna 2027. Hanke sisältyy hyvinvointialueen investointisuunnitelmakaudelle 2023-2027 ja sille esitetään lainanottovaltuutta vuodelle 2023. Hankkeen lopullinen toteutustapa ja rahoitusmuoto päätetään myöhemmin hankesuunnittelun edetessä.

Hankkeen tarveselvityksen mukainen bruttoala ilman yleishallinnollisia tiloja on 25 557 brm2.  Hankkeen kustannusarvio ilman hyvinvointialueen hallintoa tämän hetken rakentamisen kustannusluokkaan korjattuna on noin 132 milj. euroa, johon sisältyy rakennuttamis- ja suunnittelukustannuksia noin 11,5 milj. euroa. Kiinteistöön on mahdollista rakentaa myös hyvinvointialueen hallinnon tulevaisuudessa vaatimat tilat, jotka ovat noin 1 600 brm2. Hallinnon tilojen kustannusarvio on noin 10,2 milj. euroa. Varsinaisten toimitilojen lisäksi hankkeeseen tulisi sisältyä myös tarvittavat auto- ja polkupyöräpaikat. Tavoitteena on, että hanke valmistuisi vuonna 2027. Tikkurilan terveys- ja hyvinvointikeskukseen sijoittuvia toimintoja sijaitsee Tikkurilan suuralueella 18 eri toimipisteessä ja muualla Vantaalla seitsemässä eri toimipisteessä. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen tavoitteena on, että sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut tarjotaan integroidusti yhdessä toimipisteessä ja luovutaan vanhoista toimipisteistä. Tämä edellyttää sitä, että hankkeelle saadaan tontti, jolle koko Tikkurilan terveys- ja hyvinvointikeskushanke voidaan toteuttaa.

Jokiniemen tontti on tarkoituksenmukaisin sijoituspaikka hyvinvointikeskukselle.  Vantaan kaupunki on halunnut selvittää muitakin vaihtoehtoja. Valtiovarainministeriön asettamasta aikataulusta johtuen hyvinvointialue tarvitsee tonttivarauksen Jokiniemestä, vaikka Vantaa päättäisi arvioida sen rinnalla myös vaihtoehtoista sijaintia. Esillä olleista vaihtoehdoista selvittelyt voivat olla perusteltuja myös Kielotie 13 ja Kielotie 28 sijaitsevien kiinteistöjen osalta. Sen sijaan niin sanottu Aikuisopiston tontti osoitteessa Lummetie 5 on mahdoton, eikä se tule kyseeseen sijaintinsa ja soveltuvuutensa sekä aikatauluhaasteiden takia.  Hyvinvointialueen aluehallituksen on perusteltua tehdä esitys Vantaan kaupungille ennen 1.10.2022 investointisuunnitelman edellyttämän aikataulutuksen johdosta, sillä hyvinvointialueen tulee toimittaa investointisuunnitelma sosiaali- ja terveysministeriölle, sisäministeriölle sekä valtiovarainministeriölle 1.10.2022 mennessä. 

Hyvinvointialuelain 43 §:n 1. momentin kohdan 3 mukaan aluehallituksen tulee valvoa hyvinvointialueen etua ja, jollei hallintosäännössä toisin määrätä, edustaa hyvinvointialuetta ja käyttää sen puhevaltaa.

Ehdotus

Aluehallitus päättää esittää Vantaan kaupunginhallitukselle:

  1. että Vantaan kaupunki muodostaa asemakaavamuutoksella Jokiniemestä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle tontin Tikkurilan terveys- ja hyvinvointikeskuksen rakentamista varten;
  2. että asemakaavan viitesuunnittelu käynnistetään viipymättä Vantaan kaupungin ja Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen yhteistyönä.


Muutettu päätösehdotus:

Aluehallitus päättää esittää Vantaan kaupunginhallitukselle: 

  1. että Vantaan kaupunki muodostaa ja varaa asemakaavamuutoksella Jokiniemestä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle tontin Tikkurilan terveys- ja hyvinvointikeskuksen rakentamista varten; 
  2. että asemakaavan viitesuunnittelu käynnistetään viipymättä Vantaan kaupungin ja Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen yhteistyönä. 

Päätös

Muutettu päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti keskustelun jälkeen.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

Kokouskäsittely

Sakari Rokkanen, Tanja Aidanjuuri ja Pirjo Luokkala ilmoittivat olevansa esteellisiä yhteisöjääviyden perusteella ja poistuivat kokouksesta klo 18.21. Edelleen Jari Sainio, Olga Gilbert ja Patrik Karlsson ilmoittivat olevansa esteellisiä palvelussuhdejääviyden perusteella ja poistuivat kokouksesta klo 18.30.

Esittelijän selostusosaan tekemät muutokset on huomioitu pöytäkirjassa.