Aluehallitus, kokous 14.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 183 Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen osallistuminen STM:n Suomen kestävän kasvun ohjelman toiseen valtionavustushakuun vuosille 2023-2025

VAKEDno-2022-380

Perustelut

Asian valmistelija: juristi Tiia Tuovinen

​Suomen kestävän kasvun ohjelma tukee hallitusohjelman mukaisia tavoitteita kohti kestävää kasvua ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti. Kestävän kasvun ohjelman rahoitus toteutuu EU:n kertaluonteisesta elpymistukivälineestä (Next Generation EU), jonka alaisista ohjelmista elpymis- ja palautumistukiväline (RRF) on kooltaan suurin.

Kansallisesti on määritetty elpymis- ja palautumissuunnitelma (RRP), joka on ollut EU- rahoituksen perusteena. Suomen kestävän kasvun ohjelman yksi neljästä pilarista on sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen saatavuuden vahvistaminen ja kustannusvaikuttavuuden lisääminen. Sosiaali- ja terveysministeriö vastaa ohjelman palveluiden saatavuuden ja kustannusvaikuttavuuden lisäämisen (pilari 4.) ja osin työllisyysasteen ja osaamisasteen nostamisesta (pilari 3.) kestävän kasvun vauhdittamiseksi. Vuosia 2023-2025 koskeva valtionavustushaku on avattu 1.9.2022 Sosiaali- ja terveysministeriön toimesta ja valtionavustusta myönnetään vain yhdelle hankkeelle kullakin hyvinvointialueella. Valtionavustuksen enimmäismääränä on yhteensä 255,6 miljoonaa euroa vuosille 2023-2025. Valtionavustus toteutetaan täysimääräisenä, eli hankkeeseen osallistuvat tahot eivät tarvitse omarahoitusta.

VaKeHyvä-Hyvät palvelut -hankkeen osatoteuttajina Vantaa, Kerava ja Vantaan ja Keravan hyvinvointialue hakivat alkuvuodesta 2022 STM:n Suomen kestävän kasvun ohjelman ensimmäisessä haussa valtionavustusta vuoden 2022 osalta. Hankerahoitus myönnettiin ja hanke on käynnistynyt sekä edistynyt hankesuunnitelman mukaisesti keväästä lähtien. Nyt haettavana oleva rahoitus jatkaa vuonna 2022 VakeHyvä -Hyvät palvelut-hankkeessa aloitettua työtä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain (612/2021) mukainen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille 1.1.2023. Kestävän kasvun ohjelman toinen hankehaku on suunnattu hyvinvointialueille.

Hankehakemuksen valmistelu (sis. hankesuunnitelma) toteutetaan VakeHyva-Hyvät palvelut -hankkeen työntekijöiden ja hyvinvointialueen johdon yhteistyönä. Hakemus pitää olla jätetty sosiaali- ja terveysministeriöön viimeistään 6.10.2022.

Ehdotus

Aluehallitus päättää:

  1. osallistua STM:n Suomen kestävän kasvun ohjelman toiseen valtionavustushakuun vuosille 2023-2025 ja merkitä tiedoksi liitteenä olevan alustavan luonnoksen hankesuunnitelmaksi vuosille 2023-2025 VaKeHyvä-Hyvät palvelut -hankkeelle; ja
  2. delegoida hyvinvointialuejohtajalle toimivallan hyväksyä lopullinen hankesuunnitelma lähetettäväksi edelleen sosiaali- ja terveysministeriölle.
     

Muutettu päätösehdotus:

Aluehallitus päättää:

  1. osallistua STM:n Suomen kestävän kasvun ohjelman toiseen valtionavustushakuun vuosille 2023-2025; ja
  2. delegoida hyvinvointialuejohtajalle toimivallan hyväksyä valtionavustushakua varten lopullinen hankesuunnitelma ja hakemus liitteineen lähetettäväksi edelleen sosiaali- ja terveysministeriölle.

Päätös

Muutettu päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti keskustelun jälkeen.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.