Områdesstyrelsen, möte 14-09-2022

Protokollet är granskat

§ 183 Vanda och Kervo välfärdsområdes deltagande i andra ansökan om statsunderstöd i SHM:s Finlands program för hållbar tillväxt 2023–2025

VAKEDno-2022-380

Beskrivning

Ärendets beredare: jurist Tiia Tuovinen

Finlands program för hållbar tillväxt stöder regeringsprogrammets mål för hållbar tillväxt ekologiskt, socialt och ekonomiskt. Programmet för hållbar tillväxt finansieras ur EU:s återhämtningsinstrument av engångsnatur (Next Generation EU), av vars program faciliteten för återhämtning och resiliens (RRF) är det största.

Nationellt har man fastställt en återhämtnings- och resiliensplan (RRP), som har varit grunden för EU-finansieringen. En av de fyra pelarna i Finlands program för hållbar tillväxt är att stärka tillgången till social- och hälsovårdstjänster och öka kostnadseffektiviteten. Social- och hälsovårdsministeriet ansvarar för att öka tillgången till tjänster och kostnadseffektiviteten (pelare 4) och delvis för att höja sysselsättningsgraden och kompetensnivån (pelare 3) för att påskynda en hållbar tillväxt enligt programmet. Ansökan om statsunderstöd för 2023–2025 har öppnats 1.9.2022 av social- och hälsovårdsministeriet och statsunderstöd beviljas endast ett projekt i varje välfärdsområde. Statsunderstödets maximibelopp är sammanlagt 255,6 miljoner euro för 2023–2025. Statsunderstödet genomförs till fullt belopp, dvs. de aktörer som deltar i projektet behöver ingen självfinansiering.

Vanda, Kervo och Vanda och Kervo välfärdsområde som delgenomförare av projektet VaKeHyva-Hyvät palvelut ansökte i början av 2022 om statsunderstöd för 2022 i den första ansökan i SHM:s Finlands program för hållbar tillväxt. Projektfinansiering beviljades och projektet har inletts och framskridit enligt projektplanen sedan våren. Den finansiering som nu kan sökas fortsätter det arbete som inleddes inom projektet VakeHyva - Hyvät palvelut 2022.

Ansvaret för att ordna social- och hälsovård enligt lagen om ordnande av social- och hälsovård (612/2021) överförs från kommunerna och samkommunerna till välfärdsområdena 1.1.2023. Den andra projektansökan i programmet för hållbar tillväxt är riktad till välfärdsområdena.

Beredningen av projektansökan (inkl. projektplanen) genomförs i samarbete mellan de anställda inom projektet VakeHyva-Hyvät palvelut och välfärdsområdets ledning. Ansökan ska lämnas in till social- och hälsovårdsministeriet senast 6.10.2022.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att

  1. delta i SHM:s andra ansökan om statsunderstöd inom Finlands program för hållbar tillväxt 2023–2025 och anteckna för kännedom det bifogade preliminära utkastet till projektplan för projektet VaKeHyva-Hyvät palvelut för 2023–2025, och
  2. delegera till välfärdsområdesdirektören behörigheten att godkänna den slutliga projektplanen för vidaresändning till social- och hälsovårdsministeriet.

Ändring av beslutsförslag:

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att

  1. delta i SHM:s andra ansökan om statsunderstöd i Finlands program för hållbar tillväxt 2023–2025, och
  2. delegera till välfärdsområdesdirektören behörigheten att för ansökan om statsunderstöd godkänna den slutliga projektplanen och ansökan med bilagor för vidaresändning till social- och hälsovårdsministeriet.

​​​​​

Beslut

Det ändrade beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.