Områdesstyrelsen, möte 14-09-2022

Protokollet är granskat

§ 177 Eteva samkommuns förslag om överföring av aktierna i Kiinteistö Oy Hämeenlinnan Virvelinranta

VAKEDno-2022-369

Beskrivning

Eteva samkommuns verksamhet upphör den 31 december 2022 och de specialomsorgsdistrikt som avses i 6 § 1 mom. i lagen angående specialomsorger om utvecklingsstörda (519/1977) ska jämte tillgångar, skulder och förbindelser överföras till välfärdsområdena den 1 januari 2023. Eteva samkommuns verksamhet övergår till sex välfärdsområden; Östra Nylands, Mellersta Nylands, Västra Nylands, Vanda och Kervo, Egentliga Tavastlands och Päijänne-Tavastlands välfärdsområde. 

Kiinteistö Oy Hämeenlinnan Virvelinranta är Etevakoncernens dotterbolag som ägs av Etevakoncernen (60 %) och Tavastehus stad (40 %). Bolagets bransch är att med stöd av legorätt förvalta och hyra ut fastigheter som är belägna i byn Kankaantausta i Tavastehus och avsedda för boende och service för personer med funktionsnedsättning och personer med behov av specialomsorger samt att äga, förvalta och hyra ut de byggnader som finns på fastigheterna. Bolagets verksamhet är inte vinstdrivande och bolaget delar inte ut dividender för sina aktieägare.  

Antalet aktier i bolaget är trehundra (300) och aktiekapitalet uppgår till 300 000,00 euro. Alla aktier har lika rätt. Ägarandelarna är följande: Tavastehus stad 40,00 procent, 120 aktier; Eteva samkommun 36,67 procent, 110 aktier; Uudenmaan Vammaispalvelut Oy, 23,33 procent, 70 aktier, bolaget ingår i Etevakoncernen. 

Enligt lagen om genomförande av reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet och om införande av den lagstiftning som gäller reformen ska välfärdsområdena komma överens om ansvaren gentemot samkommunen som fördelas. I fråga om Kiinteistö Oy Hämeenlinnan Virvelinranta har Eteva i en sammanställning i enlighet med lagen om genomförande av reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet och om införande av den lagstiftning som gäller reformen föreslagit att välfärdsområdena ska komma överens om att samtliga aktier som ägs av Eteva samkommun ska överföras till Egentliga Tavastlands välfärdsområde. Enligt 57 § i lagen om genomförande av reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet och om införande av den lagstiftning som gäller reformen ”övergår Vaalijala, Eteva och Eskoo samkommuners fastigheter, hyresavtal för lokaler och andra tillgångar som berättigar till besittning av lokaler till det välfärdsområde inom vars område lokalerna är belägna”.  Aktierna i Virvelinranta Oy år sådana ”andra tillgångar som berättigar till besittning av lokaler” och ska enligt lagen om genomförande av reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet och om införande av den lagstiftning som gäller reformen därmed överföras till Egentliga Tavastlands välfärdsområde.

Styrelsen för samkommunen Eteva behandlade på sitt sammanträde den 17 juni 2022 § 78 överföringen av aktierna i Kiinteistö Oy Hämeenlinnan Virvelinranta. Samkommunstyrelsen beslutade att föreslå för Östra Nylands, Mellersta Nylands, Västra Nylands, Vanda och Kervo, Egentliga Tavastlands och Päijänne-Tavastlands välfärdsområden att dessa senast den 30 augusti 2022 fattar för egen del beslut om att godkänna överföringen av de aktier i Kiinteistö Oy Hämeenlinnan Virvelinranta (110 st.) som ägs av Eteva samkommun till Egentliga Tavastlands välfärdsområde. 

Eteva samkommun har beviljat Vanda och Kervo välfärdsområde en förlängning av tidsfristen för beslutet till den 15 september 2022.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att godkänna överföringen av de aktier i Kiinteistö Oy Hämeenlinnan Virvelinranta (110 st.) som ägs av Eteva samkommun till Egentliga Tavastlands välfärdsområde.  

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Ytterligare information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

Möte hantering

Riitta Särkelä anmälde jäv på grund av medlemskap eller ställning i sammanslutning i både denna och följande tre ärendepunkter (§ 177–180) och lämnade sammanträdet klockan 18.02 för den tid då ärendet behandlades och beslut fattades.

Dessutom lämnade Paula Lehmuskallio sammanträdet medan ärendet behandlades, klockan 18.03.