Områdesstyrelsen, möte 14-09-2022

Protokollet är granskat

§ 179 Eteva samkommuns förslag om överföring av ansvar i anslutning till det administrativa arvet

VAKEDno-2022-369

Beskrivning

Eteva samkommuns verksamhet upphör den 31 december 2022 och de specialomsorgsdistrikt som avses i 6 § 1 mom. i lagen angående specialomsorger om utvecklingsstörda (519/1977) ska jämte tillgångar, skulder och förbindelser överföras till välfärdsområdena den 1 januari 2023. Eteva samkommuns verksamhet övergår till sex välfärdsområden; Östra Nylands, Mellersta Nylands, Västra Nylands, Vanda och Kervo, Egentliga Tavastlands och Päijänne-Tavastlands välfärdsområde. Enligt lagen om genomförande av reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet och om införande av den lagstiftning som gäller reformen ska välfärdsområdena komma överens om ansvaren gentemot samkommunen som fördelas.  

Eteva har pågående tviste- och rättsprocesser. Ansvaret för processerna övergår till välfärdsområdena den 1 januari 2023. Välfärdsområdena ska komma överens om vilket område som tar över de pågående processerna och hur eventuella kostnader och övriga poster ska fördelas. Samtidigt bör man också komma överens om en eventuell administrativ slutredogörelse. 

Arbetet som de ovan nämnda ansvaren kräver fördelas mellan flera anställda. Personalen vid Eteva samkommun kommer att placeras i flera olika välfärdsområden och eventuellt också i organisationer som säljer stödtjänster till välfärdsområdena.  

Eteva har tidigare lagt fram ett förslag på en helhetslösning för ICT med hjälp av vilken serviceverksamheten kan fortgå utan avbrott, vad gäller ICT, och som också tryggar tillgången till information den 1 januari 2023. I den föreslagna helhetslösningen tar Mellersta Nylands välfärdsområde ansvar för de nödvändiga informationssystemen och kostnaderna fördelas mellan välfärdsområdena proportionellt enligt ägarandelarna. 

På ett möte den 31 maj 2022, där tjänsteinnehavare från alla sex välfärdsområden och från Eteva var representerade, behandlades de ovan nämnda ärendena samt ansvars- och kostnadsfördelningen. Dessutom har tf. välfärdsdirektören för Mellersta Nylands välfärdsområde och Etevas verkställande direktör haft ett samarbetsmöte där situationen har diskuterats. Under diskussionerna konstaterades att det bästa sättet att garantera en smidig verksamhet är genom att koncentrera ansvaren till ett välfärdsområde. Kostnader och eventuella andra poster delas enligt ägarandelarna. Medarbetarna som övergår från Eteva samkommun är tillgängliga för verkställandet av de ansvar som övergår, där detta behövs, och också till denna del kan kostnaderna för utnyttjande av arbetsinsatsen fördelas mellan välfärdsområdena enligt ägarandelarna. 

Samkommunstyrelsen för Eteva samkommun behandlade på sitt sammanträde den 17 juni 2022 § 80 överföringen av ansvar i anslutning till Eteva samkommuns administrativa arv. Samkommunstyrelsen beslutade att föreslå för Östra Nylands, Mellersta Nylands, Västra Nylands, Vanda och Kervo, Egentliga Tavastlands och Päijänne-Tavastlands välfärdsområden att dessa senast den 30 augusti 2022 fattar för egen del beslut om att  

  1. godkänna överföringen av förvaltningen av ansvar i anslutning till Eteva samkommuns administrativa arv till Mellersta Nylands välfärdsområde och att  
  2. inleda ömsesidiga avtalsförhandlingar i anslutning till detta ärende. 

Eteva samkommun har beviljat Vanda och Kervo välfärdsområde en förlängning av tidsfristen för beslutet till den 15 september 2022.

​​​​

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att 

1. godkänna överföringen av förvaltningen av ansvar i anslutning till Eteva samkommuns administrativa arv till Mellersta Nylands välfärdsområde och att  

2. inleda ömsesidiga avtalsförhandlingar i anslutning till detta ärende. 

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Ytterligare information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

Möte hantering

Riitta Särkelä anmälde vid § 177 jäv på grund av medlemskap eller ställning i sammanslutning även i denna ärendepunkt (§ 177–180) och var frånvarande från sammanträdet under den tid då ärendet behandlades och beslut fattades.