Områdesstyrelsen, möte 14-09-2022

Protokollet är granskat

§ 169 Välfärdsområdets förslag till Vanda stad om reservering av tomt för byggande av Dickursby hälso- och välfärdscenter

VAKEDno-2022-367

Beskrivning

Ärendets beredare: lokalcentralchef Pasi Salo

Befolkningstillväxten i Vanda har varit mycket snabb under de senaste åren. Storområdet Dickursby är det näst största storområdet i Vanda. I början av 2020 bodde 45 300 personer i området och invånarantalet förutspås öka med drygt 6 400 personer under perioden 2020–2030 (Vanda befolkningsprognos 2020). Vandas kraftiga befolkningstillväxt tillsammans med den åldrande befolkningen har en betydande inverkan på social- och hälsovårdens verksamhetsmiljö och efterfrågan på tjänster. Utbyggnadsreserven för Dickursby hälsostations nuvarande byggnad är otillräcklig och byggnadens tomt i sig för liten för en nybyggnad av behövlig storlek. De nuvarande lokalerna räcker i framtiden inte till för att täcka det tryck som befolkningstillväxten medför för att integrera och utvidga social- och hälsovårdens funktioner. Den nuvarande hälsostationsbyggnaden är i slutet av sin livscykel. Dess äldre del färdigställdes redan 1974.

Vanda stadsstyrelse har vid sitt möte 15.6.2021 § 41 beslutat att godkänna behovsutredningen för Dickursby välfärdscenter daterad 30.4.2021 och dess kostnadsprognos. Vanda stadsstyrelse beslöt dessutom att placeringen av Dickursby välfärdscenter väljs först i projektplaneringsskedet mellan två olika alternativ. Lägesalternativen var i östra kanten av huvudbanan i Ånäs, i omedelbar närhet av järnvägsstationens norra underfart på tomten som ägs av Vanda stad och som bildas genom planändringen samt i Dickursby centrum på adresserna Konvaljvägen 13 och Konvaljvägen 28, där det numera finns bland annat Verksamhetsstället för Vanda stadsmiljösektor. I Vanda stadsstyrelses beslut konstaterades också att Vanda och Kervo välfärdsområde beslutar om projektets genomförande och sättet projektet genomförs.

Vanda stad har inte framskridit i överlåtelseprocessen för tomten från Ånäs. Stadsmiljösektorns beredning har föreslagit det s.k. Vuxeninstitutets tomt på adressen Näckrosvägen 5 väster om huvudbanan som möjlig plats för den nya hälso- och välfärdscentret. På vuxeninstitutets tomt finns för närvarande en byggnad som ännu används och det finns ingen detaljplan som lämpar sig för byggande av Dickursby välfärdscenter på tomten. Om man skulle välja tomten på Näckrosvägen 5 som byggplats för Dickursby hälso- och välfärdscenter, borde man alltså ansöka om en ändring av detaljplanen för tomten och också den tidigare förberedda behovsutredningen borde uppdateras. Detaljplanens ändringsprocess medför förutom en betydande tidtabellsrisk för välfärdscenterprojektet även en risk för att det inte går att planlägga tillräckligt med byggrätt på tomten för de funktioner som presenteras i behovsutredningen.

Vanda stad inledde detaljplaneprocessen för Ånäs-området i början av 2022, programmet för deltagande och bedömning publicerades 27.4.2022. Projekt- och förslagsplaneringen av Dickursby välfärdscenter bör fortsätta parallellt med beredningen av detaljplanen för att man ska kunna säkerställa en detaljplanlösning av hög kvalitet med tanke på genomförandet av projektet.

Vanda och Kervo välfärdsområdes mål är att byggandet av ett hälso- och välfärdscenter i Dickursby ska kunna inledas 2024 och bli klart 2027. Projektet ingår i välfärdsområdets investeringsplaneperiod 2023–2027 och för projektet föreslås fullmakt att uppta lån för 2023. Projektets slutliga genomförandesätt och finansieringsform fastställs senare i takt med att projektplaneringen framskrider.

Enligt projektets behovsutredning är bruttoarealen utan allmänna administrativa utrymmen 25 557 brm2.  Kostnadskalkylen för projektet utan välfärdsområdets förvaltning, korrigerad i den nuvarande kostnadsklassen för byggande, är cirka 132 miljoner euro, i vilken ingår cirka 11,5 miljoner euro i byggherre- och planeringskostnader. På fastigheten är det också möjligt att bygga de lokaler som välfärdsområdets förvaltning behöver i framtiden, vilka är cirka 1 600 brm2. Kostnadskalkylen för förvaltningens lokaler är cirka 10,2 miljoner euro. Utöver de egentliga lokalerna bör projektet även omfatta nödvändiga bil- och cykelplatser. Målet är att projektet ska bli klart 2027. Verksamheterna vid Dickursby hälso- och välfärdscenter finns på 18 olika verksamhetsställen i storområdet Dickursby och på andra ställen i Vanda på sju olika verksamhetsställen. Vanda och Kervo välfärdsområdes mål är att social- och hälsovårdstjänsterna tillhandahålls integrerat på ett enda verksamhetsställe och att de gamla verksamhetsställena slopas. Detta förutsätter att projektet får en tomt där hela projektet för Dickursby hälso- och välfärdscenter kan genomföras.

Tomten i Ånäs är den mest ändamålsenliga placeringsplatsen för välfärdscentret.  Vanda stad har också velat utreda andra alternativ. På grund av den tidtabell som finansministeriet fastställt behöver välfärdsområdet en tomtreservering i Ånäs, även om Vanda också beslutar att vid sidan av den bedöma den alternativa placeringen. Av de aktuella alternativen kan utredningar vara motiverade även för fastigheterna på Konvaljvägen 13 och Konvaljvägen 28. Däremot är det så kallade Vuxeninstitutets tomt på adressen Näckrosvägen 5 omöjlig och kommer inte i fråga på grund av sitt läge och sin lämplighet samt tidtabellsutmaningar.  Välfärdsområdesstyrelsen har skäl att lämna ett förslag till Vanda stad före 1.10.2022 med anledning av den tidtabell som investeringsplanen förutsätter, eftersom välfärdsområdet ska lämna in investeringsplanen till social- och hälsovårdsministeriet, inrikesministeriet och finansministeriet senast 1.10.2022. 

Enligt 43 § 1 mom. 3 punkt i lagen om välfärdsområden ska välfärdsområdesstyrelsen bevaka välfärdsområdets intressen och, om inte något annat bestäms i förvaltningsstadgan, företräda välfärdsområdet och föra dess talan.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att föreslå för Vanda stadsstyrelse:

  1. att Vanda stad genom detaljplaneändringen bildar en tomt för byggandet av Dickursby hälso- och välfärdscenter i Ånäs i Vanda och Kervo välfärdsområde,
  2.  att detaljplanens referensplanering inleds utan dröjsmål i samarbete mellan Vanda stad och Vanda och Kervo välfärdsområde.

Ändring av beslutsförslag:

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att föreslå för Vanda stadsstyrelse: 

  1. att Vanda stad genom detaljplaneändringen bildar och reserverar en tomt för byggandet av Dickursby hälso- och välfärdscenter i Ånäs i Vanda och Kervo välfärdsområde,
  2. att detaljplanens referensplanering inleds utan dröjsmål i samarbete mellan Vanda stad och Vanda och Kervo välfärdsområde. 

Beslut

Det ändrade beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussionen.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

Möte hantering

Sakari Rokkanen, Tanja Aidanjuuri och Pirjo Luokkala meddelade att de är jäviga på grund av samfundsjäv och avlägsnade sig från mötet kl. 18.21. Vidare meddelade Jari Sainio, Olga Gilbert och Patrik Karlsson att de är jäviga på grund av anställningsjäv och avlägsnade sig från mötet kl. 18.30.

Föredragandens ändringar i redogörelsedelen har beaktats i protokollet.