Områdesstyrelsen, möte 14-09-2022

Protokollet är granskat

§ 175 Godkännande av samarbetsavtalet mellan Helsingfors stad och välfärdsområdena i Nyland

VAKEDno-2022-376

Beskrivning

Ärendet bereddes av: förvaltningsberedningsdirektör Mikko Hokkanen

Från och med 2023 överförs social- och hälsovårdens och räddningsväsendets tjänster i Nyland till fyra välfärdsområden. Även Helsingfors stad ansvarar även i fortsättningen för att ordna ovan nämnda tjänster.

I samband med beredningen av grundandet av HUS-sammanslutningen inrättades en politisk och temporär uppföljningsgrupp (HUS-UMA) som är gemensam för hela Nyland och i vilken har deltagit tre representanter från varje välfärdsområdes politiska uppföljningsgrupp för varje välfärdsområde och Helsingfors samt en medlem i HUS-beredningsgruppen från varje område och Helsingfors. Helsingfors har ansvarat för gruppens sekreteraruppgifter. Mandatperioden för välfärdsområdenas välfärdsområdesfullmäktige inleddes den 1 mars 2022 och därför har den politiska styrningen av HUS-beredningen för välfärdsområdenas del börjat stöda sig på välfärdsområdenas förvaltning.

Nylands välfärdsområden och Helsingfors kommer även i fortsättningen att ha uppenbara gemensamma intressebevakningsintressen samt behov av att i stor utsträckning granska frågor som gäller ordnandet av social- och hälsovårdstjänster i hela Nyland, inklusive tjänster inom den specialiserade sjukvården och andra frågor som gäller HUS. Det kommer sannolikt att finnas ett långsiktigt behov av samarbete, men man har inte kommit överens om hur samarbetet ska organiseras och det finns inget gemensamt, permanent forum för att gå igenom samarbetsfrågorna. 

Det är motiverat att samarbetet mellan Nylands välfärdsområden och Helsingfors stad fortsätter och att man kommer överens om samarbetet genom ett avtal där de allmänna målen för samarbetet fastställs och man kommer överens om hur samarbetet ska organiseras. Detta motsvarar det nuvarande samarbetet mellan städerna i huvudstadsregionen, som grundar sig på ett avtal som gäller tills vidare. I samarbetsavtalet mellan städerna i huvudstadsregionen har man kommit överens om hur samarbetet ska organiseras, till exempel om en samarbetsgrupp för huvudstadsregionen som består av ledande förtroendevalda.

Avtalsparter är Västra Nylands välfärdsområde, Vanda och Kervo välfärdsområde, Mellersta Nylands välfärdsområde, Östra Nylands välfärdsområde och Helsingfors stad.

Enligt det föreslagna avtalet ska centrala samarbetsfrågor behandlas i Helsingfors och välfärdsområdenas samarbetsgrupp, som består av följande personer:

  • Helsingfors borgmästare och den biträdande borgmästaren för social- och hälsovårdssektorn, två övriga förtroendevalda som staden utsett samt två tjänsteinnehavare
  • tre förtroendevalda som Västra Nylands välfärdsområde utsett och en tjänsteinnehavare
  • två förtroendevalda som Vanda och Kervo välfärdsområde utsett och en tjänsteinnehavare
  • två förtroendevalda som Mellersta Nylands välfärdsområde utsett och en tjänsteinnehavare samt
  • en förtroendevald som Östra Nylands välfärdsområde utsett och en tjänsteinnehavare.

Ordförande för samarbetsgruppen är antingen Helsingfors borgmästare eller den biträdande borgmästaren för social- och hälsovårdssektorn och vice ordförande en förtroendevald som utsetts av Västra Nylands välfärdsområde, andra vice ordförande en förtroendevald som utsetts av Vanda och Kervo välfärdsområde. Helsingfors stad sköter gruppens sekreteraruppgifter.

Syftet med samarbetsavtalet är att främja dialogen på strategisk nivå och samarbetet på operativ nivå mellan välfärdsområdena och Helsingfors stad. Genom avtalet överförs inte beslutanderätten till de gemensamma organen, utan de beslut som samarbetet förutsätter och som binder staden och välfärdsområdena fattas enligt stadens och områdenas egna bestämmelser.

Helsingfors stadsstyrelse beslutade 27.6.2022, Östra Nylands välfärdsområdes styrelse 11.8.2022 och Mellersta Nylands välfärdsområdes styrelse 7.6.2022 att godkänna samarbetsavtalet i den form som Helsingfors stad föreslagit. Välfärdsområdesstyrelsernas och stadsstyrelsens beslut i ärendet finns bifogade.

Västra Nylands välfärdsområdes styrelse behandlar samarbetsavtalet 12.9.2022. Med avvikelse från ovan nämnda beslutsfattande har Västra Nylands välfärdsområde i beredningen utgått från att det enligt de maktförhållanden mellan välfärdsområdet och Helsingfors stad som grundar sig på invånarantalet finns skäl att utse tre förtroendevalda och två tjänsteinnehavare i stället för en som representanter för Västra Nylands välfärdsområde i Helsingfors och välfärdsområdenas samarbetsgrupp. Västra Nylands föredragningslista 12.9.2022 § 12 finns bifogad.

Samarbetsavtalet godkänns efter att alla avtalsparter har godkänt avtalet med samma innehåll.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar:

  1. att godkänna det bifogade förslaget till organisering av samarbetet mellan Helsingfors och Nylands välfärdsområden (och samarbetsavtal) med den ändringen att Västra Nylands välfärdsområde representeras av tre förtroendevalda och två tjänsteinnehavare i Helsingfors och välfärdsområdenas samarbetsgrupp 
  2. att vid sitt möte utse två förtroendevalda till representanter för samarbetsgruppen för Helsingfors och Nylands välfärdsområden på följande sätt: välfärdsområdesstyrelsens ordförande och välfärdsområdesfullmäktiges ordförande. Välfärdsområdesstyrelsens ordförande är samarbetsgruppens andra vice ordförande 
  3. att utse välfärdsområdets direktör till tjänsteinnehavare i samarbetsgruppen för Helsingfors och Nylands välfärdsområden.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade enhälligt att bordlägga detta ärende.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

Möte hantering

Jari Sainio återvände till mötet under behandlingen av ärendet kl. 18.01.