Aluehallitus, kokous 14.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 175 Helsingin kaupungin ja Uudenmaan hyvinvointialueiden keskinäisen yhteistyösopimuksen hyväksyminen

VAKEDno-2022-376

Perustelut

Asian valmistelija: hallintovalmistelujohtaja Mikko Hokkanen

Vuodesta 2023 alkaen sote- ja pelastustoimen palvelut siirtyvät Uudellamaalla neljälle hyvinvointialueelle. Myös Helsingin kaupungilla säilyy em. palveluiden järjestämisvastuu jatkossakin.

HUS-yhtymän perustamista koskevaan valmisteluun liittyen on perustettu Uudenmaan tasoinen poliittinen ja määräaikainen seurantaryhmä (nk. HUS-UMA), johon kultakin hyvinvointialueelta ja Helsingistä on osallistunut kolme edustajaa kunkin hyvinvointialueen poliittisen seurantaryhmän jäsenestä sekä kultakin alueelta ja Helsingiltä HUS-valmisteluryhmän yksi jäsen. Helsinki on vastannut ryhmän sihteeritehtävistä. Hyvinvointialueiden aluevaltuustojen toimikausi on alkanut 1.3.2022, mistä johtuen HUS-valmistelun poliittinen ohjaus on alkanut nojata hyvinvointialueiden osalta hyvinvointialuehallintoihin.

Uudenmaan hyvinvointialueilla ja Helsingillä on jatkossakin ilmeisiä yhteisiä edunvalvonnallisia intressejä sekä tarvetta tarkastella sote-palveluiden järjestämiseen liittyviä kysymyksiä laajasti koko Uudenmaan alueella, mukaan lukien erikoissairaanhoidon palvelut ja muut HUS:iin liittyvät kysymykset. Yhteistyötarvetta on todennäköisesti pitkällä aikavälillä, mutta yhteistyön organisoinnista ei ole sovittu eikä yhteistä, pysyvää foorumia yhteistyöasioiden läpikäymiseksi ole olemassa. 

Olisi perusteltua, että Uudenmaan hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin yhteistyö jatkuisi ja yhteistyöstä sovittaisiin sopimuksella, jossa määriteltäisiin yhteistyön yleiset tavoitteet sekä sovittaisiin yhteistyön organisoitumisesta. Tämä vastaisi nykyistä pääkaupunkiseudun kaupunkien yhteistyötä, joka perustuu toistaiseksi voimassa olevaan sopimukseen. Pääkaupunkiseudun kaupunkien yhteistyösopimuksessa on sovittu yhteistyön organisoitumisesta, kuten mm. johtavista luottamushenkilöistä koostuvasta pääkaupunkiseudun yhteistyöryhmästä.

Sopijaosapuolina ovat Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue, Vantaan ja Keravan hyvinvointialue, Keski-Uudenmaan hyvinvointialue, Itä-Uudenmaan hyvinvointialue ja Helsingin kaupunki.

Ehdotetun sopimuksen mukaan keskeisiä yhteistyökysymyksiä käsiteltäisiin Helsingin ja hyvinvointialueiden yhteistyöryhmässä, joka koostuisi seuraavista:

  • Helsingin pormestarista ja sosiaali- ja terveystoimen toimialan apulaispormestarista, kahdesta kaupungin nimeämästä muusta luottamushenkilöstä sekä kahdesta viranhaltijasta;
  • kolmesta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen nimeämästä luottamushenkilöstä ja yhdestä viranhaltijasta;
  • kahdesta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen nimeämästä luottamushenkilöstä ja yhdestä viranhaltijasta;
  • kahdesta Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen nimeämästä luottamushenkilöstä ja yhdestä viranhaltijasta ja
  • yhdestä Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen nimeämästä luottamushenkilöstä ja yhdestä viranhaltijasta.
     

Yhteistyöryhmän puheenjohtajana toimii joko Helsingin pormestari tai sosiaali- ja terveystoimialan apulaispormestari ja varapuheenjohtajana Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen nimeämä luottamushenkilö, toisena varapuheenjohtajana Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen nimeämä luottamushenkilö. Helsingin kaupunki huolehtii ryhmän sihteeritehtävistä.

Yhteistyösopimuksen päämääränä on edistää hyvinvointialueiden sekä Helsingin kaupungin välistä strategisen tason vuoropuhelua ja operatiivisen tason yhteistyötä. Sopimuksella ei siirretä päätösvaltaa yhteisille toimielimille, vaan yhteistyön edellyttämät kaupunkia ja hyvinvointialueita sitovat päätökset tehdään kaupungin ja alueiden omien määräysten mukaisesti.

Helsingin kaupunginhallitus on 27.6.2022, Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallitus on 11.8.2022 ja Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallitus on 7.6.2022 päättänyt osaltaan hyväksyä yhteistyösopimuksen Helsingin kaupungin esittämässä muodossa. Aluehallitusten ja kaupunginhallituksen päätökset asiaa koskien ovat oheismateriaalina.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallitus käsitellee yhteistyösopimusta 12.9.2022. Poiketen edellä mainitusta päätöksenteosta, on Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen valmistelussa lähdetty siitä, että suhteutettuna hyvinvointialueen ja Helsingin kaupungin välisiin asukaslukuihin pohjautuviin voimasuhteisiin, on Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen edustajina syytä olla Helsingin ja hyvinvointialueiden yhteistyöryhmässä kolme luottamushenkilöä ja yhden sijaan kaksi viranhaltijaa. Länsi-Uudenmaan esityslistan 12.9.2022 § 12 on oheismateriaalina.

Yhteistyösopimus tulee hyväksytyksi sen jälkeen kun kaikki sopijaosapuolet ovat hyväksyneet samansisältöiset sopimukset.

Ehdotus

Aluehallitus päättää:

  1. hyväksyä liitteenä olevan ehdotuksen Helsingin ja Uudenmaan hyvinvointialueiden yhteistyön järjestämiseksi (ja yhteistyösopimukseksi) sillä muutoksella, että Helsingin ja hyvinvointialueiden yhteistyöryhmässä Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen edustajina toimii kolme luottamushenkilöä ja kaksi viranhaltijaa; 
  2. nimetä kokouksessaan Helsingin ja Uudenmaan hyvinvointialueiden yhteistyöryhmään edustajiksi kaksi luottamushenkilöä seuraavasti: aluehallituksen puheenjohtaja ja aluevaltuuston puheenjohtaja. Aluehallituksen puheenjohtaja toimii yhteistyöryhmän 2. varapuheenjohtajana; 
  3. nimetä Helsingin ja Uudenmaan hyvinvointialueiden yhteistyöryhmään viranhaltijaksi hyvinvointialuejohtajan.

Päätös

Aluehallitus päätti yksimielisesti jättää tämän asian pöydälle.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

Kokouskäsittely

Jari Sainio saapui takaisin kokoukseen asian käsittelyn aikana klo 18.01.