Aluehallitus, kokous 14.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 166 Hyvinvointialueen perheoikeudellisten virkojen perustaminen

VAKEDno-2022-14

Perustelut

Asian valmistelija: HR-valmistelujohtaja Anne Sivula 

Lain hyvinvointialueesta 92 §:n mukaan hyvinvointialueen palveluksessa oleva henkilöstö on virkasuhteessa tai työsopimussuhteessa hyvinvointialueeseen. Virkasuhteesta ja työsopimussuhteesta sekä virka- ja työehtosopimuksista hyvinvointialueilla säädetään erikseen. Tehtävää, jossa käytetään julkista valtaa, hoidetaan virkasuhteessa. Tällaista tehtävää varten perustetaan virka. Perustellusta syystä henkilö voidaan kuitenkin ottaa tällaiseen tehtävään virkasuhteeseen myös ilman, että tehtävää varten on perustettu virka. 

Edelleen lain hyvinvointialueesta 93 § 1 momentin mukaan viran perustamisesta ja lakkauttamisesta päättää aluevaltuusto tai hyvinvointialueen hallintosäännössä määrätty muu toimielin. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen 45 §:n mukaan aluevaltuusto päättää hyvinvointialuejohtajan ja toimialajohtajien virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta sekä virkanimikkeen muuttamisesta. Aluehallitus päättää muiden virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta sekä virkanimikkeen muuttamisesta. Hyvinvointialuejohtajan viran kelpoisuusvaatimuksista päättää aluevaltuusto. Muiden virkojen kelpoisuusvaatimuksista päätetään virkaa perustettaessa. Pelastuslautakunta päättää pelastuslaitosta koskevat asiat 24 §:n mukaisesti. 

Keravan kaupunki on nykyisin ostanut perheoikeudelliset palvelut kokonaisuudessaan Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymältä (KeuSote). 1.1.2023 kuntayhtymä ei enää myy kyseisiä palveluita ja myöskään palvelutuotannosta vastaavia henkilöitä ei siirry Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle. Tämän johdosta palvelun tuottamiseksi esitetään 5 uutta virkaa, joiden kustannukset katetaan hyvinvointialueelle siirtyvällä rahoituksella. 

Perustettavat virat:

  • Lastenvalvoja, 3 virkaa: Suurin kysyntä kohdistuu tällä hetkellä lastenvalvojapalveluihin ja palveluun pääsyn tulee nopeuttaa. Yksi lastenvalvojan virka kohdentuisi tapaamispaikka-toimintaan. Hän vastaisi tapaamispaikan perheiden tapaamissopimuksista ja osallistuisi asiakastyöhön erityisesti niiden perheiden kohdalla, joiden tapaamisten toteutumisessa on ongelmia. Vastaavia tehtäviä on muissa kunnissa ja malli on koettu toimivaksi. Viran kelpoisuusvaatimus on lain sosiaalihuollon ammattihenkilöistä 817/2015 7 § mukainen laillistus (sosiaalityöntekijä) tai tehtävään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto. 
  • Johtava lastenvalvoja, 1 virka: Johtava lastenvalvoja toimisi ammatillisena lähiesihenkilönä ja tiiminvetäjänä lastenvalvojille sekä työparina yksikön esihenkilölle. Vastaavia tehtäviä on myös muissa kunnissa ja malli on koettu toimivaksi. Nykyinen johtamisrakenne on haavoittuva eikä yksikön esihenkilöllä ei ole yksikön substanssia ymmärtävää sijaista. Viran kelpoisuusvaatimus on lain sosiaalihuollon ammattihenkilöistä 817/2015 7 § mukainen laillistus (sosiaalityöntekijä) tai tehtävään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto. 
  • Sosiaalityöntekijä (olosuhdeselvitykset), 1 virka: Olosuhdeselvitystiimin sosiaalityöntekijä täydentäisi nykyistä tiimiä ja mahdollistaisi kahden ehjän työparin työskentelyn. Työtä tehdään pääsääntöisesti pareittain. Tällä hetkellä selvityspyyntöjä tulee paljon eikä määräajoissa aina pysytä, vaan usein joudutaan pyytämään oikeudelta lisäaikaa selvityksen laatimiseksi. Viran kelpoisuusvaatimus on lain sosiaalihuollon ammattihenkilöistä 817/2015 7 § mukainen laillistus (sosiaalityöntekijä). 
     

Perustuslain 125 §:n 2 momentin mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Lain kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta 6 §:n mukaan virkasuhteeseen otettavalla on lisäksi oltava erikseen säädetty tai hyvinvointialueen päättämä erityinen kelpoisuus. Henkilö voidaan ottaa määräaikaiseen virkasuhteeseen erityisistä kelpoisuusvaatimuksista riippumatta, jos siitä erikseen säädetään tai hyvinvointialue erityisestä syystä yksittäistapauksessa toisin päättää. Virkasuhteeseen voidaan ottaa vain 18 vuotta täyttänyt henkilö. 

Hyvinvointialue voi päätöksellään tiukentaa laissa tai asetuksessa säädettyjä kelpoisuusvaatimuksia. Sen sijaan kelpoisuusvaatimuksia ei voida lieventää hyvinvointialueen päätöksellä. Kun kelpoisuusvaatimuksia ei ole säädetty lailla tai asetuksella, hyvinvointialueen toimivaltainen viranomainen harkitsee viran tarkoituksenmukaiset kelpoisuusvaatimukset. Viran kelpoisuusvaatimukset voidaan määrätä hallintosäännön määräyksillä, virkaa perustettaessa tai erillisillä päätöksillä. Toimivaltaan päättää kelpoisuusvaatimuksista kuuluu myös kelpoisuusvaatimusten muuttaminen. 

Jatkossakin adoptioneuvonta ostettaisiin joko Helsingin kaupungilta tai kolmannelta sektorilta ja myös Seuren keikkalaisten käyttöä tapaamispaikassa jatketaan samaan tapaan kuin aiemminkin. Näiden molempien toimintojen osalta osa kustannukset katettaisiin nykyisten Vantaan ja Keravan perheoikeudellisten palvelujen nykyisistä budjeteista. 

Jos rekrytoinnit menevät vuodenvaihteeseen tai jopa sen yli, riskinä on odotusaikojen merkittävä pidentyminen, etenkin kun vanhemmuuslakiuudistus ja uuden asiakastietojärjestelmän käyttöönotto ajoittuvat myös vuodenvaihteeseen. Virat otetaan käyttöön 1.1.2023 alkaen.  

Virkaesitystä on valmisteltu yhdessä työntekijöiden kanssa tiimikokouksissa kevään 2022 aikana. Esitystä on lisäksi käsitelty perheoikeudellisten asioiden yksikön yksikkökokouksessa 14.6.2022 sekä tiimikokouksissa elo-syyskuussa (erotiimi 30.8.2022, selvitystiimi 30.8.2022, tapaamispaikkatiimi 1.9.2022 ja lastenvalvojatiimi 5.9.2022). 

Hyvinvointialueen hallintosäännön 51 §:n mukaan aluevaltuusto päättää hyvinvointialuejohtajan ja toimialajohtajien valinnasta. Hyvinvointialuejohtaja valitsee suorat alaisensa, jotka eivät ole toimialajohtajia. Lisäksi hyvinvointialuejohtaja päättää toimialajohtajan avoimen viran hoitajan. Vuonna 2022 ennen toimialajohtajan virassaan aloittamista hyvinvointialuejohtajan toimivaltaan kuuluu päättää palvelualuejohtajien valinnasta. Toimialajohtaja, palvelualuejohtaja ja tehtäväalueen päällikkö ja toimintayksikön esihenkilö valitsee alaisensa muun alaisensa henkilöstön. Palkkauksessa on huomioitava mahdolliset täyttölupamääräykset. Palvelussuhteeseen ottamisesta päättävä viranomainen päättää myös valittavan palkkauksesta noudattaen hyvinvointialueen palkkausjärjestelmää. Palvelussuhteeseen ottamisesta päättävä viranomainen päättää myös valittavan koeajan määräämisestä tai siitä sopimisesta. 

Nyt perustettavien virkojen lisäksi sekä lokakuulle että marraskuulle on tulossa aluehallitukseen huomattava määrä virkojen perustamisia tehtäviin, joissa käytetään julkista valtaa. Virkoja on perustetava sekä uusiin tehtäviin sekä siirtyville viranhaltijoille, koska virat eivät siirry. Virat ovat organisaatiokohtaisia, joten siirtyville viranhaltijoille on perustettava virat. 

Ehdotus

Aluehallitus päättää: 

1. perustaa seuraavat virat 1.1.2023 lukien: lastenvalvoja (3 virkaa), johtava lastenvalvoja (1 virka) ja sosiaalityöntekijä (olosuhdeselvitykset) (1 virka). 

2. vahvistaa kelpoisuusvaatimukseksi lastenvalvojalle lain sosiaalihuollon ammattihenkilöistä  817/2015 7 § mukainen laillistus (sosiaalityöntekijä) tai tehtävään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, johtavalle lastenvalvojalle lain sosiaalihuollon ammattihenkilöistä 817/2015 7 § mukainen laillistus (sosiaalityöntekijä) tai tehtävään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto sekä sosiaalityöntekijälle (olosuhdeselvitykset) lain sosiaalihuollon ammattihenkilöistä 817/2015 7 § mukainen laillistus (sosiaalityöntekijä). 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.