Aluehallitus, kokous 14.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 177 Eteva kuntayhtymän esitys Kiinteistö Oy Hämeenlinnan Virvelinrannan osakkeiden siirrosta

VAKEDno-2022-369

Perustelut

Eteva kuntayhtymän toiminta päättyy 31.12.2022 ja kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain (519/1977) 6 §:n 1 momentissa tarkoitetut erityishuoltopiirit siirretään varoineen ja velkoineen sekä sitoumuksineen hyvinvointialueille 1. päivänä tammikuuta 2023. Eteva kuntayhtymän toiminta siirtyy kuudelle eri hyvinvointialueelle; Itä-Uusimaa, Keski-Uusimaa, Länsi-Uusimaa, Vantaa-Kerava, Kanta-Häme ja Päijät-Häme. 

Kiinteistö Oy Hämeenlinnan Virvelinranta on Eteva konsernin tytäryhteisö, jonka omistavat Eteva konserni (60 %) ja Hämeenlinnan kaupunki (40 %). Yhtiön toimialana on vuokraoikeuden nojalla hallita ja vuokrata vammaisten ja erityishuoltoa tarvitsevien henkilöiden asumiseen ja palvelutoimintaan Hämeenlinnan Kankaantaan kylässä sijaitsevia tiloja sekä omistaa, hallita ja vuokrata niillä sijaitsevia rakennuksia. Yhtiön toiminnan tarkoituksena ei ole tavoitella voittoa eikä se jaa osinkoa omistajilleen.  

Yhtiöllä on kolmesataa (300) osaketta ja osakepääoma on 300.000,00 euroa. Kaikilla osakkeilla on yhtäläiset oikeudet. Omistusosuudet ovat: Hämeenlinnan kaupunki 40,00 %, 120 osaketta; Eteva kuntayhtymä 36,67 %, 110 osaketta; Uudenmaan Vammaispalvelut Oy, 23,33 %, 70 osaketta, yhtiö kuuluu Eteva konserniin. 

Voimaanpanolain mukaan hyvinvointialueiden on sovittava jakaantuvaan kuntayhtymään kohdistuvista vastuista. Kiinteistö Oy Hämeenlinnan Virvelinrannan osalta Eteva on esittänyt voimaanpanolain mukaisessa selvityksessä, että hyvinvointialueet sopisivat Eteva kuntayhtymän omistamien osakkeiden siirtymisestä kokonaisuudessaan Kanta-Hämeen hyvinvointialueelle. Voimaanpanolain 57 §:n mukaan ”Vaalijalan, Etevan ja Eskoon kuntayhtymien kiinteistöt, toimitiloja koskevat vuokrasopimukset ja toimitilojen hallintaan oikeuttava muu omaisuus siirtyvät sille hyvinvointialueelle, jonka alueella toimitilat sijaitsevat.”.  Virvelinranta Oy:n osakkeet ovat edellä mainittua "toimitilojen hallintaan oikeuttavaa muuta omaisuutta", joten voimaanpanolain mukaisesti ne tulee siirtää Kanta-Hämeen hyvinvointialueelle.

Eteva kuntayhtymän yhtymähallitus käsitteli kokouksessaan 17.6.2022 §78 Kiinteistö Oy Hämeenlinnan Virvelinrannan osakkeiden siirtoa. Yhtymähallitus päätti esittää Itä-Uudenmaan, Keski-Uudenmaan, Länsi-Uudenmaan, Vantaa-Keravan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen hyvinvointialueille, että ne päättävät 30.8.2022 mennessä omalta osaltaan hyväksyä Eteva kuntayhtymän omistamien Kiinteistö Oy Hämeenlinnan Virvelinrannan osakkeiden (110 kpl) siirron Kanta-Hämeen hyvinvointialueelle. 

Eteva kuntayhtymä on myöntänyt Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle päätöksentekoon lisäajan 15.9.2022 asti.

Ehdotus

Aluehallitus päättää hyväksyä Eteva kuntayhtymän omistamien Kiinteistö Oy Hämeenlinnan Virvelinrannan osakkeiden (110 kpl) siirron Kanta-Hämeen hyvinvointialueelle.  

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

Kokouskäsittely

Riitta Särkelä ilmoitti olevansa esteellinen sekä tässä että seuraavassa kolmessa asiakohdassa (§:t 177-180) yhteisöjääviyden perusteella ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi klo 18.02.

Lisäksi Paula Lehmuskallio poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana klo 18.03.