Beskrivning
Ärendets beredare: HR-beredningsdirektör Anne Sivula och projektchef Maarit Nurmijoki-Matilainen
I Vanda och Kervo välfärdsområdes tjänst övergår cirka 4 600 anställda som gamla arbetstagare. Tillgången till personal och personalens tillräcklighet är den största utmaningen för serviceförmågan i Vanda och Kervo välfärdsområde. Personalbristen har utvidgats till de flesta yrkesgrupper inom social- och hälsovården och räddningsmanskapen. Befolkningens ökade servicebehov, den serviceskuld som coronaviruset orsakade samt ändringarna i lagstiftningen försvårar situationen ytterligare. Människors förväntningar på arbetslivet och anställningsförhållanden har också förändrats och förändras.
Välfärdsområdets framgång i sin grundläggande uppgift och i genomförandet av strategin grundar sig på kompetent, entusiastisk, motiverad, utvecklingsvillig och utvecklingsbar samt tillräckligt stor personal. Personalupplevelsen har en direkt inverkan på både kundupplevelsen och tillgången till personal.
Personalupplevelsen påverkas av många olika faktorer och individuella behov; därför krävs det många olika åtgärder för att bygga upp en god personalupplevelse. Personalförmåner och praxis för olika former av ihågkommande är ett väsentligt delområde både när det gäller att skapa personalupplevelsen och med tanke på tillgången till personal. Olika personalförmåner och ihågkommande är också et sätt att tacka personalen för ett väl utfört arbete.
Skatteförvaltningens anvisningar om personalförmåner
När personalförmåner planeras ska beskattningen beaktas. Skattefria personalförmåner är enligt skatteförvaltningen till exempel skälig hälsovård, olika personalrabatter, småskaliga gåvor samt stöd för frivillig rekreations- och hobbyverksamhet. Arbetsgivaren kan också stöda arbetstagarnas arbetsresor och luncher. En grundläggande förutsättning för skattefrihet för personalförmåner är att förmånen står till hela personalens förfogande. Skattefriheten hindras dock inte av att arbetsgivaren sätter de deltidsanställda arbetstagarnas förmån i relation till arbetstagarens arbetstid eller på annat sätt fogar rätten att använda förmånen till en viss anställningstid.
Enligt Skatteförvaltningen kan frivillig motions-, kultur- och välfärdsverksamhet för närvarande stödas med högst 400 euro per år och arbetsresor med högst 3 400 euro per år. I enlighet med naturaförmånsbeslutet kan arbetsgivaren bekosta 25 % av lunchpriset inom ramen för de beskattningsvärden som skatteförvaltningen årligen fastställer. Gåvor till arbetstagare är skattefria när de är sedvanliga och skäliga och gåvan har erhållits i annan form än pengar. Värdet av en gåva som ges med anledning av en bemärkelsedag kan vara högst ett belopp som motsvarar arbetstagarens bruttolön för 1–2 veckor och värdet av en gåva som getts av andra orsaker (till exempel en julgåva) kan vara högst 100 euro.
Fastställande av personalförmåner för välfärdsområdet
Enligt kartläggningen av välfärdsområdenas personalförmåner erbjuder alla välfärdsområden olika personalförmåner för sina anställda. Motions- och kulturförmåner i olika former används i stor utsträckning. Lunchförmån och stöd för arbetstagarnas arbetsresor med kollektivtrafik är också vanliga. Dessutom kommer man ihåg personalen med anledning av olika bemärkelsedagar och tilldragelser i familjen.
I Vanda och Kervo välfärdsområde behandlades personalförmåner i en utvidgad samarbetsgrupp med förtroendemännen 11.5.2022. Olika motions- och kulturförmåner blev viktiga även i denna granskning. Välfärdsområdets fusionsgrupper tillfrågades också om ställningstaganden om personalförmånernas betydelse i juni 2022. Svaren var liknande som resultaten av kartläggningen av förtroendemännens och välfärdsområdenas personalförmåner.
Elektronisk lösning för personalförmåner
Vanda och Kervo välfärdsområde har cirka 325 verksamhetsställen för den egna serviceproduktionen. Området sträcker sig också till exempel för räddningsväsendets del till ett större område än till städerna Vanda och Kervo. Därför betonas möjligheten att flexibelt välja mellan olika förmåner och var förmånerna utnyttjas. Till exempel en arbetsreseförmån där arbetsgivaren betalar en del av priset på en kollektivtrafikbiljett skulle inte vara tillgänglig för alla arbetstagare.
Av praktiska skäl är det lättast att genomföra personalförmånerna med en elektronisk lösning, eftersom det finns många användningsställen i välfärdsområdet och förmånen förbrukas endast enligt den faktiska användningen. De elektroniska tjänsterna erbjuder också flexibilitet, eftersom det totala saldot är detsamma för alla och arbetstagaren själv kan välja för vilka definierade tjänster saldot används. En person kanske uppskattar enbart motionstjänster medan en annan betalar en del av priset på biljetter med samma värde.
Förmånens totala saldo för arbetstagare med full arbetstid föreslås vara 300 euro per år, vilket motsvarar motsvarande personalförmån i välfärdsområdena i huvudstadsregionen samt Vanda stads genomsnittliga förmån, som består av olika delar (t.ex. motions- och kulturförmån och arbetsresebiljetter). Kervo stad har inte använt motsvarande personalförmåner. Det värde som skattemyndigheten fastställt för kollektiva förmåner överskrids inte heller.
Enligt 23 § i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde ansvarar välfärdsområdesstyrelsen för de allmänna principerna för personalpolitiken och det sporrande lönesystemet. Beslut i ärendet hör med stöd av ovan nämnda bestämmelse till välfärdsområdesstyrelsens behörighet.
Beslutsförslag
Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att
- ta i bruk följande skattefria personalförmåner till ett sammanlagt värde av 300 euro per år: motions-, kultur-, välfärds- och biljettförmån,
- införa en lunchförmån där arbetsgivaren bekostar högst 25 % av lunchpriset inom ramen för de beskattningsvärden som skattemyndigheten fastställt,
- ta i bruk praxis för skattefritt ihågkommande av personalen (till exempel personalens jämna år, tilldragelser i familjen, pensionering) och
- konstatera att förfarandena och begränsningarna som gäller ovan nämnda förmåner och ihågkommanden preciseras genom personaldirektörens beslut och anvisningar.
Ändring av beslutsförslag:
Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att
- från och med början av 2023 ta i bruk följande skattefria personalförmåner med ett gemensamt värde på 300 euro per år: motions-, kultur-, välfärds- och personalbiljettförmån och beslutar att HR i fortsättningen utreder cykelförmånen;
- införandet av lunchförmån bereds för välfärdsområdesstyrelsens beslut, där arbetsgivaren bekostar högst 25 % av lunchpriset inom ramen för de beskattningsvärden som skattemyndigheten fastställt. Utredningen och beredningen av lunchförmånen görs så att olika arbetstidsformer beaktas i beredningen;
- ta i bruk praxis för skattefritt ihågkommande av personalen (till exempel personalens jämna år, tilldragelser i familjen, pensionering).
Beslut
Det ändrade beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussionen.
Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.