Områdesstyrelsen, möte 14-09-2022

Protokollet är granskat

§ 165 Inrättande av tjänster för välfärdsområdets sektor för koncerntjänster

VAKEDno-2022-14

Beskrivning

Ärendets föredragande: HR-beredningsdirektör Anne Sivula 

Välfärdsområdesfullmäktige har med sitt beslut 19.4.2022 § 42 inrättat sektordirektörers tjänster för Sektorn för tjänster för barn, unga och familjer, Sektorn för vuxensocialarbete och funktionshinderservice, Sektorn för äldreservice, Sektorn för hälsovårdstjänster samt Sektorn för koncerntjänster. Vidare har välfärdsområdesstyrelsen vid sitt sammanträde 27.4.2022 § 61 inrättat 11 tjänster för serviceområdesdirektörer samt tjänster för ekonomidirektör, personaldirektör, IT-direktör, förvaltningsdirektör, direktör för organiseringsstöd, utvecklingsdirektör, chef för lokalcentralen och ledande överläkare och har bekräftat behörighetskraven för tjänsterna. Därefter skulle man inrätta övriga tjänster inom sektorn koncerntjänster. 

Tjänster måste inrättas för såväl nya uppgifter som för tjänsteinnehavare som överförs, eftersom tjänsterna inte överförs. Tjänsterna är organisationsspecifika, vilket innebär att man måste inrätta tjänster för de tjänsteinnehavare som överförs. 

Enligt § 92 i lagen om välfärdsområden står de anställda hos ett välfärdsområde i tjänsteförhållande eller arbetsavtalsförhållande till välfärdsområdet. I fråga om tjänsteförhållanden och arbetsavtalsförhållanden och tjänste- och arbetskollektivavtal i välfärdsområdena gäller vad som föreskrivs särskilt. Uppgifter i vilka offentlig makt utövas sköts i tjänsteförhållande. För en sådan uppgift inrättas en tjänst. Av grundad anledning kan en person dock för en sådan uppgift anställas i tjänsteförhållande också utan att en tjänst inrättas för uppgiften. 

Vidare i enlighet med § 93 1 mom. fattas beslut om att inrätta eller dra in tjänster av välfärdsområdesfullmäktige eller ett annat organ som anges i välfärdsområdets förvaltningsstadga. Välfärdsområdesfullmäktige beslutar i enlighet med 51 §[DA1]  i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde om inrättande och indragning av tjänsterna som välfärdsområdesdirektör och sektordirektör samt om ändring av beteckningarna för dem. Välfärdsområdesstyrelsen beslutar om inrättande och indragning av övriga tjänster samt om ändring av beteckningarna för dem. Välfärdsområdesfullmäktige beslutar om behörighetsvillkoren för tjänsten som välfärdsområdesdirektör. Behörighetsvillkoren för övriga tjänster avgörs när tjänsterna inrättas. Räddningsnämnden beslutar om de ärenden som berör räddningsverket enligt det som anges i 24 §.

Nödvändiga tjänster ska inrättas för Vanda och Kervo välfärdsområde och tjänsterna är gemensamma för välfärdsområdet. När välfärdsområdet startas är de tjänster som inrättas förlagda till vissa sektorer och serviceområden. De tjänster som nu föreslås för inrättande förläggs vid starten av välfärdsområdet till sektorn för koncerntjänster och de inrättas för sådana uppgifter som inkluderar utövande av offentlig makt. 

Enligt 125 § 2 mom. i Finlands grundlag är de allmänna utnämningsgrunderna för offentliga tjänster skicklighet, förmåga och beprövad medborgerlig dygd. Enligt 6 § i lagen om tjänsteinnehavare i kommuner och välfärdsområden ska den som anställs i ett tjänsteförhållande dessutom ha särskilt föreskriven eller av kommunen eller välfärdsområdet bestämd särskild behörighet. En person kan anställas i tjänsteförhållande för viss tid oberoende av de särskilda behörighetsvillkoren, om det föreskrivs särskilt om det eller kommunen eller välfärdsområdet av särskilda skäl beslutar något annat i ett enskilt fall. Endast personer som fyllt 18 år kan anställas i tjänsteförhållande. 

Välfärdsområdet kan med sitt beslut skärpa behörighetskraven som föreskrivs i lagen eller förordningen. Däremot kan behörighetskraven inte lättas efter beslut av välfärdsområdet. Om inga behörighetskrav föreskrivs i lag eller förordning, ska den behöriga myndigheten inom välfärdsområdet överväga ändamålsenliga behörighetskrav för tjänsten. Behörighetskraven för tjänsten kan fastställas med förvaltningsstadgans bestämmelser, när tjänsten inrättas eller genom separata beslut. Befogenheten att fatta beslut om behörighetskrav inkluderar även ändring av behörighetskraven. 

Bilagan inkluderar de tjänster som ska inrättas inom koncerntjänsterna samt beteckningar och behörighetskrav för dessa. Antalet tjänster uppgår till totalt 22. Inrättandet av tjänsterna inom koncerntjänsterna behandlas i samverkan i Vanda och Kervo välfärdsområdes samarbetskommitté 13.9.2022. 

Enligt § 51 i välfärdsområdets förvaltningsstadga beslutar välfärdsområdesfullmäktige om val av välfärdsområdesdirektören och sektordirektörerna. Välfärdsområdesdirektören väljer dem som är direkt underställda hen som inte är sektordirektörer. Dessutom fattar välfärdsområdesdirektören beslut om den som ska sköta en ledig tjänst som sektordirektör. År 2022, innan sektordirektören tillträder sin tjänst, omfattar välfärdsområdesdirektörens befogenheter att fatta beslut om val av serviceområdesdirektörer. Sektordirektören, serviceområdeschefen och uppgiftsområdeschefen väljer personal som är underställd dem. Vid anställning ska befintliga eventuella tillsättningstillstånd tas i beaktande. Den myndighet som beslutar om anställningen följer välfärdsområdets lönesystem i fråga om lönen. Den myndighet som beslutar om anställningen beslutar även om prövotiden eller överenskommelsen om den. 

När tjänsterna har inrättats är det planerat att gå vidare med tillsättningen av tjänsterna med beaktande av den personal som överförs vid överlåtelsen av verksamheten samt välfärdsområdets nuvarande beredningspersonal. Vid behov läggs tjänsterna ut för offentligt ansökningsförfarande.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att inrätta tjänsterna i enlighet med bilagan för välfärdsområdets sektor för koncerntjänster och bekräftar tjänsternas behörighetskrav i enlighet med bilagan. 

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.