Områdesstyrelsen, möte 28-10-2022

Protokollet är granskat

§ 207 Godkännande av det ändrade samarbetsavtalet mellan Helsingfors stad och Nylands välfärdsområden

VAKEDno-2022-376

Tidigare behandling

Beskrivning

Asian valmistelija: hallintovalmistelujohtaja Mikko Hokkanen

Vuodesta 2023 alkaen sote- ja pelastustoimen palvelut siirtyvät Uudellamaalla neljälle hyvinvointialueelle. Myös Helsingin kaupungilla säilyy em. palveluiden järjestämisvastuu jatkossakin.

HUS-yhtymän perustamista koskevaan valmisteluun liittyen on perustettu Uudenmaan tasoinen poliittinen ja määräaikainen seurantaryhmä (nk. HUS-UMA), johon kultakin hyvinvointialueelta ja Helsingistä on osallistunut kolme edustajaa kunkin hyvinvointialueen poliittisen seurantaryhmän jäsenestä sekä kultakin alueelta ja Helsingiltä HUS-valmisteluryhmän yksi jäsen. Helsinki on vastannut ryhmän sihteeritehtävistä. Hyvinvointialueiden aluevaltuustojen toimikausi on alkanut 1.3.2022, mistä johtuen HUS-valmistelun poliittinen ohjaus on alkanut nojata hyvinvointialueiden osalta hyvinvointialuehallintoihin.

Uudenmaan hyvinvointialueilla ja Helsingillä on jatkossakin ilmeisiä yhteisiä edunvalvonnallisia intressejä sekä tarvetta tarkastella sote-palveluiden järjestämiseen liittyviä kysymyksiä laajasti koko Uudenmaan alueella, mukaan lukien erikoissairaanhoidon palvelut ja muut HUS:iin liittyvät kysymykset. Yhteistyötarvetta on todennäköisesti pitkällä aikavälillä, mutta yhteistyön organisoinnista ei ole sovittu eikä yhteistä, pysyvää foorumia yhteistyöasioiden läpikäymiseksi ole olemassa. 

Olisi perusteltua, että Uudenmaan hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin yhteistyö jatkuisi ja yhteistyöstä sovittaisiin sopimuksella, jossa määriteltäisiin yhteistyön yleiset tavoitteet sekä sovittaisiin yhteistyön organisoitumisesta. Tämä vastaisi nykyistä pääkaupunkiseudun kaupunkien yhteistyötä, joka perustuu toistaiseksi voimassa olevaan sopimukseen. Pääkaupunkiseudun kaupunkien yhteistyösopimuksessa on sovittu yhteistyön organisoitumisesta, kuten mm. johtavista luottamushenkilöistä koostuvasta pääkaupunkiseudun yhteistyöryhmästä.

Sopijaosapuolina ovat Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue, Vantaan ja Keravan hyvinvointialue, Keski-Uudenmaan hyvinvointialue, Itä-Uudenmaan hyvinvointialue ja Helsingin kaupunki.

Ehdotetun sopimuksen mukaan keskeisiä yhteistyökysymyksiä käsiteltäisiin Helsingin ja hyvinvointialueiden yhteistyöryhmässä, joka koostuisi seuraavista:

  • Helsingin pormestarista ja sosiaali- ja terveystoimen toimialan apulaispormestarista, kahdesta kaupungin nimeämästä muusta luottamushenkilöstä sekä kahdesta viranhaltijasta;
  • kolmesta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen nimeämästä luottamushenkilöstä ja yhdestä viranhaltijasta;
  • kahdesta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen nimeämästä luottamushenkilöstä ja yhdestä viranhaltijasta;
  • kahdesta Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen nimeämästä luottamushenkilöstä ja yhdestä viranhaltijasta ja
  • yhdestä Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen nimeämästä luottamushenkilöstä ja yhdestä viranhaltijasta.
     

Yhteistyöryhmän puheenjohtajana toimii joko Helsingin pormestari tai sosiaali- ja terveystoimialan apulaispormestari ja varapuheenjohtajana Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen nimeämä luottamushenkilö, toisena varapuheenjohtajana Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen nimeämä luottamushenkilö. Helsingin kaupunki huolehtii ryhmän sihteeritehtävistä.

Yhteistyösopimuksen päämääränä on edistää hyvinvointialueiden sekä Helsingin kaupungin välistä strategisen tason vuoropuhelua ja operatiivisen tason yhteistyötä. Sopimuksella ei siirretä päätösvaltaa yhteisille toimielimille, vaan yhteistyön edellyttämät kaupunkia ja hyvinvointialueita sitovat päätökset tehdään kaupungin ja alueiden omien määräysten mukaisesti.

Helsingin kaupunginhallitus on 27.6.2022, Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallitus on 11.8.2022 ja Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallitus on 7.6.2022 päättänyt osaltaan hyväksyä yhteistyösopimuksen Helsingin kaupungin esittämässä muodossa. Aluehallitusten ja kaupunginhallituksen päätökset asiaa koskien ovat oheismateriaalina.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallitus käsitellee yhteistyösopimusta 12.9.2022. Poiketen edellä mainitusta päätöksenteosta, on Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen valmistelussa lähdetty siitä, että suhteutettuna hyvinvointialueen ja Helsingin kaupungin välisiin asukaslukuihin pohjautuviin voimasuhteisiin, on Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen edustajina syytä olla Helsingin ja hyvinvointialueiden yhteistyöryhmässä kolme luottamushenkilöä ja yhden sijaan kaksi viranhaltijaa. Länsi-Uudenmaan esityslistan 12.9.2022 § 12 on oheismateriaalina.

Yhteistyösopimus tulee hyväksytyksi sen jälkeen kun kaikki sopijaosapuolet ovat hyväksyneet samansisältöiset sopimukset.

Beslutsförslag

Aluehallitus päättää:

  1. hyväksyä liitteenä olevan ehdotuksen Helsingin ja Uudenmaan hyvinvointialueiden yhteistyön järjestämiseksi (ja yhteistyösopimukseksi) sillä muutoksella, että Helsingin ja hyvinvointialueiden yhteistyöryhmässä Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen edustajina toimii kolme luottamushenkilöä ja kaksi viranhaltijaa; 
  2. nimetä kokouksessaan Helsingin ja Uudenmaan hyvinvointialueiden yhteistyöryhmään edustajiksi kaksi luottamushenkilöä seuraavasti: aluehallituksen puheenjohtaja ja aluevaltuuston puheenjohtaja. Aluehallituksen puheenjohtaja toimii yhteistyöryhmän 2. varapuheenjohtajana; 
  3. nimetä Helsingin ja Uudenmaan hyvinvointialueiden yhteistyöryhmään viranhaltijaksi hyvinvointialuejohtajan.

Beslut

Aluehallitus päätti yksimielisesti jättää tämän asian pöydälle.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

Möte hantering

Jari Sainio saapui takaisin kokoukseen asian käsittelyn aikana klo 18.01.

Beskrivning

Beredare av ärendet: Förvaltningsdirektör Riikka Liljeroos

Välfärdsområdesstyrelsen har vid sitt sammanträde 14.9.2022 § 175 behandlat det föreslagna samarbetsavtalet för att ordna samarbetet mellan Helsingfors stads och Nylands välfärdsområden. Välfärdsområdesstyrelsen beslutade enhälligt bordlägga ärendet.

Efter beslutet har man i förhandlingarna mellan Helsingfors stad och Nylands välfärdsområden kommit fram till att samarbetsavtalet justeras så att noteringar och skrivningar bättre motsvarar parternas gemensamma åsikter. Målet är att samarbetsavtalet kan godkännas med samma innehåll som det bifogade förslaget vid Helsingfors stads och Nylands välfärdsområdens beslutsfattande.

I beredningen har man kommit fram till följande ändringar i det tidigare godkända förslaget:

- Del 2 Organisering av samarbetet noteringen i fråga om sekretariatetet ändras till att lyda:

"Gruppens sekretariatuppgifter sköts av sekretariatet, i vilket Helsingfors och varje välfärdsområde utnämner en tjänsteinnehavare."

I den föregående versionen stod det att Helsingfors stad tar hand om gruppens sekretariatuppgifter.

- Del 4 Ikraftträdande och giltighet av avtalet ändras till att lyda:

"Samarbetsavtalet träder i kraft när alla avtalsparter har godkänt det i enlighet med deras egna bestämmelser och är giltigt fram till 31.5.2025."

I den tidigare versionen var samarbetsavtalet noterats vara giltigt fram till 31.4.2024.

Samarbetsavtalet blir godkänt efter att alla avtalsparter har godkänt avtalen med samma innehåll.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att

  1. godkänna det bifogade och justerade förslaget till samarbetsavtalet mellan Helsingfors och Nylands välfärdsområden,
  2. att förutsättningen för verkställandet är att Nylands övriga välfärdsområden och Helsingfors stad beslutar att godkänna det föreslagna samarbetsavtalet,
  3. att vid sitt sammanträde utnämna två förtroendevalda som representanter i välfärdsområdens samarbetsgrupp enligt följande: välfärdsområdesstyrelsens ordförande och välfärdsområdesfullmäktiges ordförande. Välfärdsområdesstyrelsens ordförande är samarbetsgruppens 2. vice ordförande,
  4. utnämna välfärdsområdesdirektören till tjänsteinnehavare i samarbetsgruppen för Helsingfors och Nylands välfärdsområden,
  5. befullmäktiga välfärdsområdesdirektören att utnämna en tjänsteinnehavare i samarbetsgruppens sekretariat.

 

 

 

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslöt att

  1. godkänna det bifogade reviderade förslaget till samarbetsavtal mellan Helsingfors och Nylands välfärdsområden;
  2. genomförandet av det föreslagna samarbetsavtalet förutsätter att de övriga välfärdsområdena i Nyland samt Helsingfors stad beslutar att godkänna det;
  3. vid sitt möte utse två förtroendevalda som representanter till Helsingfors och Nylands välfärdsområdens samarbetsgrupp: välfärdsområdesstyrelsens ordförande och välfärdsområdesfullmäktiges ordförande. välfärdsområdestyrelsens ordförande fungerar som samarbetsgruppens andra vice ordförande;
  4. utse välfärdsområdesdirektören som tjänsteinnehavare i samarbetsgruppen för Helsingfors och Nylands välfärdsområden,
  5. befullmäktiga välfärdsområdesdirektören att utse en tjänsteinnehavare till samarbetsgruppens sekretariat.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

Möte hantering

I slutet av diskussionen i ärendet konstaterade välfärdsområdesstyrelsens ordförande att Pirkko Letto hade gjort ett ändringsförslag till grundförslaget. Enligt ändringsförslaget skulle välfärdsområdesfullmäktiges ordförande fungera som samarbetsgruppens andra vice ordförande. Jari Sainio och Olga Gilbert understödde Pirkko Lettos ändringsförslag.

Eftersom det hade framställts ett understött ändringsförslag till grundförslaget konstaterade välfärdsområdesstyrelsens ordförande att det var nödvändigt att rösta i frågan. JA (JAA) innebar att man understödde grundförslaget och NEJ (EI) innebar att man understödde Pirkko Lettos ändringsförslag. 9 ledamöter i välfärdsområdesstyrelsen röstade JA (Harri Koski, Lauri Kaira, Maarit Raja-Aho, Marja Ahava, Pirjo Luokkala, Sakari Rokkanen, Tanja Aidanjuuri, Teemu Purojärvi, Terhi Enjala) och 7 ledamöter i välfärdsområdesstyrelsen röstade NEJ (Antero Eerola, Eva Tawasoli, Jari Sainio, Muktar Osman, Nina Korventaival, Olga Gilbert, Pirkko Letto). Därmed godkände välfärdsområdesstyrelsen grundförslaget med 9 röster mot 7.