Områdesstyrelsen, möte 09-05-2023

Protokollet är granskat

§ 125 Svar på fullmäktigemotionen om alkohol- och drogarbete på Vanda och Kervo välfärdsområdes sjukhus

VAKEDno-2022-67

Beskrivning

Ärendets beredare: sektordirektören för hälsovårdstjänster Kati Liukko

På välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 31.5.2022 § 55 lämnades Antero Eerolas fullmäktigemotion om rusmedelsarbete som ska inledas vid sjukhusen. Fullmäktigemotionen har undertecknats av 15 ledamöter i välfärdsområdesfullmäktige. Fullmäktigemotionen lyder enligt följande:

Fullmäktigemotion om uppsökande rusmedelsarbete som ska inledas vid sjukhusen 

Vanda och Kervo välfärdsområde inleder uppsökande rusmedelsarbete inom hälsovårdstjänsterna. Syftet är att erbjuda hjälp med problem med det dagliga livet och livshanteringen hos personer som kommer till jourmottagningen och övrig sjukhusvård på grund av missbruksproblem. I detta skulle man kunna samarbeta med organisationer i den tredje sektorn.

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade på sitt sammanträde 22.6.2022 § 122 att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och skicka den vidare för beredning till sektordirektören för hälsovårdstjänster.

Motionen lämnades in redan 2022, men den besvaras först nu på grund av inledandet av välfärdsområdets verksamhet. Svaret har formulerats utifrån den aktuella situationen. Enligt välfärdsområdets förvaltningsstadga som var i kraft 2022 tillämpades under 2022 inte tidsfristen om sex månader på svaren på fullmäktigemotioner, varför svaret på motionen tas upp för beslutsfattande nu.

Svar på fullmäktigemotionen:

Inom missbrukar- och mentalvårdstjänsterna i Vanda och Kervo välfärdsområde produceras redan nu tjänster ute på fältet på många olika sätt och i flera olika team. I Pejas jourområde har det funnits en sjukskötare inom missbrukartjänsterna i nästan tio år. Målet för arbetet är att aktivt erbjuda missbrukarvård för patienter som behöver det. Arbetsuppgifterna omfattar bedömning av missbrukarvården i jourområdet, handledning och rådgivning samt ordnande av fortsatt vård inom missbrukartjänsterna. I uppgiften ingår också konsultationer om och utbildning i missbrukarvård till personalen på avdelningarna i Pejas. Arbetet utförs i ett nära samarbete med missbrukar- och mentalvårdstjänsterna i Vanda och Kervo välfärdsområde.

Vi producerar dessutom rusmedelsarbete ute på fältet, som kan riktas till patienter inom både öppenvården och den slutna vården eller vara uppsökande arbete för att minska skadorna. Vid sidan av yrkesutbildad personal utförs arbete ute på fältet av en erfarenhetsexpert som är anställd vid missbrukar- och mentalvårdstjänsterna.

Arbete ute på fältet utförs för närvarande av sex medarbetare vid sidan av annat arbete. Det ökade behovet och nyttan av arbetet ute på fältet har identifierats. Arbetet har utvecklats under de senaste åren, men med de befintliga resurserna kan hela behovet inte tillgodoses. Tilläggsresurser behövs i synnerhet inom uppsökande och skademinskande tjänster inom hälso- och socialvården som tillhandahålls ute på fältet. 

Brotjänsten

Brotjänstens mål är att säkerställa en planmässig övergång för klienten till öppenvårdstjänsterna efter vård på institution eller en fängelseperiod. Meningen är att gå vid klientens sida och hitta tjänster som stöder klientens återhämtning och vardagshantering. Dessa kan vara bland annat tjänster som produceras av aktörer i den tredje sektorn, missbrukar- och mentalvårdstjänster, boende- och socialservice. Arbetet genomförs enligt klientens individuella behov.

Kriterier: För myndiga klienter inom missbrukarrehabiliteringen, som har många stödbehov och som får tjänster på institution inom missbrukarvården eller fängelset för första gången eller återkommande och som inte har de kontakter eller resurser som behövs för att på egen hand skaffa sig nödvändiga tjänster inom stödåtgärderna inom öppenvården eller den tredje sektorns tjänster.

Rusmedelsarbetets stöd ute på fältet i servicestigens övergångsfaser

Målet för rusmedelsarbetet ute på fältet är att stöda klienterna i övergångsfaser, till exempel när öppenvården inleds, vid övergången från öppenvården till avvänjningsvården eller från avvänjningsvården till öppenvården eller i väntan på rehabiliterande vård på institution inom missbrukarvården. Syftet är att tillhandahålla intensivt stöd för att trygga kontinuiteten i missbrukarvården. Tjänsten är avsedd för klienter med missbruksproblem och eventuella andra utmaningar med att på egen hand använda och hitta nödvändiga tjänster (bl.a. tjänster inom hälso- och sjukvården, missbrukar- och mentalvården, boende- och socialservice samt tjänster i den tredje sektorn). Arbetet genomförs enligt klientens individuella behov. 

Kriterier: För myndiga klienter inom missbrukarvården som bor i välfärdsområdet och som har många stödbehov i anslutning till servicestigens övergångsfaser, till exempel vid övergångar mellan öppenvård, avvänjningsvård och rehabiliterande vård på institution.

Missbruksbedömning och konsultation ute på fältet

Tjänsten för missbruksbedömning och konsultation ute på fältet är avsedd för personer med missbruk som på grund av somatiska eller psykiska tillstånd inte kan ta sig till missbrukarpolikliniken. Tjänsten kan begäras av personen själv, en anhörig eller en myndighet.

Kriterier: För myndiga personer med missbruk som på grund av somatiska eller psykiska tillstånd inte kan ta sig till missbrukarpolikliniken.

Uppsökande och skademinskande tjänster inom hälso- och socialvården som tillhandahålls ute på fältet för missbrukare

Målet för arbetet är att hjälpa och stötta missbrukare som inte strävar efter nykterhet, men som behöver stöd med att söka sig till tjänster som främjar livshanteringen och ledsagande till vård vid akuta psykiska och somatiska tillstånd. Arbetet omfattar uppsökande insatser som syftar till att hitta personer som behöver missbrukarvård eller somatisk eller psykiatrisk vård och hänvisning av dem till vården och tjänsterna. Det uppsökande arbetet består bland annat av arbete ute på fältet i missbrukarvårdens boendeservice för att testa smittsamma sjukdomar.

Kriterier: För missbrukare bosatta i välfärdsområdet, som inte strävar efter nykterhet, men som behöver stöd med att söka sig till tjänster som främjar livshanteringen och ledsagande till vård vid akuta psykiska och somatiska tillstånd. Det uppsökande arbetet riktas bland annat till klienterna inom boendeservicen.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslår för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige antecknar den mottagna utredningen för kännedom som svar på fullmäktigemotionen och konstaterar fullmäktigemotionen vara slutbehandlad.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussionen.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.