Beskrivning
Beredare av ärendet: Kirsi Leväpelto
Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 22.11.2022 § 98 lämnades Pia Lohikoskis fullmäktigemotion ”Utarbetande av ett program som syftar till att eliminera bostadslösheten i Vanda och Kervo välfärdsområde”. Fullmäktigemotionen har undertecknats av 19 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen hade följande lydelse:
”Utarbetande av ett program som syftar till att eliminera bostadslösheten i Vanda och Kervo välfärdsområde
För att eliminera bostadslöshet krävs samarbete mellan välfärdsområden och kommuner. Det viktigaste är att säkra att bostadslösa och deras tjänster inte hamnar utanför välfärdsområdet och kommunerna som följd av social- och hälsovårdsreformen.
Särskilt de som drabbats av bostadslöshet under en lång tid behöver aktivt stöd för att klara av utmaningarna i livet och lyckas finna boende. Detta kräver att välfärdsområden, kommuner och aktörer inom tredje sektorn gör samarbete.
Vi områdesledamöter som undertecknat föreslår att i Vanda och Kervo välfärdsområde utarbetas ett program som syftar till att eliminera bostadslösheten."
Välfärdsområdesstyrelsen beslutade på sitt sammanträde 14.12.2022 § 285 att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och skicka den vidare för beredning till sektordirektören för vuxensocialarbete och funktionshinderservice.
Motionen lämnades in redan 2022, men den besvaras först nu på grund av inledandet av välfärdsområdets verksamhet. Svaret har formulerats utifrån den aktuella situationen. Enligt välfärdsområdets förvaltningsstadga som var i kraft 2022 tillämpades under 2022 inte tidsfristen på sex månader på svaren på fullmäktigemotioner, varför svaret på motionen tas upp för beslutsfattande nu.
Svar på fullmäktigemotionen:
Ett mål för regeringsprogrammet för Sanna Marins regering var att minska bostadslösheten till 2023 och halvera den till 2027. Även om de totala antalet bostadslösa i hela Finland minskade från 2021 till 2022, visar siffrorna inte samma utveckling för Vandas och Kervos del. I Vanda fanns 2022 sammanlagt 291 bostadslösa, varav 34 personer var långtidsbostadslösa. Det totala antalet bostadslösa steg med 72 personer från 2021, men å andra sidan minskade antalet långtidsbostadslösa med 42 personer. I Kervo fanns 2022 sammanlagt 32 bostadslösa, varav sju personer var långtidsbostadslösa. I Kervo steg det totala antalet bostadslösa med sex personer från 2021, men å andra sidan minskade antalet långtidsbostadslösa med nio personer.
Bakom långvarig bostadslöshet finns ofta många faktorer, såsom skuldsättning, missbruksproblem eller psykisk ohälsa. En påverkande faktor kan också vara att de sedvanliga bostadslösningarna inte fungerar och lämpliga stödtjänster saknas. Bostadslösheten räknas som långvarig när den pågått minst ett år eller när en person varit bostadslös återkommande gånger under de senaste tre åren. Vid långvarig bostadslöshet ökar behovet av hjälp och stöd.
I Vanda och Kervo välfärdsområde kan personer som riskerar att bli eller som är bostadslösa få tjänster inom socialt arbete hos vuxensocialarbetet eller socialservicen för unga. Genom social rehabilitering kan man dessutom effektivt stärka klienternas sociala funktionsförmåga, förebygga marginalisering och främja delaktighet. Om man i samband med bedömningen av servicebehovet enligt socialvårdslagen, som gjorts tillsammans med klienten, har konstaterat att klienten av någon särskild anledning har stödbehov inom boende, livshantering eller ordnande av boendet och att basservicen inom socialarbetet inte räcker till, kan klienten hänvisas till specialsocialtjänsterna för boende för att få intensifierat stöd.
Boendeservicen är avsedd för bostadslösa personer med nedsatt funktionsförmåga, som behöver stöd för självständigt boende eller övergången till självständigt boende eller omsorg dygnet runt. Boendeservicens serviceutbud omfattar boendejouren, gemenskapsboende, kortvarigt boende för en bedömningsperiod, stödboende, serviceboende med heldygnsomsorg samt öppet vardagsrum-verksamhet med låg tröskel. Målgruppen för tjänsterna är rehabiliteringsklienter inom missbruks- och mentalvården och andra som behöver motsvarande tjänster. Verksamheten inom boendeservicen styrs av principen bostad först och ett återhämtningsorienterat arbetssätt.
Utöver basservicen har situationen för bostadslösa förbättrats även genom projektet för förebyggande av bostadslöshet som pågått i Vanda 2020–2022 och i Vanda och Kervo välfärdsområde 2022–2023. Projektet för förebyggande av bostadslöshet finansieras av social- och hälsovårdsministeriet. Målgruppen för projektet för förebyggande av bostadslöshet är bostadslösa och personer som löper risk för bostadslöshet i Vanda och Kervo välfärdsområde, som inte omfattas av tjänster, samt de yrkeskunniga personer som arbetar med dem. I projektet utvecklas tjänster för de bostadslösa som har det allra sämst ställt och som behöver sektorövergripande stöd. I projektet arbetar två team: teamet för arbetet ute på fältet och utvecklarteamet.
Teamet för arbetet ute på fältet utvecklar ett mångprofessionellt arbetssätt för arbetet ute på fältet, i vilken man kombinerar social- och hälsovårdens kompetens samt erfarenhetsexpertis. Teamet gör uppsökande arbete bland målgruppen och ger mångprofessionell servicehandledning och rådgivning. Målet är att säkerställa att klienterna kommer till de tjänster som de behöver och att ge stöd för att lösa boendesituationen. Utvecklarteamet utvecklar boenderådgivningen baserat på Finansierings- och utvecklingscentralen för boendets (ARA) kriterier för understödet för boenderådgivning. Boenderådgivningen är avsedd för alla invånare i välfärdsområdet som vill ha rådgivning och handledning i boendefrågor. Rådgivningen är en kortvarig tjänst som ges en gång. I boenderådgivningen får klienten hjälp av ett mångprofessionellt team där en medarbetare från socialvården, hälso- och sjukvården och FPA ingår. Vid behov hänvisas klienten till andra tjänster, till exempel till socialt arbete eller teamet för arbete ute på fältet. Under 2023 är avsikten att skapa konsultationskanaler mellan hälso- och sjukvården och den tredje sektorn samt att starta en ekonomirådgivningsbyrå i anslutning till boenderådgivningen. I projektet för förebyggande av bostadslöshet har man dessutom satt ihop ett nätverk för dem som arbetar med bostadslöshetsfrågorna. Dess mål är att fungera som en gemensam informationsförmedlings- och utvecklingsplattform för den offentliga och den tredje sektorn. Nätverket hade ungefär 60 medlemmar 2022.
Projektet för förebyggande av bostadslöshet kommer att avslutas i slutet av 2023, men dess mål är att integrera teamet för arbete ute på fältet i Vanda och Kervo välfärdsområdes basservice. Man hoppas även på en fortsättning för boenderådgivningen, och samarbetsförhandlingarna om boenderådgivningen med Vanda stad och eventuellt även Kervo stad är i startgroparna. Vanda och Kervo städer har möjlighet att ansöka om finansiering för utveckling av boenderådgivningen från ARA.
För att den socialservice som redan finns och de samarbetsmodeller för att minska och ta hand om bostadslösheten som skapats ska ha en bestående effekt, han man i utvärderingarna av bostadslöshetsprogrammen också betonat tillgången till hyresbostäder med rimliga hyror samt omfattande utveckling av tjänsterna över organisationsgränserna. I Vanda och Kervo välfärdsområde har man även identifierat behovet av mer omfattande samarbete för att stärka arbetet med bostadslöshetsfrågorna och behovet av att upprätta ett gemensamt bostadslöshetsprogram med Vanda och Kervo städer. Under våren 2023 har man fört preliminära samarbetsförhandlingar om att utarbeta ett gemensamt bostadslöshetsprogram.
Beslutsförslag
Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att välfärdsområdesfullmäktige antecknar den inkomna utredningen för kännedom som svar på fullmäktigemotionen och konstaterar att fullmäktigemotionen är slutbehandlad.
Beslut
Beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussion.
Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.