Områdesstyrelsen, möte 09-05-2023

Protokollet är granskat

§ 111 Förtroendevalds avskedsansökan – ledamot i nationalspråksnämnden Max Mannola

VAKEDno-2023-1752

Beskrivning

Ärendets beredare: sakkunnig inom förvaltningen Paulina Åhlgren

Max Mannola, ledamot i Vanda och Kervo välfärdsområdes nationalspråksnämnd, har lämnat till Vanda och Kervo välfärdsområde 18.4.2023 sin avskedsansökan från uppdraget som ledamot i nationalspråksnämnden av personliga skäl. 

Välfärdsområdesfullmäktige har vid sitt sammanträde 8.3.2022 § 8 beslutat att

1.       utse till nationalspråksnämnden sju ledamöter och personliga ersättare för dem för fullmäktigeperioden 2022–2025 enligt följande: 

Patrik Karlsson (SFP), ersättare Thomas Elfgren (SFP)
Kaj Andersson (SDP), ersättare Joona Fyrqvist (SDP)
Anette Kivistö (Sannf), ersättare Synnöve Lindroos-Krause (Rör)
Ann-Christine Teir (Rör), ersättare Camilla Villberg (C)
Hanna Holmberg-Soto (SFP), ersättare Frida Forsblom-Prittinen (SFP)
Max Mannola (Gröna), ersättare Klaus Kojo (Gröna)
Tony Viksten (SDP), ersättare Hans Markelin (SDP)
 

2.       bland de valda ledamöterna utse som ordförande för nationalspråksnämnden Patrik Karlsson (SFP) och som vice ordförande Kaj Andersson (SDP).

 

Efter detta har välfärdsområdesfullmäktige vid sitt sammanträde 14.3.2023 § 14 beslutat att

1.       i enlighet med 75 § i lagen om välfärdsområden bevilja avsked till Thomas Elfgren från uppdraget som ersättare i nationalspråksnämnden,

2.       i hans ställe utse en ny ersättare fram till utgången av nationalspråksnämndens verksamhetsperiod enligt följande: Ulf Dahlman.

 

Enligt 75 § i lagen om välfärdsområden kan den som har giltiga skäl avgå från ett förtroendeuppdrag. Det organ som utsett den förtroendevalda beslutar om beviljande av avsked.

Vid valet av ledamöter till organen ska bestämmelserna i lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män iakttas. Enligt 4 a § i lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män ska i statliga kommittéer, delegationer och andra motsvarande statliga organ, i välfärdsområdens och välfärdssammanslutningars organ och organ för samverkan mellan välfärdsområden samt i kommunala organ och organ för kommunal samverkan, med undantag för välfärdsområdesfullmäktige och kommunfullmäktige, kvinnor och män vara representerade till minst 40 procent vardera, om inte något annat följer av särskilda skäl. Jämställdhetskravet tillämpas skilt på ordinarie ledamöter och ersättare. Kvoten enligt lagen måste uppfyllas för både ordinarie ledamöter och ersättare. Däremot kräver lagen inte att en ordinarie ledamot och hens ersättare ska vara av samma kön.

​​

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att välfärdensområdesfullmäktige beslutar att

  1. i enlighet med 75 § i lagen om välfärdsområden bevilja avsked till Max Mannola från uppdraget som ledamot i nationalspråksnämnden,
  2. i hans ställe välja en ny ledamot fram till utgången av nationalspråksnämndens verksamhetsperiod.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.