Områdesstyrelsen, möte 09-05-2023

Protokollet är granskat

§ 113 Vanda och Kervo välfärdsområdes delårsrapport för 1.1–31.3.2023

VAKEDno-2023-1735

Beskrivning

Beredare av ärendet: ekonomidirektör Hanna Heinikainen och strategichef Marianne Juosila

Vanda och Kervo välfärdsområdes delårsrapport för 1.1–31.3.2023 

Enligt § 72 i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde följer välfärdsområdesstyrelsen upp budgetutfallet på det sätt som bestämts vid godkännandet av budgeten. I budgetförslaget konstateras att verksamhets- och ekonomiläget rapporteras till områdesstyrelsen och områdesfullmäktige i delårsöversikter samt budgetårets situation i bokslutet och verksamhetsberättelsen. Årets första delårsöversikt har utarbetats i enlighet med läget 31.3.2013. 

Budgetens utfall 

De bindande nivåerna för Vanda och Kervo välfärdsområdes driftsekonomi är välfärdsområdet exklusive specialiserad sjukvård och specialiserad sjukvård, för vilkas del den bindande posten är verksamhetsbidraget. För resultaträkningsdelens del är den bindande nivån årsbidraget.  

Utgifterna i Vanda och Kervo välfärdsområdes budget för 2023 är 1,137 miljarder euro och inkomsterna är 119,2 miljoner euro. Verksamhetsbidraget är –1,017 miljarder euro. Välfärdsområdets utgifter exklusive specialiserad sjukvård förväntas bli 26,6 miljoner euro högre än budgeten, och inkomsten beräknas utfalla enligt budgeten.   

Överskridningsrisken av utgifterna består i fråga om upphandlingen av kundtjänster huvudsakligen av ökningen av servicebehovet och prishöjningar samt utgifterna i fråga om inhyrd arbetskraft, totaleffekten av vilka beräknas uppgå till cirka 27,5 miljoner euro. På motsvarande sätt uppskattas personalutgifterna underskridas på grund av de icke-besatta vakanserna mellan januari och mars. 

 Vad gäller köp av kundtjänster ligger de största överskridningsriskerna i:  

·       6,2 miljoner euro i sektorn för tjänster för barn, unga och familjer: köpta tjänster inom barnskyddets vård utom hemmet (prishöjningarna för 2023 har varit i genomsnitt 18 %) samt socialarbetstjänster totalt ca. 5,0 miljoner euro.   

·       7,8 miljoner euro i sektorn för för vuxensocialarbete och funktionshinderservice: boendeservice för bostadslösa och klienter inom mental- och missbrukarrehabilitering 3 miljoner euro samt köp inom arbets- och dagverksamheten 1,7 miljoner euro. 

·       6,7 miljoner euro i sektorn för äldreservice: köp av boendeservice dygnet runt 5,0 miljoner euro. 

·       6,8 miljoner euro i sektorn för hälso- och sjukvårdstjänster: Pejas hälsocentraljour 1,5 miljoner euro och köp av Kauniala sjukhustjänster 1,0 miljoner euro.
 

Välfärdsområdet ska balansera sin ekonomi senast år 2026. För att balansera ekonomin förbereder välfärdsområdet ett reform- och lönsamhetsprogram som en del av budgetprocessen. Framskridandet av beredningen rapporteras i samband med den nästa delårsrapporten.  Det viktiga i balanseringen av ekonomin är att man med stöd av en permanent och engagerad personal tryggar förutsättningarna för att den egna serviceproduktionen lyckas. Produktionssätten av tjänster bedöms. Man satsar på kostnadseffektiva service- och verksamhetssätt som skapar nytta för kunder.   

Vanda och Kervo välfärdsområdes serviceproduktion  

Vanda och Kervo välfärdsområdes serviceproduktion inleddes i början av 2023 på ett framgångsrikt sätt, utan stora problem. Man hade förberett sig på att säkra trygg övergång i s.k. fusionarbetsgrupper, och från början av året löstes problemen med en s.k. eskaleringsmodell. Utmaningarna i övergångsskedet har haft särskilt att göra med personalförvaltningens processer samt IT-system och apparater. Trots de utmanande utgångspunkterna lyckades löneutbetalningen bra i början av året.   

Problemen med att få tillgång till personal inom välfärdsområdets alla verksamhetsområden är den största utmaningen för att ordna tjänster som svarar på kundernas servicebehov enligt planering. På grund av problemen med att få tillgång till personal och det ökade servicebehovet har välfärdsområdet varit tvungen att använda köptjänster och inhyrd personal mer än planerat. Köerna till många tjänster har fortfarande varit alltför långa. Trots det har man kunnat tillhandahålla tjänsterna på en trygg nivå.  

Vanda och Kervo välfärdsområde har börjat ta aktiva åtgärder för att förbättra personalsituationen. Samordningen av lönesystemet inleds 1.6.2023 enligt de riksomfattande avtalen, och den genomförs i ökad takt under 2023. Engagemangstillägget är ämnat för vissa kritiska yrkesgrupper, och det har beretts att tas i bruk i början av maj, med målet att säkra vårdkedjorna och kund- och patientsäkerheten. Särskild uppmärksamhet fästs även på ledningen och på att det vardagliga arbetet går smidigt.  

De bindande målen för budgeten 2023 uppskattas förverkligas enligt målen. Risker i samband med att uppnå målen har endast identifierats vad gäller uppfyllelsen av väntetiden vid familjerådgivningstjänsterna samt målnivån för frånvaron av hälsoskäl. Välfärdsområdet fortsätter det långsiktiga arbetet för att uppnå målen som angetts i budgeten och i välfärdsområdesstrategin. 

​​​​

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att 

1.       anteckna för kännedom Vanda och Kervo välfärdsområdes delårsrapport för 1.1–31.3.2023; 

2.       föreslår för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar att anteckna för kännedom Vanda och Kervo välfärdsområdes delårsrapport för 1.1–31.3.2023. 

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussionen.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.