Områdesstyrelsen, möte 09-05-2023

Protokollet är granskat

§ 124 Svar på fullmäktigemotionen om ibruktagande av ett arbetssätt enligt teammodell på Vanda och Kervo välfärdsområdes hälsostationer

VAKEDno-2022-67

Beskrivning

Ärendets beredare: Sektordirektören för hälsovårdstjänster Kati Liukko

På välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 31.5.2022 § 53 lämnades Marja Ahavas, Anniina Pylsys och Olga Gilberts fullmäktigemotion avseende införandet av ett teambaserat arbetssätt på hälsostationerna i Vanda och Kervo välfärdsområde. Fullmäktigemotionen har undertecknats av 31 ledamöter i välfärdsområdesfullmäktige. Fullmäktigemotionen lyder enligt följande:

”I flera kommuner och samkommuner används ett teambaserat arbetssätt som möjliggör kontinuitet i vården och tillgång till vården inom en vecka.

Forskning har visat att kontinuitet i vården är ett centralt kvalitetsrelaterat element i primärvården. Kontinuitet i vården har ansetts vara särskilt viktig för patienter med långvariga hälsoproblem eller sjukdomar, för multisjuka patienter och för patienter som av andra anledningar har ett stort behov av hälsovårdstjänster. Kontinuitet i vården är förenad med bättre patientnöjdhet, bättre resultat i hälsofrämjandet, bättre följsamhet till vården samt till mindre behov av sjukhusvård och minskad dödlighet.

Det mångprofessionella samarbetet måste stärkas för att hälsovårdstjänsterna ska fungera smidigt, kostnadseffektivt och inom ramen för vårdgarantin på sju dagar. I ett mångprofessionellt team finns läkare och skötare och alltid när det är möjligt även socialarbetare, psykiatriska sjukskötare och fysioterapeuter. I teammodellen börjar patientens problem utredas direkt under den första kontakten i ett mångprofessionellt arbete. Vissa problem kan åtgärdas redan under samma dag, till och med på distans. Modellen garanterar kontinuiteten i vården, när samma team alltid har hand om samma patienter. I teammodellen ryker inte kontinuiteten i vården eller tillgången till vård vid frånvaro eller växling av några teammedlemmar. Man kan snabbt, smidigt och kostnadseffektivt skräddarsy för varje patient sådan service som passar hen som individ.

Vi föreslår att hälsostationerna i Vanda och Kervo välfärdsområde utvecklar verksamheten enligt det teambaserade arbetssättet, med beaktande av hälsostationens lokala förhållanden.”

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade på sitt sammanträde 22.6.2022 § 120 att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och skicka den vidare för beredning till sektordirektören för hälsovårdstjänster.

Motionen lämnades in redan 2022, men den besvaras först nu på grund av inledandet av välfärdsområdets verksamhet. Svaret har formulerats utifrån den aktuella situationen. Enligt välfärdsområdets förvaltningsstadga som var i kraft 2022 tillämpades under 2022 inte tidsfristen om sex månader på svaren på fullmäktigemotioner, varför svaret på motionen tas upp för beslutsfattande nu.

Svar på fullmäktigemotionen: 

Båda kommunerna i Vanda och Kervo välfärdsområde har redan tidigare haft verksamhet som liknar den teambaserade modellen. De invånare som får vård vid Kervo hälsostation har delats upp enligt husläkarmodellen så att varje invånare har en namngiven husläkare. Vid hälsostationerna i Vanda har man i sin tur använt en listmodell, där de invånare som behöver regelbunden service har en namngiven husläkare. Båda kommunerna har alltså en slags ansats för övergången till den nya teammodellen enligt rubriken. 

Fördelarna med kontinuitet i vården är obestridliga. Det finns starka forskningsevidens som visar att när en och samma läkare tar hand om patienten, förbättras kvaliteten i vården, minskar sjukligheten och dödligheten betydligt, minskar det totala behovet av hälsovårdstjänster och de sammanlagda kostnaderna för hälsovården samt förbättras patientnöjdheten. När lagstiftningen om vårdgarantin skärps framhävs dock vårdens tillgänglighet i diskussionerna. Det bör beaktas att tillgänglighet och kontinuitet inte är åtskilda och att de vare sig kan eller bör utvecklas var för sig. Bättre kontinuitet bidrar till bättre tillgänglighet och bättre tillgänglighet gör det lättare att genomföra kontinuitet.

I sektorn för hälsovårdstjänster har man ända sedan slutet av 2022 förberett införandet av teammodellen enligt utredningen Husläkare 2.0, den sektorövergripande servicemodellen och lösarteammodellen i Vanda och Kervo välfärdsområde.

Lösarteammodellen

När en patient kontaktar hälsostationen med anledning av ett bekymmer eller hälsoproblem, ska ärendet börja lösas eller vidarebefordras direkt under den första kontakten. Verksamheten enligt lösarteammodellen styr en ändamålsenlig användning av hälsostationens resurser, eftersom när bedömningen av vårdbehovet tas ett steg vidare och görs mångprofessionellt, tas klientens ärende genast under arbete. Ärendet förs över inte till en annan yrkesutbildad person, utan man löser klientens problem i första hand själv och konsulterar härvid andra yrkesutbildade personer om det behövs. I verksamhet enligt lösarteammodellen får man snabbt även läkarens ställningstagande till ärendet. Samtidigt är klienten medveten om att hens ärende är under arbete. 

Verksamheten i lösarteamet minskar onödigt köande och leder till att klienten får hjälp snabbare. Dessutom är modellen tidsbesparande och miljövänlig, om ärendet kan skötas via en konsultation på distans. Lösarteammodellen äventyrar inte kontinuiteten i vården eller långvariga klientrelationer, och en ändamålsenlig användning av de begränsade resurserna gagnar alla.

I verksamhet enligt lösarteammodellen berikas arbetet för de yrkesutbildade personerna tack vare ett ökat samarbete mellan dessa. Å andra sidan ger detta arbetstagarna också bättre möjligheter att koncentrera sig på sitt eget kompetensområde.

När bedömningen av vårdbehovet tas ett steg vidare sållar man fram de klienter som verkligen behöver träffa en läkare. För klienter som har en egen husläkare försöker man trygga kontinuiteten i vården genom att bedöma huruvida ärendet kan vänta till dess att det finns möjlighet att träffa husläkaren.

Med hjälp av lösarteammodellen kan tillgänglighetsbehovet tillgodoses och modellen bör länkas starkt till modellen med eget team.

Lösarteammodellen används redan vid hälsostationerna i både Kervo och Korso. De övriga hälsostationerna i välfärdsområdet kommer att införa modellen under våren 2023.

Modellen med sektorövergripande team

Modellen med sektorövergripande team, som i synnerhet lämpar sig för klienter som behöver särskilt många tjänster eller vars problem är omfattande eller svårbehandlade, har testats redan under fjolåret i ett pilotförsök vid hälsostationerna både i Kervo och Korso. I fortsättningen kommer modellen att integreras i modellen med eget team. I fortsättningen måste man också överväga om modellen ska användas vid alla hälsostationer eller om det ska inrättas centraliserade team i välfärdsområdet som betjänar den klientgrupp som behöver sektorövergripande tjänster. Modellen med sektorövergripande team kräver specialisering av både läkarna och skötarna och även samarbete mellan flera yrkesgrupper.

Utredningen Husläkare 2.0 och modellen med eget team

I Vanda och Kervo välfärdsområde har man planerat att i början av 2023 gå över till teammodellen enligt SHM:s utredning Husläkare 2.0. Ett pilotförsök med modellen inleds vid hälsostationerna i Kervo och Kivistö hösten 2023. Utifrån pilotförsöken utvidgas modellen till alla hälsostationer i slutet av 2023–under 2024.

Modellen med eget team planeras av personalen vid hälsostationerna. Under 2023 kommer hela hälso- och sjukvårdspersonalen att utbildas i tankesättet och metoderna för kontinuerlig förbättring och dessutom ska alla chefer utbildas i ledarskap enligt Lean-modellen/coachande ledarskap. För hela sektorn utbildas dessutom utvecklare som agerar som stöd för arbetsgemenskaperna i förändringen.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslår för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige antecknar den mottagna utredningen för kännedom som svar på fullmäktigemotionen och konstaterar fullmäktigemotionen vara slutbehandlad.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussionen.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.