Områdesstyrelsen, möte 30-05-2023

Protokollet är granskat

§ 151 Svar på fullmäktigemotionen om förebyggande arbete med låg tröskel

VAKEDno-2022-67

Beskrivning

Beredare av ärendet: sektordirektör för tjänster för barn, unga och familjer Hanna Mikkonen

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 19.4.2022 § 44 lämnade Vänsterförbundets regionfullmäktigegrupp fullmäktigemotionen "Förebyggande lågtröskelarbete". Fullmäktigemotionen har undertecknats av 37 fullmäktigeledamöter. Fullmäktigemotionen lydde enligt följande:

"I social- och hälsovårdsreformen och välfärdsområdets framtida social- och hälsocentralprojekt har övergången från tunga tjänster till en verksamhetsmodell och ett arbetssätt som är förebyggande och förutseende fastställts som ett viktigt mål. Övergången till förebyggande arbete stärker människors välfärd och hälsa. Det är också ett verktyg för att dämpa kostnadsökningen.

Vikten och betydelsen av förebyggande arbete betonas särskilt av den vård- och serviceskuld som uppstått under coronatiden, varvid diagnostiken och behandlingen av flera sjukdomar har fördröjts och behovet av tjänster har ökat. De människor som befinner sig i den allra mest sårbara ställningen har sämsta möjligheter att skydda sig mot samhälleliga kriser och krisernas konsekvenser för deras liv är i allmänhet de mest dramatiska.

Behovet av socialservice och i synnerhet socialservice med låg tröskel har ökat under coronatiden. Under coronatiden har i synnerhet våldsbrott som begåtts av personer yngre än 15 år blivit vanligare och råare och de psykiska problemen hos klienterna inom barnskyddet har ökat mycket. Vi står inför en akut, omedelbar nöd och ett stort behov av att hitta nya sätt att påverka situationen.

Tjänsterna i Vanda-Kervo välfärdsområde och kommunernas välfärdsarbete ska vara tätt sammankopplade och detta arbete ska inledas omedelbart, utan dröjsmål. I det förebyggande arbetet ska verksamheten inom primärvården och socialvården i välfärdsområdet systematiskt och koordinerat kombineras med det välfärdsarbete som olika organisationer och kommuner ansvarar för.

Det förebyggande arbetet ska föras ut och förankras där människor rör sig och träffar varandra. Tillgången till tjänster måste göras lätt. För att kunna erbjuda lågtröskeltjänster krävs också att man innovativt funderar på nya verksamhetssätt och omsätter dem i praktiken. Det ökade behovet av förebyggande lågtröskeltjänster gäller alla åldersklasser, från graviditet till de sista levnadsåren.

Vänsterförbundets fullmäktigegrupp och övriga undertecknade föreslår för välfärdsområdet att det omedelbart börjar kartlägga:

a) förebyggande arbetsformer i varje åldersgrupp

b) nya innovativa sätt att genomföra förebyggande verksamhet

c) verksamhetsmodeller för hur förebyggande tjänster erbjuds enligt principen om låg tröskel så nära människor som möjligt och

d) omedelbart inkludera olika organisationer och välfärdsarbetet i kommunerna i beredningen

e) Utifrån denna beredning skapas en systematisk modellering av hur det förebyggande arbetet förankras inom hela välfärdsområdets verksamhet. Koordineringen av den förebyggande modellen och utvärderingen av dess effektivitet görs som en del av skapandet av modellen."

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde 18.5.2022 § 85 anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och vidarebefordra den till sektordirektören för tjänster för barn, unga och familjeren för beredning och att svaret bereds i det skede då sektordirektören har inlett sitt arbete.

Motionen lämnades in redan 2022, men besvaras först nu på grund av att välfärdsområdet nu har inlett verksamheten. Svaret grundar sig på den aktuella situationen. Enligt välfärdsområdets förvaltningsstadga, som var i kraft 2022, tillämpades inte tidsfristen på 6 månader för svaren på fullmäktigemotionerna 2022, och därför kommer svaret på motionen att tas upp för beslutsfattande nu.

Svar på fullmäktigemotionen:

I Vanda och Kervo välfärdsområde utarbetas under 2023 den första välfärds- och hälsoplanen. I välfärdsplanen sammanställs en lägesbild av befolkningens välfärd och hälsa i området och uppställs bl.a. mål för verksamheten för tidigt stöd med beaktande av organisations-, förenings- och kommunsamarbetet. Ett fungerande samarbete med områdets olika intressentgrupper stärker tillgången till kundorienterade och förebyggande tjänster i området.

Enligt strategin för Vanda och Kervo välfärdsområde ska tjänsterna riktas i rätt tid så att barns, ungas och barnfamiljers välfärd förbättras. Tjänsterna ska kunna stödja barn och barnfamiljer och särskilt erbjuda effektiva former av tidigt stöd med beaktande av bl.a. utvecklingen av lågtröskeltjänster inom mental- och missbrukarvården. Utvecklingen av tidigt stöd för barn och unga görs tillsammans med vårdnadshavarna, småbarnspedagogiken och skolorna genom att tillhandahålla tjänsterna i barnens och ungdomarnas vardagsmiljö. Enligt strategin genomförs och utvecklas familjecenterverksamheten under fullmäktigeperioden, som sammanlänkar de aktörer som arbetar med barnfamiljer, inklusive organisationspartner, och detta främjar en smidig tillgång till service för klienterna och stöd i rätt tid.

Verksamhetsmodell för familjecenter

Utgångspunkten för utvecklingen av familjecentermodellen är klienten i Vanda och Kervo välfärdsområde, dvs. familjen och familjens olika livsskeden i vilka man behöver råd och stöd. Familjecentrets uppgifter utgår från familjens behov och därmed är det även detta som organisationer, föreningar och religiösa samfund arbetar med. Ett tänkande som utgår från familjernas behov ger möjlighet till samarbete, genom vilket man kan göra gemensamma observationer om luckor i servicen och å andra sidan även om överlappande arbete. De öppna mötesplatserna är en del av familjecentrets servicehelhet.  Mötesplatserna är öppna lågtröskelutrymmen för barn, unga och familjer. På mötesplatserna är det möjligt att tillbringa tid tillsammans, delta i verksamheten, få kamratstöd och vid behov professionell hjälp och handledning. Digitala familjecentertjänster erbjuds på webbplatsen Omaperhe, som samlar all information, allt stöd och alla tjänster för familjer på en och samma adress. På webbplatsen finns information om barnfamiljens liv från och med graviditeten till barnets födelse och uppväxt ända tills barnet blir myndigt. På webbplatsen finns också hjälp för problemsituationer i familjen och information om områdets tjänster för familjen.

Rådgivning och handledning för barnfamiljer

År 2022 utarbetades processbeskrivningar för att bli klient inom sektorn för barn, unga och familjer. Processbeskrivningarna omfattar såväl rådgivning som klienthandledning. Dessutom har sektorn utarbetat servicebeskrivningar för varje tjänst, som har publicerats på välfärdsområdets webbplats. Båda åtgärderna gör det lättare att söka sig till tjänsterna, förbättrar transparensen i serviceutbudet och säkerställer därmed kundorienteringen. Från och med början av 2023 har välfärdsområdet haft en telefontjänst för rådgivning och handledning för barn, unga och familjer. Tjänsten utvecklas aktivt så att den motsvarar behoven hos dem som behöver rådgivning och handledning och gör det smidigare att hänvisa dem till tjänsterna i rätt tid. I rådgivnings- och handledningstjänsten betonas multiprofessionellt och sektorsövergripande samarbete. Tjänsterna kan användas av klienter och samarbetspartner, t.ex. tjänsterna inom småbarnspedagogiken. Dessutom har rådgivningen och handledningen inom tjänsterna för barn, unga och familjer samt socialrådgivningen inom vuxensocialarbetet inlett ett gemensamt utvecklingsarbete för att förbättra möjligheterna att identifiera familjernas sektorsövergripande servicebehov.

Rådgivningen och handledningen för barnfamiljer vidareutvecklas med beaktande av möjligheterna som digitala tjänster erbjuder. Som en del av utvecklingen av familjecentren inom projektet Framtidens social- och hälsocentral har man skapat psykoeduktivt material i form av en digital tjänst, som är lätt tillgänglig dygnet runt för familjerna på Vanda och Kervo välfärdsområdes Youtube-kanal. En del av videorna finns på svenska, engelska, ryska och estniska. Det finns också en chattjänst för unga i form av en digital tjänst.

Samarbete med kommuner, myndigheter och aktörer inom tredje sektorn

Arbetet med att utveckla lågtröskeltjänster görs också tillsammans med kommunerna och tredje sektorn. Till exempel förverkligar kommunernas undervisningsväsenden och Vanda och Kervo välfärdsområde lågtröskeltjänster inom elevhälsan i form av ett systematiskt sektorsövergripande samarbete. Klassläraren och personalen inom elevhälsan kan bland annat i mobbningsfall tillsammans planera och genomföra riktade tematimmar i anslutning till förebyggande av mobbning. Tillsammans med eleverna eller studerandena, deras vårdnadshavare och vid behov andra samarbetspartner är det möjligt att ingripa i fenomen i ett tidigt skede. Våren 2022 pilottestades också en förankringsmodell för ergoterapi inom småbarnspedagogiken och den grundläggande utbildningen inom tjänsterna för barnfamiljer. Arbetssättet fick starkt stöd av aktörer inom såväl undervisningsväsendet som social- och hälsovårdsväsendet. Projektets verksamhetsmodell håller på att bli en del av Vanda och Kervo välfärdsområdes egen serviceproduktion. Sommaren 2023 fortsätter aktörerna i välfärdsområdet och tjänsterna inom småbarnspedagogiken att tillsammans planera verksamheten och arbetssättet i barnens vardag så att detta förankras som en del av rehabiliteringstjänsterna för barn.

Även organisationerna har en betydande roll som producenter av förebyggande och korrigerande verksamhet, som främjar välfärden, och som producenter av tjänster som kompletterande partner till välfärdsområdets tjänster. Utöver verksamheten och produktionen av tjänster är organisationerna viktiga partner då det gäller utvecklingen och produktionen av information i välfärdsområdet. Organisationsaktörerna deltar på många olika sätt i välfärdsområdets arbete. Organisationer har samlats till exempel i Miepä-nätverket för mentalvårds- och missbrukartjänster samt på organisationskliniken för rådgivning och klienthandledning. Organisationerna deltar för närvarande aktivt i familjecenterverksamheten och utvecklingen av denna samt som mycket synliga aktörer på de öppna mötesplatserna.

I Vanda och Kervo välfärdsområde bedrivs myndighetssamarbete med polisen i bland annat Ankarverksamheten. Målet med det multiprofessionella samarbetet är tidigt ingripande, främjande av välfärden och förebyggande av brott. Kärnan i verksamheten är en ung person vars individuella resurser man strävar efter att stödja genom multiprofessionellt samarbete. Syftet med Ankarverksamheten är också att utveckla och möjliggöra informationsgången mellan myndigheterna och att stärka myndigheternas regionala lägesbild. Ankarteamet ingriper i barns eller ungas brott, användning av rusmedel eller om det annars har uppstått oro för den ungas välfärd. Ankarmodellen är en riksomfattande arbetsform som förbättrar och upprätthåller säkerheten.

Avslutande utlåtande

Vi anser att det för närvarande inte finns behov av att bereda en separat systematisk modell för att förankra förebyggande lågtröskeltjänster inom tjänsterna för barn, unga och familjer. Förebyggande lågtröskelarbete görs inom tjänsterna för barn, unga och familjer tillsammans med flera olika samarbetspartner. Det nätverksbaserade arbetet mellan både interna och externa intressentgrupper och gränssnitt samt utvärdering och förenhetligande av tjänster och verksamhetspraxis, med beaktande av målen i välfärdsplanen, fortsätter inom sektorn för att garantera lågtröskeltjänsterna. Fokus i detta arbete ligger på familjecentermodellen.

Familjecenterverksamheten genomsyras av tanken om ett nätverksbaserat samarbete, där aktörer inom olika tjänster samlas kring familjen för att fundera på situationen tillsammans med familjen. På detta sätt kan hjälpen och stödet från början koordineras mellan olika tjänster och i rätt tid riktas till familjen Familjecentermodellen kan vid behov och i mån av möjlighet utnyttjas även i utvecklingsarbetet inom andra sektorer, dock med beaktande av de olika sektorernas nuvarande processer, behov och särdrag.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att välfärdsområdesfullmäktige antecknar den inkomna utredningen som svar på fullmäktigemotionen för kännedom och konstaterar att fullmäktigemotionen är slutbehandlad.

Beslut

Beslutsförslaget antogs enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.