Områdesstyrelsen, möte 30-05-2023

Protokollet är granskat

§ 154 Svar på fullmäktigemotionen om främjandet av köns- och sexuella minoriteters jämställdhet inom välfärdsområdets tjänster och kundkontakter

VAKEDno-2022-67

Beskrivning

Beredning av ärende: sektordirektör för vuxensocialarbete och funktionshinderservice Kirsi Leväpelto, sektordirektör för hälsovårdstjänster Kati Liukko,​ sektordirektör för tjänster för barn, unga och familjer Hanna Mikkonen sekä sektordirektör för äldreservice Minna Lahnalampi-Lahtinen.

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 21.6.2022 § 66 lämnades en fullmäktigemotion av Tia Seppänen, Funda Demir och Matilda Stirkkinen om främjande av likabehandling av könsminoriteter och sexuella minoriteter i välfärdsområdets tjänster och klientmöten. Fullmäktigemotionen har undertecknats av 25 fullmäktigeledamöter. Fullmäktigemotionen lydde enligt följande: 

"Varje individs mänskliga rättigheter ska tillgodoses oberoende av bakgrund och till exempel kön. Vanda och Kervo välfärdsområde är en central aktör i främjandet av likabehandlingen av invånarna i området och jämlikheten i olika samfund. I synnerhet personer som hör till sexuella minoriteter och könsminoriteter utsätts ändå för diskriminering och fördomar i sin vardag, vilket påverkar människornas livskvalitet på ett övergripande sätt, allt från då det gäller hälsoeffekter till arbetslivet.

Alla ska ha rätt till icke-diskriminering i de social- och hälsovårdstjänster som de anlitar, men detta förverkligas inte alltid. Brist på kunskap och kompetens kan vara orsaker bakom diskriminerande och osakliga tillvägagångssätt. Man bör sträva efter att på ett övergripande sätt stärka identifieringen av mångfalden och sensitiviteten i anknytning till regnbågsfrågor i alla social- och hälsovårdstjänster i välfärdsområdet. Därför kan man bäst påverka könsminoriteternas och de sexuella minoriteternas ställning genom att öka de anställdas medvetenhet om mångfalden av kön och sexualitet inom de centrala social- och hälsovårdstjänsterna. Vid ordnandet av välfärdsområdets tjänster är det viktigt att utreda nuläget i fråga om utbildning, regnbågsmedvetenhet och det utvecklingsarbete som redan genomförs bland anställda inom de olika serviceområdena. På så sätt garanterar vi tillgängliga och jämlika tjänster även efter integrationen av tjänsterna. 

Vi bör omedelbart fästa uppmärksamhet vid regnbågsbarnens och -ungdomarnas situation. Välfärdsskillnaderna är betydande jämfört med de barn som hör till majoriteten och coronapandemin har ytterligare fördjupat dessa skillnader. Regnbågsbarn och -unga upplever betydligt mer våld och mobbning än andra i samma ålder. Upplevelser under barndomen har allvarliga konsekvenser till exempel för den psykiska hälsan. Så som lagen om ordnande av social- och hälsovård även förutsätter ska både välfärdsområdena och kommunerna samarbeta med organisationer som främjar välfärd och hälsa. Till dessa hör också regnbågsorganisationer som har värdefullt praktiskt kunnande då det gäller att främja likabehandling, förbättra klientmöten och utbilda social- och hälsovårdspersonal. Välfärdsområdet ska vid sidan av andra organisationer inom social- och hälsovården säkerställa regnbågsorganisationernas delaktighet och verksamhetsförutsättningar, som är värdefulla för likabehandlingsarbetet. 

Vi som lägger fram motionen tillsammans med dem som undertecknat den föreslår att man i Vanda och Kervo välfärdsområde utreder nuläget för utbildningen av arbetstagare, som möter klienter i sitt arbete, då det gäller bemötandet av sexuella minoriteter och könsminoriteter samt medvetenheten om regnbågsbefolkningens mångfald. Utifrån utredningen vidtas eventuella korrigerande åtgärder genom att erbjuda välfärdsområdets anställda riktad tilläggsutbildning."

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde 16.8.2022 § 148 anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och vidarebefordra den för beredning till sektordirektören för tjänster för barn, unga och familjer, sektordirektören för vuxensocialarbete och funktionshinderservice, sektordirektören för äldreservice och till sektordirektören för hälsovårdstjänster.

Motionen lämnades in redan 2022, men besvaras först nu på grund av att välfärdsområdet nu har inlett verksamheten. Svaret grundar sig på den aktuella situationen. Enligt välfärdsområdets förvaltningsstadga, som var i kraft 2022, tillämpades inte tidsfristen på 6 månader för svaren på fullmäktigemotionerna 2022, och därför kommer svaret på motionen att tas upp för beslutsfattande nu.

Svar på fullmäktigemotionen: 

Jämlikhet innebär alla människors lika värde som individer. I jämställdhetslagen (8.8.1986/609) förbjuds diskriminering på grund av kön, könsidentitet och könsuttryck. Olika myndigheter, arbetsgivare, utbildningsanordnare och läroanstalter ska främja jämställdheten mellan könen på ett målinriktat och planmässigt sätt. Diskrimineringslagen (1325/2014) förbjuder också diskriminering på grund av sexuell läggning och innehåller en skyldighet att främja likabehandling.

I delreformen av diskrimineringslagen 1.6.2023 utvidgas diskrimineringsombudsmannens befogenheter bl.a. till arbetslivet och i fortsättningen har ombudsmannen behörighet att övervaka att diskrimineringslagen följs även i arbetslivet.

För att kraven och målen i lagstiftningen om jämlikt bemötande och likabehandling ska uppfyllas i alla strukturer i Vanda och Kervo välfärdsområde samt inom alla sektorer, behöver personalen mer utbildning om könsminoriteternas och de sexuella minoriteternas mångfald, aktuella ändringar i lagstiftningen samt en gemensam diskussion om hur informationen ska omsättas i praktiken. I välfärdsområdets personal- och utbildningsplan har fastställts att man under 2023 utarbetar en verksamhetsmodell och plan för genomförandet av jämställdhets- och likabehandlingsarbetet i välfärdsområdet även med beaktande av samarbetet och gränssnitten med det operativa (=servicen) jämställdhets- och likabehandlingsarbetet. För varje sektor beskrivs närmare hurdan utbildning man redan har fått för att möta könsminoriteter och sexuella minoriteter eller hur man har tillgodosett klienternas behov.

Sektorn för vuxensocialarbete och funktionshinderservice (Sektordirektör Kirsi Leväpelto):

Inom sektorn för vuxensocialarbete och funktionshinderservice behandlas alla klienter, besökare och arbetstagare jämlikt oberoende av kön, ras, etnicitet, sexuell läggning, nationalitet, religion, funktionsnedsättning eller ålder. Inom sektorns serviceområde för vuxensocialarbete har personalen inom socialservice och eftervård för unga utbildats bland annat med temana: Vad är mångfalden av kön och sexuell läggning; Verktyg för sensitivt bemötande och stöd för ungas välbefinnande; Regnbågsunga i en brottsutredning; Hatretorik och hatbrott som riktas mot regnbågsunga. Inom boendeservicen har man igen ordnat utbildningar om SERI-arbetet, dvs. klienter som utsatts för sexuellt våld. Inom socialservicen som stöder integration har man inte under den senaste tiden ordnat utbildningar om temat, men det tillvägagångsätt som man använder, är att vid behov hänvisa klienterna till individuellt arbete inom Pride och till grupper för personer med flyktingbakgrund (för asylsökande och personer som får internationellt skydd).

Inom funktionshinderservicen kan varje person med funktionsnedsättning fatta beslut som gäller hen själv antingen med eller utan stöd. Klienten har också rätt att välja assistent i könssensitiva ärenden samt att få hjälp och rådgivning i frågor som gäller kön och sexualitet. Klienterna har fått rådgivning och stöd av sakkunniga och utbildade tjänsteleverantörer. Inom sektorn för vuxensocialarbete och funktionshinderservicen har man konstaterat ett behov av utbildning i bemötande av könsminoriteter och sexuella minoriteter och utbildningsönskemålen har förmedlats till den person som koordinerar välfärdsområdets utbildningar.

Sektorn för äldreservice (Sektordirektör Minna Lahnalampi-Lahtinen):

Inom äldreomsorgen strävar man alltid efter att behandla varje klient jämlikt och fördomsfritt. Likabehandlingen stöds också av enhetligt beskrivna tjänster som bottnar i klientens funktionsförmåga och livssituation samt grunderna för beviljande av tjänsterna. Inom äldreomsorgen tillhandahålls serviceboende med heldygnsomsorg i enkelrum/bostäder där klientens individuella önskemål och behov kan beaktas. För varje klient utarbetas en individuell service-, vård- och rehabiliteringsplan, som möjliggör ett liv som passar klienten, tillsammans med anhöriga/närstående, organisationer och tredje sektorn. Inom äldreomsorgen har man i resultat- och utvecklingssamtalen konstaterat ett behov av att stärka personalens kompetens i fråga om sexuella minoriteter och könsminoriteter. Stärkandet av kompetensen stöder en ökad förståelse och skulle bland annat hjälpa till att bättre identifiera servicebehoven hos klienter som hör till minoritetsgrupper. Utbildning har ordnats enligt de behov som beskrivs i välfärdsområdets utbildningsplan och kan vid behov ordnas för aktörerna i välfärdsområdet eller vid behov inom äldreomsorgen som egen utbildning, med särskilt beaktande av de äldres situation.

Sektorn för tjänster för barn, unga och familjer (Sektordirektör Hanna Mikkonen):

Inom serviceområdet för barn, unga och familjer upplevs det som viktigt att bemöta klienten könssensitivt. Kunskapen om mångfalden av kön och sexualitet för att trygga jämlika och tillgängliga tjänster har stärkts genom utbildningssamarbete med olika regnbågsorganisationer, såsom Seta rf, Nätverket för familjers diversitet och Polikliniken för könsidentitetsutredningar. Dessutom har intern utbildning ordnats med hjälp av expertis inom sektorn, till exempel med sexualrådgivare som verkar inom serviceområdet. Behovet av kompetensutveckling i anslutning till könsmångfald och sexualitet har lyfts fram inom serviceområdet. Serviceområdets mål är att fortsätta utbildningssamarbetet med regnbågsorganisationerna, nästa utbildning planeras till hösten 2023.

Sektorn för hälsovårdstjänster (Sektordirektör Kati Liukko):

Sektorn för hälsovårdstjänster beaktar varje klient/patient individuellt och iakttar skyldigheterna i jämställdhetslagen. Lagen förbjuder diskriminering på grund av kön, könsidentitet och könsuttryck. Jämställdhetslagen förpliktar myndigheterna att också förebygga diskriminering på ett målinriktat och planmässigt sätt. Personalens kompetens har stärkts med hjälp av utbildningar i samarbete med regnbågsorganisationerna. Utbildningsteman har varit bland annat kroppens mångfald och intersexualitet, sexualitetens och könets mångfald samt bemötande av sexualitet i äldreomsorgen. Behov av tilläggsutbildning har dock konstaterats och detta kommer att beaktas i utbildningsplanen för hälsovårdssektorn.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att välfärdsområdesfullmäktige antecknar den inkomna utredningen som svar på fullmäktigemotionen för kännedom och konstaterar att fullmäktigemotionen är slutbehandlad.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.