Områdesstyrelsen, möte 30-05-2023

Protokollet är granskat

§ 140 Förtroendevalds avskedsansökan – ledamot i sektionen för vuxensocialarbete och funktionshinderservice Siru Kauppinen

VAKEDno-2023-2093

Beskrivning

Beredare av ärendet: sakkunnig inom förvaltningen Kaarlo Suutarinen

Siru Kauppinen, ledamot i sektionen för vuxensocialarbete och funktionshinderservice i Vanda och Kervo välfärdsområde har 25.5.2023 lämnat in avskedsansökan från posten som ledamot i sektionen för vuxensocialarbete och funktionshinderservice på grund av interna arrangemang gällande förtroendeuppdragen i de Grönas fullmäktigegrupp.

Välfärdsområdesfullmäktige har vid sitt sammanträde 29.3.2022 § 25 beslutat:

  1. välja 11 ledamöter till sektionen för vuxensocialarbete och funktionshinderservice och personliga ersättare för dessa för fullmäktigeperioden 2022–2025 enligt följande:
    • Marja Ahava (saml.), ersättare Jouni Kangasniemi (saml.)
    • Timo Juurikkala (gröna), ersättare Hannu Kokko (gröna)
    • Tuija Haapalainen (sd.), ersättare Maiju Aztmon (sd.)
    • Ida Tamminen (sd.), ersättare Sanna Huuskonen (sd.)
    • Siru Kauppinen (gröna), ersättare Kirsi Peltonen (gröna)
    • Matti Lepistö (saml.), ersättare Petri Kallionpää (saml.)
    • Sari Linnansalmi (sannf.), ersättare Erika Veltheim (sannf.)
    • Jukka Nevala (saml.), ersättare Sami Paakkinen (saml.)
    • Ville Hoikkala (sd.), ersättare Joni Hilden (sd.)
    • Jouko Karjalainen (vf.), ersättare Tuukka Kallas (vf.)
    • Carola Bäckström (sfp.), ersättare Anna-Stina Suhonen-Malm (sfp.).
  2. utse bland de valda ledamöterna Marja Ahava (saml.) till ordförande och Timo Juurikkala (gröna) till vice ordförande för nämnden.

Efter detta har välfärdsområdesfullmäktige vid sitt möte 14.3.2023 § 15 beslutat att i enlighet med 75 § i lagen om välfärdsområden bevilja Jouni Kangasniemi avsked från uppdraget som ersättare i sektionen för vuxensocialarbete och funktionshinderservice och i hans ställe välja en ny ersättare till sektionen för vuxensocialarbete och funktionshinderservice till slutet av mandatperioden enligt följande: Timo Juurinen.

Enligt 75 § i lagen om välfärdsområden (välfärdsområdeslagen) kan man avgå från ett förtroendeuppdrag av giltiga skäl. Beslut om beviljande av avsked fattas av det organ som valt den förtroendevalda.

Vid valet av organ ska bestämmelserna i lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män beaktas. Enligt 4 a § i lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män ska i statliga kommittéer, delegationer och andra motsvarande organ, i välfärdsområdets, välfärdssammanslutningens och välfärdsområdenas organ för samarbete samt i kommunala organ och kommunala organ för samverkan, med undantag för välfärdsområdesfullmäktige och kommunfullmäktige, kvinnor och män vara representerade till minst 40 procent vardera, om inte särskilda skäl talar för något annat. Jämställdhetskravet gäller särskilt de ordinarie ledamöterna och ersättarna. Den lagstadgade kvoten ska förverkligas för både ordinarie ledamöter och ersättare. Däremot kräver lagen inte att den ordinarie ledamoten och hens personliga ersättare ska vara av samma kön.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige:

  1. i enlighet med 75 § i lagen om välfärdsområden beviljar Siru Kauppinen avsked från uppdraget som ledamot i sektionen för vuxensocialarbete och funktionshinderservice;

  2. väljer i stället för henne en ny medlem i sektionen för vuxensocialarbete och funktionshinderservice till slutet av mandatperioden.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.