Områdesstyrelsen, möte 30-05-2023

Protokollet är granskat

§ 144 Uppdatering av förvaltningsstadgan för välfärdsområdet från och med 12.6.2023

VAKEDno-2022-12

Beskrivning

Ärendets beredare: stf. förvaltningsdirektör Riikka Liljeroos

Välfärdsområdets beslutanderätt utövas av välfärdsområdesfullmäktige, som dock via förvaltningsstadgan kan överföra sin beslutanderätt till välfärdsområdets övriga organ samt till förtroendevalda och tjänsteinnehavare. Förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde har godkänts första gången i välfärdsområdesfullmäktige 8.3.2022 § 4. Därefter har den uppdaterats flera gånger under 2022 samt vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 6.2.2023 § 9 och 14.3.2023 § 19.

Efter att välfärdsområdets organiseringsansvar inleddes 1.1.2023 har mindre ändringsbehov i förvaltningsstadgan följts upp. Ändringsförslagen gäller följande punkter i förvaltningsstadgan:

  • § 28: Under punkten Ta upp ärendet till behandling i välfärdsområdesstyrelsen har omnämnandet av välfärdsområdesstyrelsens föredragande strukits, eftersom välfärdsområdesdirektören är föredragande i välfärdsområdesstyrelsen.
  • § 31, 32, 33, 34, 35 och 88: Hänvisningen till upphandlingsbefogenheterna har korrigerats med rätt paragrafnummer.
  • § 31 och 32: Anmärkningar och klagomål som gäller flera sektorer har strukits från välfärdsområdesdirektörens befogenhet och de har lagts till sektordirektörernas befogenhet. Syftet är att sektordirektörerna i anmärkningar och klagomål som gäller flera sektorer undertecknar dem var för sig. Till välfärdsområdesdirektören har lagts till anvisningar som gäller flera verksamhetsområden (bestämmelser av permanent karaktär) och till sektordirektören på motsvarande sätt för den egna sektorns del. Dessutom finns det normala anvisningar för tjänsteorganisationen, om vilka tjänsteinnehavarbeslut inte fattas.
  • § 32: Utnämningen av representanter vid föreningars möten har förtydligats.
  • § 33 och 34: Stiliseringskorrigeringar.
  • § 137: Ett omnämnande har lagts till om att en sakkunnig vid behov också kan delta på distans i presentationen av en enskild punkt.

Utkastet till förvaltningsstadga från och med 12.6.2023 finns också som bilaga till föredragningslistan. Alla ändringar har gjorts i dokumentet med grön och röd färg och dessutom med kommentarfunktionen.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att välfärdsområdesfullmäktige beslutar godkänna det bifogade utkastet till uppdaterad förvaltningsstadga för Vanda och Kervo välfärdsområde från och med 12.6.2023.

Beslut

Beslutsförslaget antogs enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.