Områdesstyrelsen, möte 30-05-2023

Protokollet är granskat

§ 142 Godkännande av organiseringsavtalet för HUS

VAKEDno-2023-1759

Beskrivning

Organiseringsavtalet för HUS är ett avtal mellan välfärdsområdena i Nyland, Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen där parterna kommer överens om den inbördes arbetsfördelningen, samarbetet och samordningen av verksamheten för att ordna hälso- och sjukvårdstjänster. Bestämmelser om avtalets innehåll, beredning och godkännande finns i lagen om ordnande av social- och hälsovården och räddningsväsendet i Nyland (615/2021, nedan Nylandslagen). Syftet med avtalet är att säkerställa att samordningen av parternas arbetsfördelning, samarbete och verksamhet genomförs till den del det är nödvändigt för att trygga skötseln av parternas lagstadgade uppgifter och kostnadseffektiviteten inom hälso- och sjukvården.

Enligt Nylandslagen ska organiseringsavtalet för HUS främja hälso- och sjukvårdens kostnadseffektivitet, produktivitet, kvalitet, patientsäkerhet, servicekedjornas och servicehelheternas funktion och tillgodoseendet av de språkliga rättigheterna. Vid arbetsfördelningen ska det dessutom säkerställas att den verksamhetsenhet som enligt avtalet ger hälso- och sjukvård har tillräckliga ekonomiska resurser och personalresurser samt tillräcklig kompetens för att sköta uppgiften. I avtalet ska det avtalas om arbetsfördelningen mellan parterna så att klienten har rätt till jämlik vård oberoende av hemkommun.

Ansvaret för att ordna social- och hälsovårdstjänster överfördes från kommunerna till välfärdsområdena 1.1.2023. Enligt 48 § i lagen om genomförande av reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet och om införande av den lagstiftning som gäller reformen (616/2021) ska organiseringsavtalet för HUS upprättas före utgången av 2024. I en situation där de nya välfärdsområdena, Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen är anordnare av social- och hälsovårdstjänster i Nyland från och med 1.1.2023 är det dock motiverat att man kommer överens om arbetsfördelningen mellan anordnarna i samband med överföringen av organiseringsansvaret. Detta förfarande tryggar invånarnas rätt till jämlika social- och hälsovårdstjänster i övergångsskedet och främjar integreringen av tjänsterna från och med reformens början.

Helsingfors stad ansvarar för koordineringen av beredningen av avtalet. Beredningsarbetet utförs som ett samarbete mellan Helsingfors stad, Nylands välfärdsområden och HUS-sammanslutningen. För samarbetet samt koordineringen och styrningen av beredningen har en regional beredningsgrupp inrättats där alla välfärdsområden i Nyland, Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen är representerade. För beredningen av avtalet har dessutom utnämnts 13 temagrupper, vars uppgift har varit att utarbeta en avtalstext.

Bestämmelser om avtalets innehåll finns i 9.3 § i Nylandslagen. Ovan nämnda 13 temagrupper har utifrån sin sakkunskap producerat det innehåll som krävs och avtalet om att organisera social- och hälsovården innehåller följande helheter:

  1.  Allmänna avtalsvillkor
  2. Ledning, styrning och beslutsfattande av samarbetet
  3. Finansiering och ekonomi
  4. Befolkningens hälsa och välfärd i området
  5. Stärkande av primärvården och samordning av servicekedjor och -helheter i Nyland
  6. Ansvaret för att organisera tjänster inom den specialiserade sjukvården
  7. Forskning, utbildning, utveckling och innovationsverksamhet
  8. Stödtjänster
  9. Klient- och patientuppgifter
  10. Beredskapsplanering, beredskap och undantagsförhållanden
  11. Egenkontroll och kvalitet
  12. Kunskapsbaserad ledning
  13. Digitala tjänster

Enligt Nylandslagen har man vid beredningen av avtalet hört och begärt utlåtanden av Helsingfors universitet och av social- och hälsovårdsministeriet. Dessutom har ett utlåtande om avtalet om organisering av social- och hälsovården begärts av nationalspråksnämnderna enligt 19 § i Nylandslagen och 33 § i lagen om välfärdsområden (611/2021). Utlåtandena har beaktats i avtalsberedningen. Utlåtandena finns som kompletterande material.

Organiseringsavtalet för HUS träder i kraft efter att välfärdsområdesfullmäktige i välfärdsområdena i Nyland, Helsingfors stadsfullmäktige och HUS-sammanslutningens stämma har godkänt det. Därefter ska det godkända avtalet tillställas social- och hälsovårdsministeriet.

Intressebevakningssektionen har behandlat organiseringsavtalet vid sitt sammanträde 5.5.2023 och beslutat anteckna beredningen av HUS organiseringsavtal och behandlingstidtabellen för kännedom.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att välfärdsområdesfullmäktige beslutar godkänna det bifogade organiseringsavtalet för HUS.

Beslut

Beslutsförslaget antogs enhälligt efter diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Möte hantering

Teemu Purojärvi och Marja Ahava meddelade anställningsjäv och avlägsnade sig från sammanträdet under behandlingen av ärendet och beslutsfattandet kl. 10.02. Kommunikationsenhetens representant Mia Flygar anlände till sammanträdet kl. 10.02.

Beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussion. Efter att beslutet hade fattats återvände Teemu Purojärvi och Marja Ahava till mötet kl. 10.04.