Områdesstyrelsen, möte 30-05-2023

Protokollet är granskat

§ 162 Fullmäktigemotion rörande hälsorådgivning i Vanda och Kervo välfärdsområde

VAKEDno-2023-36

Beskrivning

Beredare av ärendet: sakkunnig inom förvaltningen Anni Siirola

Vid områdesfullmäktiges sammanträde 2.5.2023 § 39 lämnades Gashaw Bibanis fullmäktigemotion ”Hälsorådgivning för Vanda och Kervo välfärdsområde”.   Fullmäktigemotionen har undertecknats av 6 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen hade följande lydelse:

Konceptet med hälsorådgivning är sedan tidigare bekant från Nystads och S.t. Michels kommuner. Hälsorådgivningen betjänar med låg tröskel med avsikten att satsa på öka hälsoinformation och hälsoläskunnighet.

Enligt Vanda-Kervo välfärdsområdets strategi satsar vi på förebyggande. Den bästa förebyggande åtgärden för individen är tillräcklig kunskap och verktyg för att främja och upprätthålla den egna hälsan.

Vi undertecknade föreslår att man provar Hälsorådgivningstjänsten t.ex. i de tre största områdena: Kervo, Västra Vanda och Östra Vanda. Verkningsfullheten bör följas upp med enkäter och med uppföljning.”

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och sända den för beredning till sektordirektören för hälsovårdstjänster före den 2.11.2023. 

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.