Områdesstyrelsen, möte 30-05-2023

Protokollet är granskat

§ 152 Svar på fullmäktigemotionen rörande genomförande och uppföljning av strukturellt socialarbete i välfärdsområdet

VAKEDno-2022-67

Beskrivning

Beredare av ärendet: sektordirektör för tjänster för barn, unga och familjer Hanna Mikkonen och sektordirektör för vuxensocialarbete och funktionshinderservice Kirsi Leväpelto

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 20.12.2022 § 144 lämnade Hanna Holmberg-Soto fullmäktigemotionen "Genomförande och uppföljning av strukturellt socialt arbete i välfärdsområdet". Fullmäktigemotionen har undertecknats av 25 fullmäktigeledamöter. Fullmäktigemotionen lydde enligt följande:

"Enligt socialvårdslagen (7 §) ska man genom strukturellt socialt arbete bland annat se till att information om sociala problem förmedlas och att sakkunskapen inom socialvården utnyttjas för att främja välfärd och hälsa. I praktiken kan strukturellt socialt arbete innebära att välfärdsområdets personal har möjlighet att till exempel på en elektronisk plattform producera direkt information både för ledningen och beslutsfattarna om de problem som strukturerna orsakar, för att korrigera och förebygga sociala problem. För yrkesutbildade personer inom socialvården utgör sådan social rapportering en betydelsefull möjlighet att påverka och ökar både arbetshälsan och delaktigheten utifrån de erfarenheter detta ger. Beslutsfattarna får å sin sida en möjlighet att öka den direkta dialogen med fältet och detta underlättar beslutsfattandet. Vi fullmäktigeledamöter föreslår att Vanda och Kervo välfärdsområde skapar strukturer och vidtar åtgärder för att genomföra och följa upp det strukturella sociala arbetet, så att yrkesutbildade personer, klienter och erfarenhetsexperter inom socialarbetet utnyttjas för att avlägsna sociala problem på bästa möjliga sätt och på det sätt som socialvårdslagen förelägger.”

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde 17.1.2023 § 19 att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och skicka den vidare till sektordirektören för vuxensocialarbete och funktionshinderservice och sektordirektören för tjänster för barn, unga och familjer för beredning 20.6.2023.

Motionen lämnades in redan 2022, men besvaras först nu på grund av att välfärdsområdet nu har inlett verksamheten. Svaret grundar sig på den aktuella situationen. Enligt välfärdsområdets förvaltningsstadga, som var i kraft 2022, tillämpades inte tidsfristen på 6 månader för svaren på fullmäktigemotionerna 2022 och därför kommer svaret på motionen att tas upp för beslutsfattande nu.

Svar på fullmäktigemotionen:

Genom strukturellt socialt arbete strävar man efter att observera och analysera fenomen samt utveckla verksamhetssätt som påverkar människors sociala välfärd. Målet med det strukturella sociala arbetet är att förebygga sociala problem och i tid identifiera sådana faktorer som gör att människor är tvungna att anlita specialtjänster eller att de blir långvariga klienter inom det sociala arbetet.

Bestämmelser om strukturellt socialt arbete finns i 7 § i socialvårdslagen (1301/2014). Enligt lagen ska man genom strukturellt socialt arbete se till att information om social välfärd och om sociala problem förmedlas och att sakkunskapen inom socialvården utnyttjas för att främja välfärd och hälsa. I det strukturella sociala arbetet ingår:

1) produktion av information som bygger på klientarbetet inom socialvården och som gäller klienternas behov och behovens samhälleliga kopplingar samt verkningarna av den socialservice och den övriga socialvård som möter behoven

2) målinriktade åtgärder och åtgärdsförslag för att förebygga och rätta till sociala problem samt för att utveckla boende- och närmiljöerna för invånarna i välfärdsområdet, (8.7.2022/589)

3) införlivande av sakkunskapen inom socialvården i välfärdsområdets andra sektorers planering och i den kommunala planeringen samt samarbete med privata serviceproducenter och organisationer genom utveckling av det lokala sociala arbetet samt det övriga utbudet av service och stöd. (8.7.2022/589)

Målen för det strukturella sociala arbetet blir synliga i delaktighetsprogrammet som utarbetades i Vanda och Kervo välfärdsområde våren 2023, där delaktigheten och främjandet av demokratin för såväl arbetstagare som klienter i sårbara livssituationer synliggörs. Ett viktigt mål för delaktighetsprogrammet är att välfärdsområdets personal vet, kan och vill delta i utvecklingen av välfärdsområdet och delaktigheten. I en enkät som gjordes i samband med utarbetandet av delaktighetsprogrammet lyfte personalen fram förväntningarna på att öka personalens möjligheter att påverka det egna arbetet och arbetsgemenskapen samt utvecklingen av tjänsterna. I delaktighetsprogrammet lyfts också fram klienternas, invånarnas och erfarenhetsexperternas viktiga roll i utvecklingen av tjänsterna.

Strukturellt socialt arbete som verktyg för kunskapsbaserad ledning i välfärdsområdet

Strukturellt socialt arbete är till sin natur målinriktad verksamhet med vilken man påverkar samfundets bakgrundsfaktorer. Att producera information för ledningen, beslutsfattarna och olika plattformar, såsom webbplatser, är en viktig del av det strukturella sociala arbetet. Personalen har en viktig roll i produktionen av expertinformation. Organiseringen av insamlingen av information, en högklassig analys av informationen och utnyttjandet av väsentlig information i strategier, ledning och beslutsfattande stöder den kunskapsbaserade ledningen i välfärdsområdet. Information samlas in till exempel om områdets särdrag, invånarnas och klienternas hälsa och välfärd. Den insamlade informationen är utvald och ändamålsenlig även med tanke på det strukturella sociala arbetet. Den lyfter fram fenomen och utmaningar och fungerar också som grund för beslutsfattandet och olika strategiska riktlinjer. Till exempel är välfärdsberättelsen och välfärdsplanen, som utarbetas för välfärdsområdet för första gången, en kanal för att föra uppföljningsinformationen från och slutsatserna om den sociala rapporteringen vidare till strategiska beslut. Våren 2023 deltar en socialarbetare från tjänsterna för barn, unga och familjer också i framtidssektionen och stärker möjligheten att ge information och öka den gemensamma förståelsen i förhållande till de politiska beslutsfattarna. I Vanda och Kervo välfärdsområde verkar man också mycket transparent och aktivt i olika traditionella och sociala medier och producerar information om aktuella fenomen i dessa format. Välfärdsområdet använder för närvarande också olika kanaler för respons och utvecklingsförslag, såsom SPro, HaiPro och QPro.

När den yrkesutbildade personalen utför strukturellt socialt arbete samlar de också information från fältet om klienternas livssituationer och omständigheter. Denna information betonas särskilt i det regelbundna och målinriktade nätverkssamarbetet. Experter inom socialt arbete verkar i olika nätverk och samarbetar bland annat med olika myndigheter, organisationer och föreningar samt med kommunsektorn. Inom detta samarbete producerar experter inom olika områden ett brett professionellt perspektiv på olika situationer och fenomen. I välfärdsområdet finns också olika grupper för gemensam utveckling, såsom erfarenhetsexpertgruppen för unga klienter inom barnskyddet, i vilken man gemensamt utvecklar barnskyddets tjänster tillsammans med personalen. Även inom projektet Kokemuskohtaamo (på svenska ungefär Erfarenhetsmöte) har man tillsammans med Kasper ry utvecklat tjänster i samarbete med klientföräldrar inom barnskyddet.

Inom sektorn för vuxensocialarbete och funktionshinderservice har man också utnyttjat erfarenhetsexperter i planeringen och utvecklingen av klientarbetet och tjänsterna. Dessutom har man i utvecklingen av välfärdsområdets tjänster inom social rehabilitering utnyttjat en gemensam utvecklingsgrupp, som har bestått av klienter, arbetstagare och erfarenhetsexperter. Inom tjänsterna som stöder sysselsättning och delaktighet har man använt sig av en klientpanel som har kunnat påverka konkreta frågor i anslutning till arbetsträningshusens verksamhet. Målet är att grunda nya klientråd även inom andra uppgiftsområden inom vuxensocialarbetet och funktionshinderservicen under hösten 2023.

En utmaning för det strukturella sociala arbetet anses allmänt vara att det inte leds systematiskt. I Vanda och Kervo välfärdsområde har man svarat på denna utmaning genom att inrätta en ny tjänst som direktör för socialarbetet. Direktören för socialarbetet ansvarar inom välfärdsområdet för den sociala rapporteringen som helhet i samarbete med sektorerna. I välfärdsområdet pågår projektet VakeHyva-Goda tjänster (Hyvät palvelut), vars mål bland annat är att skapa en genomförandeplan och verksamhetsmodell för det strukturella sociala arbetet i välfärdsområdet. I projektet deltar man i nätverk och utveckling av nationell dokumentationspraxis samt rapportering om strukturell socialvård som koordineras av THL, Man ansvarar också för förankringen av nationella strukturer och modeller i välfärdsområdet. THL utvecklar också tillsammans med välfärdsområdena en nationell modell för rapportering om strukturellt socialt arbete, som man börja använda i Vanda och Kervo välfärdsområde under de kommande åren.

Välfärdsområdets ledningsstrukturer stöder ett aktivt utvecklingsarbete tillsammans med personalen. I välfärdsområdet utvecklas det strukturella sociala arbetet på bred front i olika nätverk i syfte att erbjuda klienten bättre och effektivare service av hög kvalitet.

Hyvinvointialueen johtamisrakenteet tukevat aktiivista kehittämistä yhdessä henkilöstön kanssa. Rakenteellisen sosiaalityön kehittämistä tehdään hyvinvointialueella laajasti eri verkostoissa pyrkimyksenä tarjota asiakkaalle parempaa, laadukkaampaa ja vaikuttavampaa palvelua. 

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att välfärdsområdesfullmäktige antecknar den inkomna utredningen som svar på fullmäktigemotionen för kännedom och konstaterar att fullmäktigemotionen är slutbehandlad.

Beslut

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.