Områdesstyrelsen, möte 30-05-2023

Protokollet är granskat

§ 157 Svar på fullmäktigemotionen om Vanda och Kervo välfärdsområde med i Sinnesfrid-nätverket

VAKEDno-2022-67

Beskrivning

Ärendets beredare: stf. HR-beredningsdirektör Anne Sivula

Eve Rämö lämnade in en fullmäktigemotion 30.8.2022 § 78 ”Vanda-Kervo välfärdsområde med i nätverket Mielenturvaa (på svenska Sinnesfrid)” Fullmäktigemotionen har undertecknats av 28 fullmäktigeledamöter. Fullmäktigemotionen lydde enligt följande:

"Den psykiska hälsokrisen syns kraftigt i det finländska arbetslivet. Finland förlorar över 17 miljoner arbetsdagar per år på grund av psykiska störningar och över hälften av invalidpensionerna beror på störningar i den mentala hälsan. Var femte vuxen lider av störningar varje år, men ändå vågar endast hälften enligt mentalvårdsorganisationernas undersökningar tala om dem på sin arbetsplats.

Utmaningarna med den psykiska hälsan är stora och det finns ett behov av kraftigare åtgärder och samarbete för att övervinna dem.

Nätverket Sinnesfrid är ett nätverk av arbetsmarknadsorganisationer, mentalvårdsorganisationer och arbetsgivare som stöder och engagerar medlemmarna att lösa den psykiska hälsokrisen i arbetslivet. Med hjälp av modellen Sinnesfrid vill man utmana finländska arbetsplatser att delta i stärkandet av den psykiska hälsan och erbjuda sina anställda mer omfattande mentalvårdstjänster.

Sinnesfrid-modellen är en modell som baserar sig på forskningsdata och som förebygger psykiska störningar, sänker tröskeln för att söka sig till mentalvårdstjänster och stöder arbetstagare i krissituationer i livet snabbt och effektivt. Modellen är kostnadsneutral, eftersom man med de insatser som gjorts skapar besparingar genom att minska sjukfrånvaron.

Vi undertecknade föreslår att Vanda-Kervo välfärdsområde ansluter sig till nätverket Sinnesfrid, gör upp en plan för arbetsplatserna med temat Må bra av jobbet, som hör till nätverket, och börjar använda modellen Sinnesfrid för att stärka de anställdas psykiska hälsa."

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde 14.12.2022 § 280 anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och vidarebefordra den för beredningen till sektordirektören för hälsovårdstjänster.

Motionen lämnades in redan 2022, men besvaras först nu på grund av att välfärdsområdet nu har inlett verksamheten. Svaret grundar sig på den aktuella situationen. Enligt välfärdsområdets förvaltningsstadga, som var i kraft 2022, tillämpades inte tidsfristen på 6 månader för svaren på fullmäktigemotionerna 2022 och därför kommer svaret på motionen att tas upp för beslutsfattande nu.

Svar på fullmäktigemotionen

Som det konstateras i motionen är utmaningarna med den psykiska hälsan stora. Även i Vanda och Kervo välfärdsområde är situationen densamma som i allmänhet, det vill säga att psykiska orsaker har blivit den största orsaken till hälsobaserad frånvaro. Därför satsar välfärdsområdet på detta. I upphandlingen av företagshälsovårdstjänster för välfärdsområdets personal, som för närvarande konkurrensutsätts, har man redan beaktat rekommendationerna från nätverket Sinnesfrid, dvs. tjänsten kommer att omfatta högst fem perioder av kortpsykoterapi per arbetstagare samt en lågtröskelchattjänst för psykiskt välbefinnande. Dessutom kommer vi tillsammans med producenten av företagshälsovårdstjänster och pensionsförsäkringsbolaget att bygga upp andra metoder för att ta itu med psykiska utmaningar. Eftersom det nuvarande företagshälsovårdsavtalet endast omfattar innevarande år, har inga omfattande åtgärder i ärendet vidtagits med den nuvarande serviceproducenten. I arbetsplatsutredningarna fästs givetvis särskild uppmärksamhet vid psykosociala belastningsfaktorer och åtgärder för att minska belastningen övervägs. På individnivå hänvisas anställda som upplever psykiska utmaningar med låg tröskel till teamens hälsovårdar- och läkarmottagningar och vid behov till stödbesök hos företagspsykologen. Inom företagshälsovården följer man också upp de anställdas psykiska hälsa och förmåga att klara sig i arbetet samt bedömer rehabiliteringsbehovet, vid behov i samarbete med den närmaste chefen.

När konkurrensutsättningen av företagshälsovården har avgjorts och nästa års verksamhetsplan utarbetas tar man i större utsträckning ställning till den psykiska hälsan och metoderna för att stödja den i enlighet med målen i tjänstebeskrivningen i anbudsförfrågan. Målet är att den psykosociala belastningen identifieras och att konkreta åtgärder för att minska belastningsfaktorerna vidtas i samarbete mellan företagshälsovården och välfärdsområdet. Det är särskilt viktigt att den anställda snabbt hänvisas till vård vid psykiska utmaningar och att den fortsatta vården säkerställs.

Utgångspunkten är att vi fokuserar på åtgärder som kan påverka vår personal snabbt och direkt. Dessutom är det viktigt att föra en omfattande diskussion och öka förståelsen för psykiskt välbefinnande samt att vägleda de närmaste cheferna i att identifiera situationer, uppmuntra dem att föra saker på tal och göra dem bekanta med de metoder som står till buds. Det kan hända att Sinnesfrid-nätverket då är ett nyttigt verktyg. Beslut om ärendet fattas dock som ett helhetspaket i vilket ingår alla de metoder som välfärdsområdet använder för att ta tag i utmaningen.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att välfärdsområdesfullmäktige antecknar den inkomna utredningen som svar på fullmäktigemotionen för kännedom och konstaterar att fullmäktigemotionen är slutbehandlad.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Möte hantering

Harri Koski lämnade mötet under behandlingen av ärendet kl. 10.50.