Beskrivning
Beredare av ärendet: sektordirektör för koncerntjänster Mikko Hokkanen och chefen för organisationellt stöd Nina Linja
Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 19.4.2022 § 44 lämnade Centerns fullmäktigegrupp fullmäktigemotionen "Högklassiga kvalitetskrav för konkurrensutsättningen av upphandlingar av måltidstjänster i Vanda och Kervo välfärdsområde". Fullmäktigemotionen har undertecknats av 23 fullmäktigeledamöter. Fullmäktigemotionen lydde enligt följande:
"De som undertecknat fullmäktigemotionen föreslår att:
1. Vanda och Kervo välfärdsområde är vägvisare då det gäller ansvarsfulla livsmedelsupphandlingar.
2. I konkurrensutsättningen av upphandlingen av välfärdsområdets måltidstjänster ställs högklassiga kvalitetskrav som beaktar den övergripande hållbarheten för hela livsmedelskedjan ända från åkern till bordet.
3. I välfärdsområdets upphandlingar av måltidstjänster iakttas statsrådets principbeslut om ansvarsfulla matupphandlingar och man stöder sig vid utarbetandet av kvalitetskraven på den nya Guiden för upphandling av ansvarsfulla måltidstjänster som utarbetats under jord- och skogsbruksministeriets ledning.
Vanda och Kervo välfärdsområde konkurrensutsätter i enlighet med välfärdsområdesstyrelsens beslut 7.4.2022 upphandlingen av välfärdsområdets måltids- och städtjänster under våren 2022.
Enligt välfärdsområdesstyrelsens beslut är grunden för valet av upphandling den totalekonomiska förmånligheten och det totalekonomiskt sett mest fördelaktiga anbudet är det anbud som har det lägsta jämförelsepriset för den helhet som konkurrensutsätts. Det billigaste priset har valts som urvalskriterium, eftersom välfärdsområdet kommer att ställa miniminivån på kvalitetskraven för upphandlingen på en tillräckligt hög nivå, utifrån vilken man kan försäkra sig om upphandlingens kvalitetsfaktorer. En anbudsgivare som inte förbinder sig till de uppställda kvalitetskraven utesluts enligt välfärdsområdesstyrelsens beslut ur anbudsförfarandet.
Kvalitetskriterierna för livsmedelsupphandlingar i Vanda och Kervo välfärdsområde ska vara sådana att de följer statsrådets principbeslut om ansvarsfulla livsmedelsupphandlingar som fattades hösten 2020. Strategin har utarbetats i samarbete med anbudsgivare inom den offentliga sektorn.
Målet med statsrådets principbeslut är att öka användningen av ansvarsfullt och hållbart producerade råvaror och tjänster i offentliga matupphandlingar. Enligt principbeslutet ska man i upphandlingarna fästa särskild uppmärksamhet vid användningen av inhemska råvaror i måltidstjänsterna. Riktlinjerna uppmuntrar till att öka andelen närproducerad och ekologisk mat samt fisk i offentliga livsmedelsupphandlingar.
Vandaborna och Kervoborna fäster liksom andra finländare uppmärksamhet vid kvaliteten på maten och dess ursprung när de själva går till butiken eller på restaurang. På samma sätt är matens kvalitet och ursprung betydelsefulla även när det är fråga om välfärdsområdets måltidstjänster. Hållbart genomförda offentliga livsmedelsupphandlingar stärker försörjningsberedskapen och Finlands självförsörjningsmål. Det uppskattade värdet på välfärdsområdets måltidstjänster är mycket betydande, cirka 4,1 miljoner euro per år.
Enligt statsrådets principbeslut ska offentliga livsmedelsupphandlingar följa principerna för total hållbarhet, såsom goda odlingsmetoder, djurens välbefinnande och livsmedelssäkerhet, samtidigt som de stöder god kost och hälsa. Den totala hållbarheten beaktar hela produktionskedjan för maten från åkern till bordet. I praktiken kan man till exempel vid köp av kött ha som kvalitetskriterium att köttet har producerats på ett sätt som motsvarar Finlands lagstiftning eller att frysta bär ska kunna användas utan upphettning.
Guiden för upphandling av ansvarsfulla måltidstjänster, som utarbetats under ledning av jord- och skogsbruksministeriet och som publicerades i december 2021, ger konkreta råd om hur måltidsservicen utvecklas så att den blir ansvarsfull, högklassig och motsvarar de krav som ställs på den. Guiden riktar sig till beslutsfattare och anordnare av offentliga måltidstjänster, till dem som ansvarar för upphandling och till utvecklare.
Centerns fullmäktigegrupp och de andra som undertecknat motionen anser att det finns många goda skäl att skaffa hållbart producerad mat med särskild betoning på den inhemska matens betydelse."
Välfärdsområdesstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde 18.5.2022 § 82 anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och vidarebefordra den för beredning till förvaltningsberedningsdirektören.
Motionen lämnades in redan 2022, men besvaras först nu på grund av att välfärdsområdet nu har inlett verksamheten. Svaret grundar sig på den aktuella situationen. Enligt välfärdsområdets förvaltningsstadga, som var i kraft 2022, tillämpades inte tidsfristen på 6 månader för svaren på fullmäktigemotionerna 2022 och därför kommer svaret på motionen att tas upp för beslutsfattande nu.
Svar på fullmäktigemotionen:
Vanda och Kervo välfärdsområde konkurrensutsatte i enlighet med välfärdsområdesstyrelsens beslut 7.4.2022 välfärdsområdets måltids- och städtjänster. Avtalsperioden inleddes 1.1.2023 i enlighet med välfärdsområdesstyrelsens upphandlingsbeslut 6.9.2022 § 159.
Enligt välfärdsområdesstyrelsens beslut var grunden för valet av upphandling den totalekonomiska fördelaktigheten. Det billigaste priset valdes som urvalsgrund för att välfärdsområdet ställde minimikvalitetskraven på upphandlingen på en tillräckligt hög nivå i anbudsbegäran och dess bilagor, utifrån vilken förverkligandet av upphandlingens kvalitetsfaktorer kan säkerställas under avtalsperioden.
Kvalitetskriterierna för livsmedelsupphandlingarna i Vanda och Kervo välfärdsområde utarbetades i samband med konkurrensutsättningen i enlighet med fullmäktigemotionen så att man i konkurrensutsättningen ställde högklassiga kvalitetskrav som beaktar den övergripande hållbarheten för hela livsmedelskedjan ända från åkern till bordet. I välfärdsområdets upphandlingar av måltidstjänster ställdes ett krav på att iaktta statsrådets principbeslut om ansvarsfulla matupphandlingar och man stödde sig vid utarbetandet av kvalitetskraven på den nya Guiden för upphandling av ansvarsfulla måltidstjänster som utarbetats under jord- och skogsbruksministeriets ledning.
I anbudsförfrågan och servicebeskrivningen har följande krav antecknats i samband med konkurrensutsättningsprocessen:
"Vid produktionen av måltidstjänster ska leverantören dessutom beakta följande riksomfattande anvisningar och rekommendationer i anslutning till produktionen av måltidstjänster:
1. Guiden för upphandling av ansvarsfulla måltidstjänster som jord- och skogsbruksministeriet utarbetat https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/163684
2. Nutritionsbehandling - Rekommendationer för sjukhus, hälsocentraler, service- och vårdhem samt rehabiliteringscenter 2010 (https://www.ruokavirasto.fi/sv/livsmedel3/halsoframjande-kost/narings--och-matrekommendationer/nutritionsbehandling/)
3. Livskraft på äldre dar: kostrekommendation för äldre personer 2020 (https://www.julkari.fi/handle/10024/140762)
4. Finska näringsrekommendationer 2014 (https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ravitsemus--ja-ruokasuositukset/sv/naringsrekommendationer_2014_web.pdf)
Målet med statsrådets principbeslut, som var utgångspunkt i konkurrensutsättningen, är att öka användningen av ansvarsfullt och hållbart producerade råvaror och tjänster i offentliga matupphandlingar. Enligt principbeslutet ska man i upphandlingarna fästa särskild uppmärksamhet vid användningen av inhemska råvaror i måltidstjänsterna. Riktlinjerna uppmuntrar till att öka andelen närproducerad och ekologisk mat samt fisk i offentliga livsmedelsupphandlingar.
I konkurrensutsättningen beaktades alla krav som nämns i fullmäktigemotionen. Dessutom beaktades och krävdes separata krav på anskaffning av råvaror i enlighet med Motivas guide för ansvarsfull livsmedelsupphandling. Dessa innehåller omfattande minimikvalitetskrav för råvaror för bl.a. följande produktgrupper: fisk, potatis och rotfrukter, bär, andra vegetabiliska produkter, mjölk och mjölkprodukter, ägg, bröd och färdigmat. I kraven har beaktats bl.a. etiska och hållbara krav i anslutning till behandlingen av djur, krav i anslutning till trygga arbetsförhållanden för råvaruproducenter samt verifiering av grönsakers och potatisars ursprung ända till odlingsgården.
Enligt anbuds- och konkurrensutsättningshandlingarna ska grunden för de råvaruanskaffningar som används i måltidstjänsterna vara mångsidighet, renhet, hälsosamhet, säkerhet samt etik och ekologi. Alla råvaror ska lämpa sig för användning i storhushåll. Vanda och Kervo välfärdsområde kan när som helst under avtalsperioden be leverantören om ett intyg över att kraven på ansvarsfullhet uppfylls i produktionen. Underlåtenhet att iaktta de avtalsenliga kraven kan vid behov sanktioneras enligt avtalet.
Beslut
Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.
Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.