Områdesstyrelsen, möte 16-08-2022

Protokollet är granskat

§ 130 Komplettering av Kervo stads sammanställning över social- och hälsovårdens lokaler och bostäder som Kervo stad tillhandahåller och som överförs till Vanda och Kervo välfärdsområde

VAKEDno-2022-30

Beskrivning

Sammanställningens bakgrund och kompletteringens grunder

Kervo stadsstyrelse beslutade i 28.2.2022 § 63 att godkänna Kervo stads sammanställning över social- och hälsovårdens lokaler och bostäder som Kervo stad tillhandahåller och som överförs till Vanda och Kervo välfärdsområde. Utarbetandet av sammanställningen grundar sig på lagen om genomförande av reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet och om införande av den lagstiftning som gäller reformen 616/2021 (nedan införandelagen), som trädde i kraft 1.7.2021. Enligt 26.1 § i lagen ska kommunen senast den 28.2.2022 ha gett välfärdsområdet en sammanställning över lokaler som används av social- och hälsovården och räddningsväsendet samt över lös egendom, avtal och ansvar som överförs, enligt vad som avses i 22, 23 och 25 §.

Besluten som fattats av Kervo stadsstyrelse har delgetts till Vanda och Kervo välfärdsområde. Vanda och Kervo välfärdsområdes områdesfullmäktige har behandlat stadens delgivna sammanställningar som gjorts i enlighet med införandelagens 22, 23 och 25 § i 29.3.2022 33 och 34 § och har baserat på detta beslutat om överföring av lokaler, lös egendom, avtal och ansvar till välfärdsområdet den 1.1.2023 (införandelagen 28 §) såsom avses i införandelagens 22–25 §. Områdesfullmäktige har antecknat för kännedom rätten som enligt 26 § i införandelagen förbehållits att vid behov komplettera uppgifter som lämnats.

Välfärdsområdet har därtill rätten att av kommunen begära den kompletterande information och de handlingar det anser sig behöva. Om välfärdsområdet anser att dess möjligheter att ordna social- och hälsovården och räddningsväsendet i området inte tryggas av de lokaler, den lösa egendom och de avtal som övergår i dess besittning enligt den sammanställning som kommunen lämnar ska välfärdsområdet hålla samråd med kommunen (införandelagen 26.2 §). Kommunen ska komplettera den sammanställning som avses ovan senast den 30.6.2022, om det sedan sammanställningen lämnades har skett väsentliga förändringar i lokaler, lös egendom eller avtal och om välfärdsområdet anser att den behöver kompletteras (införandelagen 26.3 §).

Kervo stadsstyrelse har i 20.6.2022 § 174 gett kompletteringarna till Kervo stadsstyrelses i 28.02.2022 § 63 godkända sammanställning. Kompletteringen rör social- och hälsovårdens lokaler och bostäder som Kervo stad organiserar och som överförs till Vanda och Kervo välfärdsområdes besittning 1.1.2023 (införandelagen 26.3 §).

Vid detta sammanträde finns ett separat beslutsförslag om kompletteringarna till sammanställningarna över avtal och lös egendom som gäller ordnande av social- och hälsovård.

Enligt införandelagens 25 § och 22 § övergår de avtal som gäller ordnande av social- och hälsovård och räddningsväsendet samt de lokaler som används inom specialiserad sjukvård, socialväsende och räddningsväsende till välfärdsområdet.

Hyresavtalen för de lokaler och bostäder som Kervo stad hyr för ordnandet av social- och hälsovården och räddningsväsendet samt de lokaler som används inom specialiserad sjukvård, socialväsende och räddningsväsende i samband med ordnandet av social- och hälsovård och räddningsväsende överförs till Vanda och Kervo välfärdsområde den 1.1.2023 om inte välfärdsområdet och kommunen kommer överens om något annat (införandelagen 22, 25 §)

Enligt Kervo stadsstyrelse 20.6.2022 § 174 har felaktiga kolumnrubriker i samlingstabellen över de lokaler som övergår i välfärdsområdets besittning korrigerats så att huoneala --> huoneistoala (lägenhetsyta) samt €/hum2/kk (€/huoneneliö) --> €/htm2/kk (€/huoneistoneliö) (kvadratmeter lägenhetsyta) för att motsvara beräkningsprinciper och -enheter i statsrådets förordning 272/2022. Palvelukeskus Hopeahovis lägenhetsyta har kompletterats med de saknade kvadratmetrarna på andra våningen. Nya utrymmen för den rehabiliterande ungdomsverkstadens samt social- och hälsovårdsförvaltningens del har lagts till social- och hälsovårdsverksamheten i fastigheten Santaniitynkatu 1. I Kervo föreningshus har ungdomshörnans utrymmen minskat. De saknade utrymmena på 4. våningen i Sampolas servicecenter har lagts till social- och hälsovårdsverksamhetens lokaler. Därtill har fördelningen av utrymmen för munhälsovårdstjänster och rådgivningstjänster mellan verksamheternas gränssnitt preciserats. Den årliga kostnadsökningen till följd av ändringarna är cirka 70 000 euro (1,4 %). Därtill måste Kervo stad och Vanda och Kervo välfärdsområde under 2022 förhandla om principerna för användningen av lokaler som behövs för en del verksamheter, såsom social- och hälsovårdsarkivet i Sampolas servicecenter och servicerådgivningen för social- och hälsovården vid samservicestället, samt om fördelningen av hyresavtalen för dessa lokaler mellan välfärdsområdet och Kervo stad.

Enligt Kervo stadsstyrelse 20.6.2022 § 174 tar förteckningarna för dessa hyresavtals del i beaktande den andel areal och hyresbelopp som ställs till välfärdsområdets förfogande. Därtill bör leasinghyrans andel för underhåll/möbler för Marttila vårdhem, som färdigställs i slutet av år 2022, tas i beaktande. Dessa saknas ännu i förteckningen.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar att:

1. anteckna för kännedom den mottagna kompletteringen, i bilagan till Kervo stadsstyrelse 20.6.2022 § 174, till den av Kervo stadsstyrelse 28.2.2022 § 63 godkända sammanställningen över lokaler och lägenheter som används av Kervo stads social- och hälsovårdsväsende och som överförs till Vanda och Kervo välfärdsområde med stöd av 26 § i införandelagen,

2. anteckna för kännedom att de lokaler och de hyresavtal som nämns i bilagan överförs från Kervo stad till välfärdsområdet den 1.1.2023, och

3. anteckna för kännedom rätten att vid behov komplettera uppgifter som lämnats.

Beslut

Förslaget till beslut antogs enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av beslutsfattandets beredningschef Riikka Liljeroos, riikka.liljeroos@vantaa.fi.

Möte hantering

Vid 129 § förklarade Nina Korventaival och Terhi Enjala att de var förhindrade att delta i också denna punkt (§ 130) på grund av samfundsjäv och Jüri Linros och Olli Huuskonen förklarade detsamma på grund av anställningsjäv, och dessa avlägsnade sig från sammanträdet medan ärendet behandlades och beslut fattades. Efter beslutsfattandet återvände de till sammanträdet.