Områdesstyrelsen, möte 16-08-2022

Protokollet är granskat

§ 151 Fullmäktigemotion om åtgärder för att lindra ensamhet hos äldre personer

VAKEDno-2022-67

Beskrivning

Vid områdesfullmäktiges sammanträde 21.6.2022 § 66 lämnades Antero Eerolas fullmäktigemotion om åtgärder för att lindra ensamhet hos äldre personer. Fullmäktigemotionen har undertecknats av 28 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen hade följande lydelse:  

”Coronapandemin som drabbade hela världen, och Finland som en del av den, innebar att människor isolerades från varandra under en lång tid. Det här har haft tydliga negativa effekter på den psykiska hälsan och upplevelsen av ensamhet hos människor i olika åldrar.  

Störst uppmärksamhet har ägnats åt de problem som det här har lett till hos unga människor och vars konsekvenser kan ha en negativ inverkan under lång tid framöver. Ansträngningar har dock gjorts för att mildra och lösa dem, som sig bör.  

Men den sociala isoleringen under coronatiden har även drabbat äldre människor. För många äldre kan ensamheten vara mer långvarig, särskilt om personens livspartner, närstående och vänner redan har gått bort när de har blivit äldre. Detta förstärks av äldreomsorgens nuvarande ideologi, som har som utgångspunkt – även av ekonomiska skäl – att äldre människor ska bo hemma så länge som möjligt, även om deras fysiska och psykiska tillstånd inte längre tillåter det.  

Därför bör Vanda och Kervo välfärdsområde satsa på åtgärder, i synnerhet uppsökande äldreomsorg, för att identifiera och lindra upplevelsen av ensamhet bland äldre personer.  

En av modellerna kunde vara det tidsbegränsade projektet Ensamma äldre i Vanda som inleddes hösten 2018, eller eventuellt en fortsättning på det. Under projektet användes en enkät för att samla in information om upplevelser av ensamhet bland stadsbor över 75 år som bor ensamma hemma. Frågeformuläret skickades till över tusen personer, varav tio valdes ut för mer djupgående intervjuer.  

Baserat på den insamlade informationen utarbetades en åtgärdsplan. För att genomföra planen grundades ett särskilt projekt, Ensamma äldre i Vanda, med egna anställda. Erfarenheterna av projektet var uppmuntrande.  

En av åtgärderna är dagverksamhet för äldre. Även pensionärsorganisationerna och välfärdsområdets äldreråd bör involveras i arbetet. 

På basis av det som skrivits ovan gör vi välfärdsområdesledamöter vid Vanda och Kervo välfärdsområde som undertecknat den följande fullmäktigemotionen:  

* Vanda och Kervo välfärdsområde börjar kartlägga upplevelser av ensamhet bland ensamboende äldre personer samt inleder och fortsätter befintliga åtgärder för att lindra dem.” 

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och sända den för beredning till sektordirektören för äldreservice. 

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.