Områdesstyrelsen, möte 16-08-2022

Protokollet är granskat

§ 142 Lägesrapport om beredningen av välfärdsområdets understödsprinciper

VAKE-2022-307

Beskrivning

Beredare av ärendet: Specialsakkunnig Pia Tasanko-Lavikainen och ekonomiberedningsdirektör Hanna Heinikainen

I lagen om ordnande av social- och hälsovård (612/2021) § 6 och 7 konstateras det att kommunen och välfärdsområdet måste främja goda verksamhetsförutsättningar och påverkningsmöjligheter för de organisationer som utför hälso- och välfärdsfrämjande arbete. Understöd är ett sätt att främja verksamhetsförutsättningarna.

Diskussionen om framtida understöd för organisationer inleddes på hösten 2021. Vid sina möten i februari fastställde ledningsgrupperna vid Vanda och Kervo städer som mål att riktlinjerna för understöd till organisationer skulle vara utarbetade tillsammans med välfärdsområdet senast i maj 2022.

Beredningen av riktlinjerna om utdelning av understöd och välfärdsområdets preliminära understödsprinciper gjordes som ett samarbete mellan Kervo, Vanda och välfärdsområdet, samt med organisationernas representanter. Förslaget till riktlinjer och välfärdsområdets preliminära principer behandlades i Vanda stads ledningsgrupp för social- och hälsovårdstjänster samt i ledningsgrupperna för Vanda och Kervo städer i maj. Vid sina möten beslutade ledningsgrupperna att både välfärdsområdet och kommunerna i fortsättningen ger stöd åt organisationer som stöder tillhandahållandet av social- och hälsovårdens tjänster baserat på de gemensamma riktlinjerna.

Majoriteten av understödet till organisationer som stöder tillhandahållandet av social- och hälsovårdstjänster har i Vanda beviljats inom stadskulturens verksamhetsområde och i Kervo inom verksamhetsområdet för fritid och välfärd. I Vanda har majoriteten av understöden till organisationer som stöder tillhandahållandet av social- och hälsovårdstjänster beviljats från understödshelheten för främjande av hälsa och välfärd och i Kervo från årsunderstöds- och utrymmesunderstödshelheten för organisationer inom social- och hälsovårdssektorn. Därtill har understöd beviljats inom social- och hälsovårdens verksamhetsområde.

Utgångspunkten för utarbetandet av riktlinjerna för understöd och välfärdsområdets preliminära understödsprinciper har varit de uppgifter som definierats för kommunerna och välfärdsområdena i lagstiftningen, samt nuläget i fråga om beviljande av understöd och kommunernas nuvarande understödspraxis. Som grund har även andra välfärdsområdens riktlinjer och preliminära understödsprinciper använts.

Nästa steg är att områdesstyrelsen tar upp lägesrapporten om beredningen av understödsprinciperna, att föra en remissdebatt angående beredningen, samt att lägga till de nödvändiga posterna i förvaltningsstadgan angående godkännandet av understödsprinciperna och beviljandet av understöd. Beredningen av understödsprinciperna fortsätter och beslut om dem fattas senare under hösten.

I fråga om förvaltningsstadgan föreslås följande tillägg:

  • Välfärdsområdesstyrelsen
    • 15. beslutar om godkännande av understödsprinciper,
    • 16. beslutar om beviljandet av understöd utgående från nämnden för närdemokrati och delaktighets förslag.
  • Nämnden för närdemokrati och delaktighet har som uppgift att:
    • 10. besluta om öppnandet av ansökningsomgångar för understöd och utarbeta förslag åt områdesstyrelsen om beviljandet av understöd utgående från de understödsprinciper som områdesstyrelsen fastställt.

Noteringarna i förvaltningsstadgan behandlas som en egen paragraf under samma sammanträde som en del av en mer omfattande uppdatering av förvaltningsstadgan.

Under höstens budgetberedning är det meningen att reservera understödsanslag för understöden inom välfärdsområdet. Välfärdsområdets understödsanslag grundar sig på de understödskostnader som kommunerna har rapporterat till Statskontoret (cirka 0,7 milj. euro).

Som kompletterande material finns en mer detaljerad beskrivning av beredningen av välfärdsområdets understödsprinciper.

Kompletterande material:
Lägesrapport om beredningen av välfärdsområdets understödsprinciper

Beslutsförslag

Områdesstyrelsen beslutar att anteckna för kännedom beredningsläget för välfärdsområdets understödsprinciper samt föra en remissdebatt om beredningen.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussionen.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.