Områdesstyrelsen, möte 16-08-2022

Protokollet är granskat

§ 152 Fullmäktigemotion om en mångfaldsbaserad ledningsstrategi för välfärdsområdet

VAKEDno-2022-67

Beskrivning

Vid områdesfullmäktiges sammanträde 21.6.2022 § 66 lämnades Gashaw Bibanis fullmäktigemotion om en mångfaldsbaserad ledningsstrategi för välfärdsområdet. Fullmäktigemotionen har undertecknats av 14 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen hade följande lydelse:   

"Välfärdsområdet bör utarbeta en tydlig ledningsstrategi som tar hänsyn till principerna om mångfald och inklusion (delaktighet) på alla nivåer i organisationen. Mångfalden i arbetslivet ökar. En tydlig ledningsstrategi för mångfald och delaktighet är avgörande för att attrahera och hålla kvar personal, för välbefinnande i arbetet och för produktionen av tjänster.  

Bakgrund:  

Mångfaldens attribut är ålder, kön, funktionsnedsättning, hälsotillstånd, etniskt ursprung, nationalitet, språk, religion, övertygelse och sexuell läggning. Dessa är också i lag definierade diskrimineringsgrunder som inte får användas för att missgynna personer som arbetstagare eller kunder. På arbetsplatsen omfattar mångfaldens dimensioner även de anställdas olika utbildningar, erfarenheter, färdigheter, arbetssätt, personligheter och värderingar. Alla dessa skillnader har en inverkan på ledarskap.  

Finlands befolkning och arbetsliv blir allt mer kulturellt mångfaldigt och internationellt. Sysselsättningen av personer med utländsk bakgrund breddar kunskapsbasen och ökar internationaliseringen. Mångfald, icke-diskriminering och en positiv inställning till invandring i arbetslivet och i samhället som helhet är avgörande för sysselsättningen av invandrare som redan befinner sig i Finland och för Finlands image i den globala konkurrensen om kvalificerad arbetskraft och internationella investeringar. Snabb sysselsättning av personer med utländsk bakgrund bidrar till deras integration och delaktighet i samhället, vilket minskar de kostnader och risker som är associerade med marginalisering.  

En viktig del av ledningen av mångfald är att satsa på icke-diskriminerande och jämställd praxis. Organisationernas praxis har utarbetats med majoriteten i åtanke och kan oavsiktligt missgynna personer från andra kulturer. Organisationernas praxis bör ta hänsyn till personalens mångfald och säkerställa att den inte oavsiktligt diskriminerar människor från andra kulturer. Även när det gäller rekrytering är det viktigt att satsa på icke-diskriminerande anställningspraxis. Det ligger i arbetsplatsernas intresse att, förutom att garantera jämlikhet, ha de mest lämpade personerna för jobbet." 

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och sända den till chefen för strategiberedningen för beredning.   

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.