Områdesstyrelsen, möte 16-08-2022

Protokollet är granskat

§ 150 Fullmäktigemotion om införande av barnbudgetering i Vanda och Kervo välfärdsområde 

VAKEDno-2022-67

Beskrivning

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 21.6.2022 § 66 lämnades Soile Erikssons fullmäktigemotion om införande av barnbudgetering i Vanda och Kervo välfärdsområde. Fullmäktigemotionen har undertecknats av 35 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen hade följande lydelse: 

"Finland har förbundit sig till FN:s konvention om barnets rättigheter. Den förpliktigar kommuner och andra aktörer som staten har delegerat uppgifter till. Följaktligen förpliktigar den också välfärdsområdena.  FN:s kommitté för barnets rättigheter kräver att tillräckliga resurser anslås till barns tjänster och att resurserna följs upp effektivt. Barnbudgetering är ett sätt att uppfylla dessa krav. Den ingår också i verkställighetsplanen för den nationella barnstrategin.  

Barnbudgetering betyder uppföljning av budgetutgifter och -inkomster som riktar sig till barn, förhandsbedömning av budgetbeslutens inverkan på barn samt övervakning av deras inverkan. Syftet med barnbudgetering är att visa hur mycket av budgeten som går till barn och unga, hur resursfördelningen motsvarar de fastställda målen för barns och ungas välbefinnande och vilken inverkan budgeteringen har på barns och ungas välfärd. Barnbudgetering ger verktyg för kunskapsledning för att utveckla tjänster och lösa problem.   

Barnbudgetering gynnar, förutom barnens bästa, även de offentliga finanserna genom att säkerställa att finansieringen fördelas effektivt. Det ligger i välfärdsområdets alla invånares intresse att offentliga medel fördelas effektivt och ändamålsenligt för de ändamål som de är avsedda för. På lång sikt kommer barnbudgeteringen att bidra till att resurserna fördelas rättvist och effektivt. Den förbättrar också insynen i budgetarbetet.  

När riksdagen antog reformen av social- och hälsovården krävde den att barnbudgetering och konsekvensbedömningen för barn ska utvecklas så att de kan införas i välfärdsområdenas årsbudgetar så snart som möjligt efter att verksamheten inletts. En modell för barnbudgetering har också tagits fram ur både ett kommunalt och ett nationellt perspektiv i projektet "Barninriktad budgetering" (SRK TEAS 2018–2019). Nyligen har den testats i ett pilotprojekt i samband med statsbudgeten för 2022. Arbetsgruppen för barnbudgetering har också föreslagit att barnbudgetering ska etableras som en del av statens budgetförslag för år 2023.  

Aktuell information om barnbudgetering och konsekvensbedömning för barn finns tillgängligt bl.a. i verket ”Lapsivaikutusten arvioinnilla parempia päätöksiä – Lapsivaikutusten arviointi, lapsibudjetointi sekä lapset ja nuoret tiedontuottajina hyvinvointialueella: Ohjeistus hyvinvointialueiden päättäjille, nuorisovaltuustoille ja viranhaltijoille.” på adressen: https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/163774 (Iivonen, E. & Pollari, K. 2022.).  

Genomförandet av barnbudgetering förbättrar förverkligandet av barnens rättigheter i Vanda och Kervo välfärdsområde. Metoden kan även användas för andra befolkningsgrupper i framtiden, om det anses lämpligt.  

Vi ledamöter som undertecknat motionen föreslår att Vanda och Kervo välfärdsområde tar i bruk barnbudgetering.” 

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och sända den till ekonomiberedningsdirektören för beredning. 

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussion.

Mer information om beslutet ges av förändringsledare för välfärdsområdet Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.