Områdesstyrelsen, möte 16-08-2022

Protokollet är granskat

§ 145 Utnämning av medlemmar till välfärdsområdets råd för personer med funktionsnedsättning 

VAKEDno-2022-299

Beskrivning

Beredare av ärendet: sakkunnig inom förvaltningen Anne Järvinen

Enligt 21 § i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde ska välfärdsområdesstyrelsen inrätta ett råd för personer med funktionsnedsättning för varje fullmäktigeperiod. Välfärdsområdesstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde 7.6.2022 § 111 att inrätta ett råd för personer med funktionsnedsättning inom välfärdsområdet för fullmäktigeperioden 2022–2025 och fastställde att antalet medlemmar i välfärdsområdets råd för personer med funktionsnedsättning är 9. 

Enligt 32 § i lagen om välfärdsområden ska medlemmarna i dessa påverkansorgan väljas bland medlemmarna i motsvarande påverkansorgan i de kommuner som hör till välfärdsområdet på så vis att det från varje sådant kommunalt organ väljs minst en representant. Till påverkansorganen kan dessutom väljas andra personer. Områdesstyrelsen har i den 7.6.2022 § 111 bett Vandas råd för personer med funktionsnedsättning att föreslå 6 av sina representanter till välfärdsområdets råd för personer med funktionsnedsättning och Kervos råd för personer med funktionsnedsättning föreslå 3 av sina representanter till välfärdsområdets råd för personer med funktionsnedsättning.

Vandas råd för personer med funktionsnedsättning beslutade 8.6.2022 § 6 att föreslå följande för utnämningen av sex representanter från Vandas råd för personer med funktionsnedsättning till Vanda och Kervo välfärdsområdes råd för personer med funktionsnedsättning: rådet för personer med funktionsnedsättning beslutade att automatiskt välja ordföranden för Vandas råd för personer med funktionsnedsättning till välfärdsområdets råd för personer med funktionsnedsättning och att genomföra personval mellan övriga kandidater. Följande personer ställde upp som kandidater för välfärdsområdets råd för personer med funktionsnedsättning: Helena Forssell, Eeva Pitkänen, Rainer Skogberg, Kalle Haukka, Pirjo Ylimäki och Pia Karasjärvi. Vandas råd för personer med funktionsnedsättning valde automatiskt sin ordförande Kristiina Mäkelä till välfärdsområdets råd för personer med funktionsnedsättning, samt följande personer baserat på omröstningsresultatet: Pirjo Ylimäki, Kalle Haukka, Pia Karasjärvi, Rainer Skogberg, Helena Forssell. 

Kervos råd för personer med funktionsnedsättning beslutade 11.8.2022 § 28 att föreslå följande tre representanter för utnämningen till Vanda och Kervo välfärdsområdes råd för personer med funktionsnedsättning: Tarja Räisänen, Jenni Sinertö och Krista Lomas. 

Beslutsförslag

Områdesstyrelsen beslutar att utnämna följande personer till välfärdsområdets råd för personer med funktionsnedsättning:

1. sex medlemmar från Vandas råd för personer med funktionsnedsättning: Kristiina Mäkelä, Pirjo Ylimäki, Kalle Haukka, Pia Karasjärvi, Rainer Skogberg och Helena Forssell, samt

2. tre medlemmar från Kervos råd för personer med funktionsnedsättning: Tarja Räisänen, Jenni Sinertö och Krista Lomas. 

 

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade enhälligt efter diskussionen att:

  1. utnämna till välfärdsområdets råd för personer med funktionsnedsättning:
    • följande sex medlemmar från Vandas råd för personer med funktionsnedsättning: Kristiina Mäkelä, Pirjo Ylimäki, Kalle Haukka, Pia Karasjärvi, Rainer Skogberg och Helena Forssell, samt
    • följande tre medlemmar från Kervos råd för personer med funktionsnedsättning: Tarja Räisänen, Jenni Sinertö och Krista Lomas. 
  2. välfärdsområdets råd för personer med funktionsnedsättning väljer inom sig en ordförande och vice ordförande till rådet för personer med funktionsnedsättning,
  3. be Vandas råd för personer med funktionsnedsättning att föreslå 6 av sina ersättare till välfärdsområdets råd för personer med funktionsnedsättning och Kervos råd för personer med funktionsnedsättning föreslå 3 av sina ersättare till välfärdsområdets råd för personer med funktionsnedsättning. Ersättarna är personliga så i förslagen bör det framgå vem personerna föreslås bli ersättare för.


Mer information om beslutet ges av chef för beslutsberedningsprocessen Riikka Liljeroos, riikka.liljeroos@vantaa.fi.