Aluehallitus, kokous 14.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 264 Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen investointisuunnitelma 2024 –2027

VAKEDno-2022-618

Perustelut

Asian valmistelijat: hallintovalmistelujohtaja Mikko Hokkanen ja talousvalmistelujohtaja Hanna Heinikainen 

Hyvinvointialueen velvollisuudesta toimittaa investointisuunnitelmaa koskeva esitys kalenterivuosittain sosiaali- ja terveysministeriölle, sisäministeriölle ja valtiovarainministeriölle säädetään hyvinvointialueesta annetun lain 16 §:ssä.  Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen valtakunnallisissa tavoitteissa määritellään investointeja koskevat linjaukset. Tärkeitä investointeja ovat esimerkiksi toimitila-, kiinteistö-, laite-, kalusto- sekä tieto- ja viestintätekniikkainvestoinnit. (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä 22 §, Laki pelastustoimen järjestämisestä 8 §). 

Investointisuunnitelma sisältää sekä pelastustoimen osasuunnitelman että sosiaali- ja terveydenhuollon osasuunnitelman.

Investointisuunnitelmaesityksen valmistelu ja aikataulu

Valtion ohjeistuksen mukaan hyvinvointialueiden on päätettävä 2024–2027 investointisuunnitelmasta vuoden 2022 loppuun mennessä.

Hyvinvointialueen aluehallitus tekee esityksen investointisuunnitelmasta aluevaltuustolle, joka käsittelee sen kokouksessaan 20.12.2022. Hyvinvointialueen aluevaltuuston käsittelyn jälkeen investointisuunnitelmaesitys lähetetään sosiaali- ja terveysministeriölle, sisäministeriölle ja valtiovarainministeriölle valtiolta saadun ohjeistuksen mukaisesti 31.12.2022 mennessä.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 24 §:n mukaan pelastuslautakunnan tehtävänä on valmistella pelastuslaitoksen talousarvio ja -suunnitelmaesityksen sekä investointisuunnitelmaesityksen Vantaan ja Keravan aluevaltuuston aikataulussa asetettujen sitovien tavoitteiden sekä meno- ja tuloerien mukaisesti kuultuaan Keski-Uudenmaan hyvinvointialuetta. Vuosien 2024–2027 investointisuunnitelmassa käsitellään hankintoja, joista tehdään hankintapäätös vuonna 2024. Pelastuslautakunta on käsitellyt investointisuunnitelman osaltaan 7.12.2022 pidetyssä kokouksessa.

Valtioneuvoston päätös vuoden 2024 lainanottovaltuudesta saadaan keväällä 2023 julkisen talouden suunnitelman yhteydessä. Tämän jälkeen hyvinvointialueella on mahdollisuus vielä täydentää toimittamaansa investointisuunnitelmaa, johtuen siitä, että lainanottovaltuuden tarkka euromäärä ei ole ollut tiedossa vuoden 2022 lopussa, jolloin investointisuunnitelmaesitys vuosille 2024–2027 on laadittu.

Toukokuussa 2023 sosiaali- ja terveysministeriön ja vastaavasti Pelastuslaitoksen osalta sisäministeriö joko hyväksyy tai hylkää hyvinvointialueen investointisuunnitelman. Jos asianomainen ministeriö jättää investointisuunnitelmaa koskevaan esitykseen sisältyvän sosiaali- ja terveydenhuollon tai pelastustoimen osasuunnitelman hyväksymättä, hyvinvointialueen on toimitettava hyväksymättä jätetyn osasuunnitelman korvaava, aluevaltuuston hyväksymä, esitys sosiaali- ja terveysministeriölle, sisäministeriölle ja valtiovarainministeriölle.

Investointisuunnitelman käsite 

Investoinneilla sidotaan taloudellisia voimavaroja pitkäaikaisesti tiettyyn kohteeseen. Investointisuunnitelmaan tulee kirjata:

  • taseen pysyvien vastaavien erään kuuluvat aineettomat ja aineelliset hyödykkeet
  • investointeja vastaavat usean vuoden sopimukset
     

Hyvinvointialueiden lainanottovaltuus ja investointien rahoitus

Lainanottovaltuudesta siirtymäkaudella sekä vuoden 2024 investoinneista ja investointiesityksen käsittelyaikataulusta säädetään voimaanpanolain 61 §:ssä. Valtioneuvosto päättää vuosittain valtiovarainministeriön esityksestä hyvinvointialueen tilikausittaisen valtuuden määrästä pitkäaikaisen lainan ottamiseksi. Hyvinvointialueen lainanottovaltuus on hyvinvointialueen laskennalliseen lainanhoitokatteeseen perustuvan enimmäismäärän ja tilikauden alun ennakoidun lainamäärän erotus.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen investointisuunnitelmaehdotus vuosille 2024–2027 pitää sisällään sosiaali- ja terveystoimen osalta Keravan Hopeahovin palvelukeskuksen, johon kohdistuu v. 2027 kustannuksia 750 000 euroa. ICT:n ja Pelastuslaitoksen osalta ei ole suunnitelmissa investointeja suunnitelmakaudelle 2024–2027.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen vuosikatteen ennustetaan olevan positiivinen vuodesta 2025 lähtien. Vuonna 2027 toteutettavan Keravan vanhustenkeskus Hopeahovin rahoitus on suunniteltu toteutettavan varsinaisen toiminnan rahavirran tuotoilla. 

Ehdotus

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto:

  1. päättää hyväksyä liitteen mukaisen investointisuunnitelmaesityksen vuosille 2024–2027. Esitykseen voidaan tehdä teknisiä tarkennuksia, mikäli valtio vaatii niitä käsittelynsä yhteydessä;
  2. toteaa, että varsinainen päätös rakennusinvestoinneista ja niiden toteuttamistavoista ei synny tämän investointiohjelman hyväksymisen yhteydessä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.