Aluehallitus, kokous 14.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 266 Vanhusten palvelujen ja vammaisten palvelujen myöntämisen perusteet (kriteerit) 1.1.2023 alkaen

VAKEDno-2022-731

Perustelut

Asian valmistelija: vanhusten palvelujen toimialajohtaja Minna Lahnalampi-Lahtinen

Palvelujen myöntämisen perusteet määrittelevät ja ohjaavat asiakkaan palvelupäätöksen tekemistä sekä yhdenvertaistavat palveluihin pääsyä. Lisäksi palvelujen myöntämisen perusteiden ja palveluiden kuvaamisella tehdään hyvinvointialueen asukkaille näkyväksi mitä erilaisissa sosiaali- ja terveyspalveluissa käytännössä tehdään ja missä tilanteessa ne ovat tarkoituksenmukaisia.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen vanhusten palvelujen ja vammaispalvelujen yhteiset palvelujen myöntämisen perusteet pohjautuvat jo aiemmin tehtyihin ja lautakunnan hyväksymiin myöntämisen perusteisiin sekä ohjeisiin. Lakisääteiset palvelut ovat olleet Keravalla ja Vantaalla hyvin yhteneväiset sekä vanhusten palveluissa että vammaispalveluissa. 

Hyvinvointialueen palvelujen myöntämisen perusteet on valmisteltu fuusiotyössä Vantaan ja Keravan henkilöstön toimesta.

Palveluiden myöntämisen perusteet ovat asiakas- ja potilastyötä ohjaava väline, joka tarkentaa sitä, millä perusteilla hyvinvointialueen asukkaat voivat päästä palveluiden piiriin. Palveluiden myöntämisen perusteet pohjautuvat lainsäädäntöön, mutta antavat käytännöllisemmän välineen palvelu- ja hoidontarpeen arviointiin hyvinvointialueella. Hyväksymällä ne aluehallitus vahvistaa, millä perusteilla vanhusten palveluissa ja vammaispalveluissa hyvinvointialueen asukkaat pääsevät palveluiden piiriin.

Palvelutuotteiden myöntämisen perusteiden valmistelu

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon toimialojen palvelualueet ovat syksyn 2022 aikana kirjoittaneet palvelukuvaukset ja palveluiden myöntämisen perusteet​. Vammaispalveluissa ja vanhusten palveluissa kuvaustyössä on päästy jo tarkemmalle palvelutuotetasolle. Kuvauksissa pyritään ymmärrettävästi kertomaan, millaisia palvelutuotteita hyvinvointialue asiakkaille tarjoaa ja millä perusteilla palvelutuotteita voi saada. Palvelutuotteella kuvataan mitä erilaisia palvelutasoja, -tyyppejä tai –muotoja tietty palvelu pitää sisällään.

Asukkaan asialla hankkeen neuvonnan ja asiakasohjauksen kärki koordinoi kokonaisuutta sekä tukee toimialoja, jotka ovat päävastuussa kuvausten ja kriteerien tuottamisesta.

Ehdotus

Aluehallitus päättää:

  1. hyväksyä vanhusten palvelujen myöntämisen perusteet (kriteerit) 1.1.2023 alkaen liitteen mukaisesti;
  2. hyväksyä vammaisten palvelujen myöntämisen perusteet (kriteerit) 1.1.2023 alkaen liitteen mukaisesti.

Päätös

Aluehallitus päätti yksimielisesti keskustelun jälkeen:

  1. hyväksyä vanhusten palvelujen myöntämisen perusteet (kriteerit) 1.1.2023 alkaen liitteen mukaisesti;
  2. hyväksyä vammaisten palvelujen myöntämisen perusteet (kriteerit) 1.1.2023 alkaen päivitetyn liitteen mukaisesti.


Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

Kokouskäsittely

Esittelijä toi kokoukseen ehdotuksen vammaisten palvelujen myöntämisen perusteisiin tehtävistä muutoksista. Aluehallitus hyväksyi muutokset yksimielisesti keskustelun jälkeen. Muutoksilla päivitetty versio vammaisten palvelujen myöntämisen perusteista (kriteereistä) 1.1.2023 alkaen lisätään aluehallituksen pöytäkirjan liitteeksi.