Områdesstyrelsen, möte 14-12-2022

Protokollet är granskat

§ 266 Grunder (kriterier) för beviljandet av äldreservice och funktionshinderservice från och med 1.1.2023.

VAKEDno-2022-731

Beskrivning

Beredare av ärendet: sektordirektören för äldreservice Minna Lahnalampi-Lahtinen

Grunder för beviljandet av service definieras och styrs av klientens gjorda servicebeslut samt utjämnar tillgången till service. Dessutom synliggör grunderna för beviljandet av service och beskrivningen av tjänster för invånarna i välfärdsområdet vad som i praktiken görs i de olika social- och hälsovårdstjänsterna och i vilken situation de är ändamålsenliga.

Grunderna för beviljandet av gemensamma tjänster för äldreservicen och funktionshinderservicen baserar sig på redan tidigare gjorda och nämndens godkända grunder samt anvisningar för beviljandet. De lagstadgade tjänsterna har varit mycket enhetliga i Kervo och Vanda både i äldreservicen som funktionhinderservicen. 

Grunderna för beviljandet av välfärdsområdets tjänster har beretts i fusionsarbete av Vandas och Kervos personal.

Grunderna för beviljandet av tjänster är ett redskap som styr kund- och patientarbetet, anger kriterierna med vilka invånarna i välfärdsområdet kan få tillgång till tjänsterna. Grunderna för beviljandet av tjänster grundar sig på lagstiftningen, men ger ett mer praktiskt redskap för bedömningen av tjänste- och vårdbehovet i välfärdsområdet. Genom att godkänna dem stärker välfärdsområdesstyrelsen, med vilka grunder som välfärdsområdets invånare får tillgång till handikapptjänsterna.

Beredning av grunder för beviljandet av serviceprodukter

Social- och hälsovårdens uppgiftsområden i Vanda och Kervo välfärdsområde har under hösten 2022 skrivit tjänstebeskrivningarna och grunderna för beviljandet av tjänster. I beskrivningsarbetet av funktionshinderservice och äldreservicen har man redan kommit till en noggrannare nivå av serviceproduktionen. I beskrivningen strävar man efter att på ett förståeligt sätt beskriva vilken sorts serviceprodukter som välfärdsområdet erbjuder klienterna och på vilka grunder man kan få serviceprodukter. Med serviceprodukten beskriver man vilka olika servicenivåer, -typer eller -former en viss tjänst omfattar.

Ledningen för Asukkaan asialla-projektets rådgivning och kundstyrningen koordinerar helheten samt stöder verksamhetsområden, som har huvudansvar för framtagning av beskrivningar och kriterier.

Beslutsförslag

Områdesstyrelsen beslutar att:

  1. godkänna grunderna (kriterier) för beviljandet av äldreservice från och med 1.1.2023 enligt bilaga;
  2. godkänna grunderna (kriterier) för beviljandet av funktionshinderservice från och med 1.1.2023 enligt bilaga;

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade enhälligt efter diskussionen att

  1. godkänna grunderna (kriterier) för beviljandet av äldreservice från och med 1.1.2023 enligt bilaga;
  2. godkänna grunderna (kriterier) för beviljandet av funktionshinderservice från och med 1.1.2023 enligt bilaga;


Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

Möte hantering

Förberedaren tog ändringar som ska göras på grunderna för beviljandet av funktionshinderservice. Välfärdsområdesstyrelsen godkände ändringen enhälligt efter diskussionen. Versionen uppdaterad med ändringar av grunder (kriterier) för beviljandet av funktionshinderservice läggs till som bilaga till områdesstyrelsen från och med 1.1.2023