Områdesstyrelsen, möte 14-12-2022

Protokollet är granskat

§ 268 Storheten på personliga assistenters arvoden i Vanda och Kervo välfärdsområde från och med 1.1.2023

VAKEDno-2022-729

Beskrivning

Beredare av ärendet: sektordirektören för äldreservice Minna Lahnalampi-Lahtinen

Personlig assistans är en service där man för personer med grav funktionsnedsättning beviljar en assistents arbetstimmar. Innehållet, förutsättningar för beviljandet och mängden personlig assistans finns i lagen om service och stöd på grund av handikapp (380/1987) 8 c paragrafen och 8 d paragrafen om ordnandesätt. 

Med personlig assistans strävar man efter att personen med handikapp kan leva ett självständigt liv och delta i samhället som en likvärdig medlem. Personlig assistans kan omfatta assistans i dagliga funktioner, arbete, studier, hobbyer, deltagande i samhällelig verksamhet och upprätthållandet av sociala relationer. Hjälpbehovet är individuellt, och dess innehåll beror på individuell situation och hjälpbehov. Personen med funktionsnedsättning styr assistentens arbete. Beslutet om personlig assistans tas utgående från en bedömning av servicebehovet.

Vid beslutande om ordnandesätt av personlig assistans och ordnandet av personlig assistans ska kommunen ta i beaktande åsikten och önskemålen för person med grav funktionsnedsättning samt behovet av individuell hjälp definierad i serviceplanen och livssituationen i sin helhet. I välfärdsområdet ordnas personlig assistans med arbetsgivarmodellen, köpt tjänst samt servicesedel.

I Vanda finns 862 personer som är inom arbetsgivarmodellens löneutbetalning för personlig assistans, varav 757 personer hör till fackförbundet Heta. I Kervo finns 25-30 assistenter i månaden inom arbetsgivarmodellen för personlig assistans.

I arbetskollektivavtalet har man definierat olika timlön enligt bostadsorten för den som behöver assistans. Med huvudstadsregion avser man Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla i arbetskollektivavtalet. Vanda hör alltså i prissättningen till huvudstadsregionen och Kervo till området övriga Finland. I Kervo har man betalat samma lön 11,31 €/timme åt personliga assistenter och i Vanda har lönen för de personliga assistenterna varit 8,80-11,47 €/timme.

Avsikten är att enhetliga löneutbetalningen för personliga assistenter enligt arbetsgivarmodellen för personlig assistans i välfärdsområdet så, att de personliga assistenterna ska få samma timlön dvs lönerna harmoniseras till samma nivå 11,47 €/timme. Enhetligandet av arvodet har en kostnadseffekt på årsnivå på cirka 400,000-450,000 €. 

Framställningen om arvoden för personliga assistenter har beretts som en del av välfärdsområdets fusionsarbete och ärendet har behandlats i välfärdsområdets ledningsgrupp 5.12.2022.

Beslutsförslag

​​​​​​

Områdesstyrelsen beslutar att:

  1. Enhetliga löneutbetalningen för personliga assistenter enligt arbetsgivarmodellen för personlig assistans i välfärdsområdet så, att lönerna för personlig assistans i Vanda och Kervo välfärdsområde från och med 1.1.2023 är 11,47 €/timme;
  2. att man i fortsättningen granskar lönerna enligt arbetskollektivavtalen.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.