Områdesstyrelsen, möte 14-12-2022

Protokollet är granskat

§ 280 Motion gällande att Vanda och Kervo välfärdsområde ska gå med i Sinnesfrid-nätverket

VAKEDno-2022-67

Beskrivning

Beredande av ärendet: tjf. förvaltningsdirektör Riikka Liljeroos  

På regionfullmäktiges möte 30.8.2022 §78 lämnades Eve Rämös fullmäktigemotion ”Vanda och Kervo välfärdsområde ska gå med i Sinnesfrid-nätverket”. Fullmäktigemotionen har skrivits under av 28 välfärdsområdesfullmäktige. Fullmäktigemotionen lyder:

”Den psykiska hälsokrisen syns starkt i det finländska arbetslivet. I Finland förlorar man över 17 miljoner arbetsdagar om året på grund av psykiska störningar och över hälften av invalidpensionerna beror på psykiska störningar. Var femte vuxen lider av störningar årligen, men ändå vågar bara hälften enligt undersökningar gjorda av organisationer för mental hälsa prata om dem på sin arbetsplats.

Utmaningarna med mental hälsa är stora och det finns ett behov av starkare åtgärder och samarbete för att övervinna dem i samhället.

Sinnesfrid-nätverket är ett nätverk för arbetsmarknadsorganisationer, organisationer för mental hälsa och arbetsgivare, som stöder och förbinder medlemmar att lösa arbetslivets psykiska hälsokris. Med hjälp av Sinnesfrid-modellen vill man utmana finländska arbetsplatser att stärka den mentala hälsan och erbjuda mer täckande mentalvårdstjänster åt sina anställda.

Sinnesfrid-modellen är en modell som baserar sig på undersökt data, med vilken man förebygger störningar i den mentala hälsan, sänker tröskeln att söka sig till mentalvårdstjänster och snabbt och effektivt stöder anställda i livets krissituationer. Modellen är kostnadsneutral, med de insatser som man satt på den skapar man besparingar genom att man minskar på sjukdomsfrånvaron.

Vi undertecknade föreslår, att Vanda och Kervo välfärdsområde går med i Sinnesfrid-nätverket, gör upp den Trivselarbetsplats-plan som hör till nätverket och tar i bruk Sinnesfrid-modellen för att stärka de anställdas mentala hälsa.”

Beslutsförslag

Regionfullmäktige beslutar att anteckna styrelsemotionen för kännedom och skickar den vidare för att beredas av sektorchefen för social- och hälsovårdens tjänster.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.